Gratis software: De 15 beste freeware-tips van oktober

Door: robbin-ooijevaar | 10 oktober 2016 14:40

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3
 4. Pagina 4

Tip 09: Prachtige screensaver

Geschikt voor: Windows 10

Vandaag de dag hebben screensavers geen enkel nut meer om je scherm te behoeden voor ‘inbranden’. Maar waar ze wél leuk voor zijn, is gewoon als mooie diashow. Zo heeft Apple TV heeft een zeer fraaie screensaver met animaties van een aantal grote steden. Dat klinkt misschien saai, maar je moet het zien om ervan te genieten! Met Aerial Screen Saver krijg je deze mooie diashow op je Windows-computer. Download het zip-bestand en pak het uit. Dubbelklik op het bestand AerialScreenSaver.scr voor een voorbeeldweergave. Sluit deze af en doe het nog een paar keer. Je ziet steeds een andere plek op aarde. Klik met je rechtermuisknop op het bestand AerialScreenSaver.scr en kies Installeren om de schermbeveiliging in Windows te installeren.

Tip 09 Breng de prachtige Aerial-schermbeveiliging van Apple naar je Windows 10-computer.

Tip 10: Internet aan/uit

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je even ongestoord wilt tikken, kan het ontbreken van je internetverbinding een handige stimulans zijn om je niet steeds door Facebook of je e-mail te laten afleiden. Met InternetOff schakel je je verbinding tijdelijk uit. InternetOff toont een wereldbol-icoontje in je systeemvak. Klik hierop om je verbinding in- of uit te schakelen.

InternetOff deactiveert je netwerkadapter (of schakelt deze weer in). Klik op Settings voor extra instellingen. Je kunt hier een wachtwoord opgeven voor het gebruik van InternetOff of een tijdplan instellen. Dit is handig om het computergebruik van kinderen enigszins aan banden te leggen. Echte slimmeriken met technische kennis zijn overigens in staat om de blokkade van InternetOff omzeilen. Bij het opnieuw inschakelen van de verbinding kun je ook meteen kiezen voor een tijd, bijvoorbeeld een half uurtje. Vervolgens zal de verbinding weer offline gaan. Het schakelen van de (tijdgebonden) internetstatus is te beveiligen met een extra wachtwoord.

Gebruik je een mobiele internetverbinding op je laptop met een beperkte databundel? Dan is InternetOff handig om er zeker van te zijn dat je verbinding niet wordt gebruikt en voorkom je onnodig datagebruik in de achtergrond.

Tip 10 InternetOff maakt het eenvoudig om je internetverbinding tijdelijk uit te schakelen.

Tip 11: Veilig voor malware

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als het goed is, draai je al antivirussoftware en misschien ook wel een realtime antimalwareprogramma. Als dit laatste niet het geval is, is ProtectU zeker een aanrader. ProtectU voert een snelle controle uit en toont de status hiervan. Met de knop New diagnose wordt een grondige test uitgevoerd. Aangetroffen problemen met malware zijn vervolgens direct op te lossen. ProtectU is ook handig als second-opinion als je het idee hebt dat je beveiligingssoftware een steekje heeft laten vallen.

Tip 11 ProtectU voert een grondige malware-controle uit en beschermt je computer.

Tip 12: Privacyinstellingen

Geschikt voor: Windows 10

Windows 10 is berucht om allerlei privacyinstellingen die niet door iedereen gewaardeerd worden. Het probleem is vooral dat sommige instellingen standaard actief zijn en je lang moet zoeken om de instellingen te wijzigen. Windows 10 Dominator springt hier slim op in en verzamelt alle ‘dubieuze opties’ in één scherm. De instellingen zijn duidelijk omschreven en met een simpel ja/nee-antwoord aan te passen. Hierbij is nee de groene optie, dus controleer vooral alle roodgemarkeerde ja-opties. De wijzigingen die je aanbrengt met Windows 10 Dominator zijn niet permanent en kun je altijd weer ongedaan maken door het programma opnieuw te starten.

Tip 12 Windows 10 Dominator beheert alle privacyinstellingen van Windows 10 vanuit één handig overzicht.

1 Reactie(s) op: Gratis software: De 15 beste freeware-tips van oktober

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 oktober 2016 10:04 Mr_Gee
  We moeten er overigens ook niet aan denken om reusachtige mkv-bestanden in het beperkte geheugen te bewaren


  Wat een onzin, MKV is een container formaat. een MKV is niet per definitie "reusachtig" het ligt aan de encoding van het video bestand.. een MKV gemaakt door "makemkv" is bijna even groot als de een DVD omdat het een directe copy is van de video file (MPEG-2) de compressie van een MPEG4 is veel beter maar deze kan ook gewoon in een MKV gezet worden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.