De 15 beste extensies voor Google Chrome

Door: robbin-ooijevaar | 16 juli 2014 08:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Google Chrome onthoudt je instellingen en favoriete websites op al je computers. Ook updatet de browser zichzelf automatisch op de achtergrond. We richten ons nu op een ander speerpunt: de vele extensies waarmee je de browser volledig naar je hand zet. We zetten de 15 beste extensies op een rij.

Chrome-uitbreidingen installeren

Alle uitbreidingen voor Google Chrome vind je hier. Geef de naam van de extensie als zoekopdracht en klik op Gratis / Toevoegen.

Na de installatie tonen de meeste extensies rechts boven in beeld een icoontje van zichzelf. Klik met de rechtermuisknop voor eventuele aanvullende instellingen. Sommige extensies tonen (nog) een icoontje in de adresbalk waar je zoekopdrachten geeft of webadressen intypt.

De ruimte in Google Chrome voor de icoontjes van extensies is (net als in je systeemvak rechts onder in beeld) beperkt. Je kunt de beschikbare ruimte oprekken door je muiscursor uiterst rechts van de adresbalk te bewegen totdat deze in een dubbele pijl verandert. Klik nu met de linkermuisknop om de ruimte op te rekken en (meer) extensie-iconen weer te geven.

Maak de ruimte voor de iconen van extensies groter of kleiner.

Tip 01: Save my Tabs

Als je veel tabbladen open hebt staan, is het lastig om zomaar bij je computer weg te lopen of het apparaat af te sluiten. Dankzij Save my Tabs kan dit wel. Klik op de extensie en bewaar al je tabbladen in één keer met Save. Save my Tabs bewaart alle geopende tabbladen als bladwijzers. Maak eventueel eerst een aparte map aan, bijvoorbeeld met de datum van vandaag.

Tip 01 Save my Tabs bewaart alle geopende tabbladen als bladwijzers, eventueel in een eigen map.

Tip 02: My Permissions

De meeste mensen gebruiken meerdere sociale netwerken en clouddiensten, al dan niet gekoppeld aan elkaar. Denk aan Gmail, Hotmail, Dropbox, SkyDrive, Facebook en LinkedIn. Als je diensten koppelt, dien je hier toestemming voor te geven. Dit gaat vaak zo snel dat je na een tijdje geen idee meer hebt wat er allemaal aan elkaar 'hangt'. De extensie My Permissions Cleaner ondersteunt alle bekende clouddiensten en sociale media. My Permissions Cleaner geeft inzicht in je afgegeven machtigingen en waarschuwt als er hier iets wijzigt.

Tip 02 My Permissions Cleaner ondersteunt alle sociale netwerken en clouddiensten, en houdt je machtigingen goed in de gaten.

Tip 03: AdBlock

Reclame en internet zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op veel websites word je bestookt met banners, tekstreclames en andere advertenties (al dan niet gepersonaliseerd). Dankzij AdBlock ben je er in één keer vanaf! De uitbreiding blokkeert (bijna) alles automatisch. Websites zien er weer overzichtelijk uit dankzij AdBlock. Je hoeft bijna niets in te stellen. Bij de opties van AdBlock kun je filters bepalen en updaten.

Je bepaalt zelf of AdBlock alles moet blokkeren wat met reclame te maken heeft of dat je tekstuele reclames geen bezwaar vindt. Als je AdBlock een paar weken gebruikt en dan uitschakelt, merk je pas hoeveel rommel er werd tegengehouden. Websites lijken veel drukker en minder overzichtelijk. Gelukkig kun je AdBlock weer snel inschakelen!

Tip 03 AdBlock blokkeert alles wat met reclames te maken heeft in je zoekmachine en op websites.

Tip 04: Gmelius

Gebruik je Gmail en ben je een fanatieke mailer? Dan heb je Gmelius nodig! De uitbreiding stelt je in staat om Gmail aan te passen aan je wensen. Met Gmelius schakel je onderdelen uit die je niet wilt zien, bijvoorbeeld advertenties, de chatmodule en de kalender.

Ook kun je opties activeren, bijvoorbeeld icoontjes voor bijlagen, regelmarkering en meer. Ook kun je de oude Gmail-opmaak terugkrijgen voor het opstellen van een nieuw mailtje. Sommige aanpassingen zijn zeer subtiel, maar alle zijn goed doordacht! Experimenteer met Gmelius voor het beste resultaat.

Tip 04 Dankzij Gmelius bepaal je zelf hoe je wilt dat Gmail functioneert en eruitziet.

Google Chrome

Heb je nog geen Google Chrome? Download en installeer de browser. Om optimaal gebruik te maken van de browser, heb je een Google-account nodig. Als je een Gmail-adres hebt, is dit tevens je Google-account. Je kunt ook een Google-account aanmaken met je bestaande mailadres.

Alle besproken extensies draaien volledig in Google Chrome. De browser is er voor alle besturingssystemen. Omdat de uitbreidingen alleen Google Chrome vereisen, kun je er dus mee aan de slag op elk type computer: Linux, Windows of Mac.

Nog geen Google Chrome? Installeer de browser op je Windows-, Mac-, of Linux-computer.

Tip 05: Rapportive

Rapportive is een informatiehulpje voor Gmail. De uitbreiding toont aan de rechterkant van je scherm informatie over de persoon met wie je mailt. De gegevens zijn niet alleen afkomstig uit je persoonlijke adresboek, maar ook live van sociale media als Facebook en LinkedIn.

Je krijgt meestal direct een profielfoto te zien en soms zelfs telefoonnummer, recente tweets en meer. Rapportive is handig als je mailt met collega's, vrienden, vreemden en mensen met wie je zaken doet of gaat doen.

Tip 05 Rapportive geeft uitgebreide informatie in Gmail over personen, onder andere via Facebook en LinkedIn.

Tip 06: Black Menu

Populaire webdiensten breiden steeds meer uit en krijgen meer functies en instellingen. Hierdoor kun je het overzicht snel kwijtraken. Black Menu for Google speelt hier slim op in en weet alle Google-diensten toegankelijk te maken achter één icoontje. De populairste onderdelen als Gmail, Maps, Drive en Agenda verschijnen direct in beeld. Beweeg je muis over de apps/onderdelen voor meer opties en instellingen en het juiste onderdeel wordt snel geopend in je browser.

Tip 06 Black Menu for Google brengt overzicht in alle Google-diensten.

Tip 07: Ghostery

Websites en vooral reclamenetwerken doen er alles aan om een profiel van je aan te leggen. Dit profiel wordt ongemerkt aangelegd via reclamenetwerken die actief zijn op vrijwel alle websites die je bezoekt. Cookies opschonen biedt geen uitkomst om de trackingsystemen tegen te werken.

Ghostery blokkeert tracking-systemen en geeft in een subtiele pop-up welke pogingen er zijn tegengehouden. Bij de instellingen van Ghostery dien je bij Blokkeeropties aan te geven welke filters je wilt gebruiken.

Sommige websites werken niet als je Ghostery te streng afstelt. In dit geval kun je de website via het Ghostery-icoontje op een witte lijst plaatsen.

Tip 07 Ghostery is gespecialiseerd in het blokkeren van trackingnetwerken die jou en je surfgedrag in kaart brengen.

5 Reactie(s) op: De 15 beste extensies voor Google Chrome

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 juli 2014 09:32 Anoniem
  Dank je wel jongens (en meisjes)! Goed zoekwerk, mooie compacte beschrijvingen, werkende links..OK!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 juli 2014 09:57 ardsur
  er valt natuurlijk altijd te discussieren over "de beste" extensies, en dat wil ik hier dan ook doen.
  het allerbeste is: zo weinig mogelijk extensions te installeren, deze vertragen namelijk te browser en die ext. die je alleen af en toe gebruikt , kan je wel installeren maar dan uit schakelen. (indien nodig ,even inschakelen , het werk doen en weer uitschakelen)
  van deze 15 heb ik er 4 en ik vind de andere genoemde ext. gewoon overbodig,
  -adblock, onmisbaar geweldig , mag je niet missen.
  -ghostery, goed om zo min mogelijk sporen op www achter te laten
  -duckduckgo, het allerbeste van deze zoek machine is niet vermeld. DuckDuckGo bewaard niets, er is dus door reclame makers niet te achterhalen waar ze hun rotzooi kunnen dumpen.
  -hola, onmisbaar voor mij, wonend in het buitenland om tv porgramma's uit meerdere landen ,die voor mij vaak geblokkeerd zijn door rechten , te kunnen bekijken.
  - de rest is voor mij overbodig; gmail instellingen maak ik in gmail, x-references tussen soc. media maak ik per definitie niet , etc.

  een aanbeveling kan ik geven voor de volgende
  -Translate this! een handige vertaal hulp
  -Downloadhelper voor het downloaden van video's, ook Youtube maar niet de hollandse tv (daarvoor is er GemistDownloader)
  -SafePreview, een hulp die een link test op malware/virussen bij 5-7 anerde malware bestrijders.
  -HTTPSEverywhere, als je veel persoonlijke gegevens in de browser gebruikt, schakelt dit het SSL beveiligings protocol in.

  en nogmaal, hoe minder extensies hoe beter!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2014 20:00 hadamen
  Het programma SpyHunter 4 waarschuwt nadrukkelijk voor DuckDuckGo als een program dat problemen kan geven met privacy en misbruik. Wie moet ik nu geloven?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2014 10:32 ardsur
  @hadamen read this https://duck.co/forum/thread/5299/spyhunter4-scan-shows-duckduckgo-as-a-malware
  for me DuckDuckGo is safer than Google search or Bing search, as it will not keep any record of my searches for the intelligence services, NSA, AIVD, GCHQ etc.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2019 12:12 klaas5
  Duidelijk artikel. Leuke Chrome extensies op het gebied van duurzaamheid zijn Ecosia en TreeClicks.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.