De 15 beste apps voor hersengymnastiek

Door: evi-maquoi | 07 februari 2017 10:32

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Hoe is het met je grijze massa gesteld? Net zoals je spieren kun je ook je hersenen trainen. In dit artikel vind je vijftien apps voor die je helpen om je brein in topvorm te houden: van puzzelspelletjes tot oefeningen om je reactievermogen te verhogen of tests om je beter te leren concentreren. Het enige wat je nodig hebt voor deze breinbrekers? Een smartphone of tablet!

Tip 01: Mind Games

iOS: Gratis (+ in-app-aankopen)
Android: Gratis (+ in-app-aankopen)Op zoek naar een simpele app met allerlei verschillende spelletjes om je hersenen in topconditie te houden? Mind Games zit tjokvol oefeningen in allerlei categorieën: van geheugenspelletjes tot wiskundige raadsels. De meeste oefeningen moet je zo snel mogelijk proberen uit te voeren. Je krijgt telkens 120 seconden de tijd. Je score wordt per oefening bijgehouden. Een pluspunt is dat je ook te zien krijgt hoe je scoort in vergelijking met alle andere spelers van jouw leeftijd. Jij scoort beter dan 73% van de mensen in jouw leeftijdscategorie, bijvoorbeeld. Na enkele dagen kun je ook via allerlei statistieken afleiden of je al dan niet vooruitgang boekt. De spelletjes zijn leuk en soms best wel origineel. Er is geen Nederlandse versie beschikbaar, maar de instructies zijn eenvoudig.

Tip 02: Elevate

iOS: Gratis (+ in-app-aankopen)
Android: Gratis (+ in-app-aankopen)

Een heel erg populaire breinbreker? Elevate. Deze app ziet er niet heel erg mooi uit, maar zit ook vol spelletjes die je beter leren luisteren, tellen, focussen en onthouden. Alles start met een test van zo’n twee tot vier minuten. De app bereidt dan een trainingsschema voor en daagt je daarna uit om dagelijks drie oefeningen uit te voeren. Bij elke test kun je zien wat je precies traint: je leessnelheid, geheugen, precisie, et cetera. Uiteraard worden je vorderingen netjes bijgehouden en in allerlei statistieken gegoten. De basisversie is gratis. Er is ook een Pro-account, maar dat is best prijzig: 12 dollar (ca. 11 euro) per maand of 45 dollar (ca. 42 euro) voor een jaar. Ook deze app is bovendien enkel Engelstalig. Dat kan wel voor problemen zorgen bij de woordenschatoefeningen.

Tip 02 De app oogt heel minimalistisch en de spelletjes zijn erg divers.
Na enkele dagen kun je via allerlei statistieken afleiden of je al dan niet vooruitgang boekt

Tip 03: Skillz

Tip 03 In welke doos zit de donut?

Android: Gratis (+ in-app-aankopen)

Rechttoe rechtaan. En op momenten behoorlijk pittig. Welke lijn is het langst? In welke doos zit de donut? Hoeveel kruisjes zie je op het scherm? Probeer in elk level zoveel mogelijk sterren te verdienen, want die heb je nodig om een volgend level te ontgrendelen. In tegenstelling tot heel wat andere hersenspelletjes is er geen trainingsschema om te volgen. Je bepaalt zelf hoeveel levels je per dag of week speelt. De oefeningen zijn erg gevarieerd en ideaal om je reactiesnelheid, geheugen of kleurencoördinatie te trainen. Geen zin om alleen te spelen? Er is ook een multiplayer- modus voor twee, drie of vier personen. Leuk voor jong én oud.

Tip 04: Math Master

Android: Gratis (+ in-app-aankopen)

Ben jij een kei in wiskunde? Bewijs het maar met deze app. Math Master is een verzameling van twaalf digitale rekenboeken met allerlei oefeningen. Van optellen en delen tot machten, statistieken, vergelijkingen en gemiddelde, mediaan en bereik. Elk boek heeft tien hoofdstukken met stijgende moeilijkheidsgraden. Kinderen kunnen zich met de basisberekeningen bezighouden, voor volwassenen zijn er allerlei andere veel levels. De app is kleurrijk, gebruiksvriendelijk en volledig in het Nederlands. Kun jij alle oefeningen per hoofdstuk oplossen? Je hebt telkens één vraag die je mag veranderen. Ontgrendel zoveel mogelijk badges en hoofdstukken en kijk hoe goed je scoort in de wereldwijde ranglijst. Ben jij de ultieme Math Master?

Tip 04 Math Master is leuk voor jong en oud.

Tip 05: Lumosity

iOS: Gratis (+ in-app-aankopen)
Android: Gratis (+ in-app-aankopen)In tegenstelling tot veel andere breinbrekers is Lumosity niet gemaakt door app-ontwikkelaars, maar door wetenschappers. In het aanbod zitten meer dan 25 verschillende spelletjes die je uitdagen om na te denken en snel te reageren. Elke oefening start met een uitgebreide tutorial zodat je precies weet wat er verwacht wordt. Kun je goed multitasken? Heb je een hoge reactiesnelheid? Je komt het onmiddellijk te weten. De oefeningen zien er gelikt uit en zijn erg leuk om te spelen. Achteraf krijg je te zien hoe je score wereldwijd is vergeleken met mensen uit dezelfde leeftijdscategorie. Een minpuntje is dat de app niet in het Nederlands beschikbaar is en dat een Premium-account met een jaarabonnement van tachtig euro overdreven duur is.

Ben je competitief aangelegd? Dan is Brain Wars een aanrader!

Tip 06: Brain Wars

Tip 06 Brain Wars is ideaal voor wie zich graag meet met anderen.

iOS: Gratis(+ in-app-aankopen)
Android: Gratis (+ in-app-aankopen)

We hebben Brain Wars in dit lijstje gestopt vanwege het a-typische karakter. Hier speel je namelijk constant allerlei hersengymnastiekspelletjes tegen mensen uit alle uithoeken van de wereld. Het voelt echter niet aan als een training, maar als een wedstrijd. Het competitiegevoel overheerst, waardoor je nog beter je best wilt doen. De oefeningen zijn divers en mooi vormgegeven. Wil je tegen echte vrienden spelen? Dan kun je Brain Wars koppelen aan je Facebook-account. Hoe meer je speelt, hoe hoger je Brain Wars Grade. Ben je klaar voor een volgende uitdaging? Op de startpagina krijg je te zien waar jouw sterktes liggen: snelheid, geheugen, wiskunde, observatie, enzovoort.

Tip 07: IQ Test

Tip 07 Benieuwd naar je iq? Met deze app krijg je binnen de 45 minuten een antwoord.

Android: Gratis

Heb je altijd al willen weten wat je iq precies is? Ook daar zijn verschillende apps voor. De Android-app IQ Test bestaat uit reeksen van 39 vragen die je binnen de 45 minuten moet oplossen. De iq-test start met enkele simpele vragen, maar de moeilijkheidsgraad klimt al snel op. Bovendien hebben de moeilijke vragen meer effect op je eindscore. Ga ergens rustig zitten, neem je smartphone of tablet en los vraag voor vraag op. Probeer eerlijk te zijn en gebruik daarom geen kladpapier. Online naar oplossingen zoeken doe je natuurlijk ook niet! Als je niet tevreden bent met het resultaat, zit er maar één ding op: blijven oefenen met de apps op deze pagina’s.

Tip 08: Peak

iOS: Gratis (+ in-app-aankopen)
Android: Gratis (+ in-app-aankopen)Met Peak kun je dagelijks op een aangename manier aan een fit brein werken. De app is meermaals bekroond vanwege de geavanceerde trainingsschema’s en gebruiksvriendelijkheid. De Peak Coach helpt je te werken aan je geheugen, mentale behendigheid, taal, coördinatie, creativiteit en beheersing van emoties. De makers beweren dat de app zelfs stimuleert om probleemoplossend te leren denken. De spellen zijn stuk voor stuk origineel en ze zijn allemaal ontwikkeld in samenwerking met neurowetenschappers. Je kunt bij de start helemaal zelf aangeven wat je trainingsdoel is. Per oefening kun je zien waar je aan werkt, wat de uitdagingen zijn en welke scores je eerder al behaald hebt. De gebruikersinterface en instructies zijn in het Nederlands, daar kunnen andere ontwikkelaars nog wat van leren.

0 Reactie(s) op: De 15 beste apps voor hersengymnastiek

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.