De 15 beste Chromebook-apps

Door: Martin Gijzemijter | 27 oktober 2019 09:23

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Chromebooks hebben bewezen dat een degelijke laptop niet duur hoeft te zijn. Daarvoor moet je wel accepteren dat die laptop dan niet op Windows draait en je niet alle programma’s kunt gebruiken die je in het verleden gebruikt hebt. Gelukkig is verandering niet altijd slecht, want er zijn veel apps en extensies die je wél kunt gebruiken en flink wat alternatieven die minstens zo interessant zijn. Hier de beste Chromebook-apps.

Geen inferieure laptop

Er wordt vaak geroepen dat Chromebooks inferieure laptops zijn, omdat ze minder kracht onder de motorkap zouden hebben. Dat laatste is soms waar, maar wordt grotendeels gecompenseerd door het feit dat Chrome OS ook véél minder van de hardware vraagt, waardoor er meer rekenkracht overblijft voor andere apps. De apps in dit artikel vind je onder hun naam in de Chrome Web Store, tenzij anders aangegeven.

1 VLC

VLC is zonder twijfel de krachtigste en meest veelzijdige mediaspeler die er is, terwijl het programma zelf niet zo heel veel van je systeem vraagt. Dat maakt het natuurlijk een ideale kandidaat voor je Chromebook. Met VLC voor Chrome OS kun je, net als met de variant voor Windows, dvd-images afspelen, evenals netwerkstreams, maar ook een enorme hoeveelheid bestandstypen, zoals mkv, mp4, avi, mov, ogg, flac en noem maar op, zonder daarvoor extra codecs te hoeven downloaden.

VLC is de enige mediaspeler die je nodig hebt op je Chromebook.

2 Polarr

Als we het hebben over fotobewerking, denken we al snel aan Photoshop. Dat is prima, maar Photoshop is duur en voor de meeste gebruikers te zwaar voor het eenvoudig bewerken van je foto’s. Daarom slaan we tools van Adobe voor Chromebook even over en richten we ons op een fantastisch alternatief: Polarr. Voor beginners heeft deze app handige tools die effecten automatisch toepassen. Heb je meer kennis en wil je meer controle, dan kan dat ook. Of het nu gaat om werken met lagen, maskers, curven, filters enzovoort.

Photoshop? Nergens voor nodig, gebruik Polarr.

3 Nimbus Screenshot

De ingebouwde screenshotfunctie van Chrome OS is wat beperkt. Om die reden raden we je aan om Nimbus Screenshot te installeren als je net iets meer functionaliteit wilt. Je kunt eenvoudig configureren wat voor soort screenshot je wilt nemen (volledig scherm, venster enzovoort) en je kunt zelfs een hele webpagina vastleggen wanneer die niet helemaal op je bureaublad past. Eenmaal vastgelegd kun je je screenshots eenvoudig bewerken en opslaan.

Nimbus breidt je Chromebook uit met handige screenshot-functies.

4 Clipchamp

Niet alle Chromebooks zijn in staat om video’s te bewerken, maar bewerken is ook niet altijd wat je wilt doen. Soms wil je een video omzetten naar een ander bestandstype, soms wil je ze alleen maar comprimeren omdat ze te groot zijn om te versturen, en soms wil je even iets vastleggen met je webcam. Al dit soort dingen kun je doen met Clipchamp (waarbij de diensten deels via de servers van de ontwikkelaar lopen om je Chromebook te ontlasten). Zo kun je dus ook op minder krachtige Chromebooks video’s bewerken, zolang je maar niet aan het monteren slaat, want dát kan deze app dan weer niet.

Video’s bewerken, converteren, comprimeren of vastleggen met je webcam doe je met Clipchamp.

5 Office Online

Elke Chromebook is automatisch voorzien van Google Docs. Heb je echter heimwee naar Microsoft Office: die kun je op je Chromebook gebruiken in de vorm van Office Online. Dat is weliswaar niet (helemaal) gratis, maar het geeft je wel toegang tot de Office-programma’s waar je wellicht al jaren mee werkt. Je kunt Office Online natuurlijk ook via je browser benaderen, maar door de Chrome OS-app te installeren (wat vergelijkbaar is met hoe Google Docs werkt op je Chromebook) is het net even iets efficiënter.

Vind je Google Docs niets? Probeer dan eens Office Online op je Chromebook.

6 LastPass

Als je online bent (en dat is waar een Chromebook voor ontworpen is), is het essentieel dat je ingewikkelde en lastig te kraken wachtwoorden gebruikt. Maar ja, die onthoud je waarschijnlijk niet en opschrijven is minstens zo gevaarlijk. Een wachtwoordmanager zoals het gratis LastPass is de oplossing. Je installeert deze app op je Chromebook en elke keer dat een website een wachtwoord van je nodig heeft, wordt dit wachtwoord automatisch ingevuld. De kluis beveilig je met een hoofdwachtwoord, dat is het enige wachtwoord dat je nog hoeft te onthouden.

Juist als alles in de cloud hangt, zijn goede wachtwoorden essentieel. LastPass helpt je hierbij.

7 Any.do

Een app die je helpt takenlijstjes te maken is enorm nuttig en Any.do is één van de beste apps op dit gebied en er bestaat zelfs een aparte Chromebook-app van. Hoe een takenlijstjes-app werkt hoeven we je niet te vertellen, maar sterk aan deze app is vooral de Gmail-integratie, waardoor je mails direct kunt toevoegen als taken. Daarnaast kun je bestanden toevoegen, taken eenvoudig delen met anderen of delen op social media.

Takenlijstjes helpen je efficiënter werken en er zijn weinig apps die dit beter faciliteren dan Any.do.

0 Reactie(s) op: De 15 beste Chromebook-apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.