Gratis software: De 15 beste freeware-tips van oktober

Door: robbin-ooijevaar | 10 oktober 2016 14:40

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3
 4. Pagina 4

Tip 05: Energiebeheer

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Windows Energiebeheer zorgt ervoor dat je systeem minder (of geen) stroom gebruikt als dat niet nodig is, bijvoorbeeld door de slaapstand te activeren of je scherm uit te schakelen. Deze maatregelen zijn zeer onwenselijk als je langere tijd achter je systeem wilt doorwerken, een film kijkt of een presentatie geeft. Steeds aan je instellingen rommelen is omslachtig, maar daar is iets op gevonden! Zodra je het tooltje Caffeine opstart, wordt je energiebeheer tijdelijk uitgeschakeld. Caffeine toont een icoontje van een koffiepot in je systeemvak. Dubbelklik hierop om Caffeine aan of uit te zetten. Met de rechtermuisknop kun je een time-out instellen. Hiermee geef je Caffeine een tijd mee, zodat je bijvoorbeeld het aankomende uur werkt zonder tussenkomst van energiebeheer. Vervolgens wordt Caffeine automatisch gedeactiveerd en hervat Windows Energiebeheer zijn werk.

Tip 05 Caffeine voorkomt dat je computer in slaap valt of dat je automatisch wordt afgemeld.

Tip 06: Ander filmbestand

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Er zijn 101 manieren om video’s om te zetten naar een ander formaat. Helaas is dit nog steeds nodig omdat apparatuur niet met alle video-indelingen om kan gaan. Zo kan iOS-apparatuur bijvoorbeeld geen mkv-bestanden afspelen. We moeten er overigens ook niet aan denken om reusachtige mkv-bestanden in het beperkte geheugen te bewaren, zonde van de opslagruimte!

Gelukkig kun je video’s met een hulpprogramma omzetten naar een andere indeling. Hiervoor zijn allerlei programma’s beschikbaar, veelal commercieel of met adware aan boord. Met XMedia Recode krijg je het gratis, snel en probleemloos voor elkaar. Sleep één of meerdere videobestanden naar het XMedia Recode-venster. Kies bij Profile het apparaat waarvoor je de video wilt optimaliseren, bijvoorbeeld een smartphone of tablet. Onder in beeld kun je bij Doel bepalen waar je de nieuwe video wilt opslaan. Klik op Coderen om je film om te zetten. Dit proces kost veel rekenkracht.

Tip 06 XMedia Recode converteert videobestanden naar een andere indeling.

Tip 07: Voorkom besmetting

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je het idee hebt dat je computer besmet is of als je iets van plan bent waarbij je denkt dat het een besmetting tot gevolg kan hebben, dan is Winja je vriend! Het programma toont een overzicht van processen die actief zijn of automatisch starten. Je kunt de onderdelen laten onderzoeken met de rechtermuisknop. Ook kan Winja verdachte bestanden laten controleren door VirusTotal, zelfs als je ze nog niet hebt gedownload. De resultaten van je scans vind je in het tabblad Scantaken resultaat.

Tip 07 Winja biedt uitstekend gereedschap om potentieel onveilige situaties snel te analyseren.

Tip 08: Systeeminformatie

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je alles over je computer te weten wilt komen wat er te weten is, heb je HWiNFO nodig. Het programma toont uitgebreide hardware-informatie en kan ook sensors uitlezen, bijvoorbeeld je temperatuursensors en kloksnelheid.

Er is een 32bit- en 64bit-versie van HWiNFO. Druk op Windows-toets+Pause om erachter te komen welke versie je nodig hebt. Sta je op het punt om een tweedehands pc of laptop aan te schaffen? Neem de portabele versie van HWiNFO mee op een usb-stick. Zo kun je zonder de computer te openen een kijkje nemen onder de motorkap en bijvoorbeeld de specificaties van de processor, grafische kaart en opslag controleren. HWiNFO is ook handig om achter de hand te hebben als je je werkgeheugen wilt uitbreiden. Het programma vertelt je hoeveel bankjes aanwezig en vrij zijn en welk geheugentype je op dit moment gebruikt.

1 Reactie(s) op: Gratis software: De 15 beste freeware-tips van oktober

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 oktober 2016 10:04 Mr_Gee
  We moeten er overigens ook niet aan denken om reusachtige mkv-bestanden in het beperkte geheugen te bewaren


  Wat een onzin, MKV is een container formaat. een MKV is niet per definitie "reusachtig" het ligt aan de encoding van het video bestand.. een MKV gemaakt door "makemkv" is bijna even groot als de een DVD omdat het een directe copy is van de video file (MPEG-2) de compressie van een MPEG4 is veel beter maar deze kan ook gewoon in een MKV gezet worden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.