Gratis software: De 15 beste freeware-tips van oktober

Door: robbin-ooijevaar | 10 oktober 2016 14:40

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3
 4. Pagina 4

Tip 13: Alles up-to-date

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Verouderde software is een veiligheidsrisico voor je computer. Hackers richten hun pijlen vooral op veelgebruikte programma’s van Adobe, Java en browsers. De meeste programma’s kunnen zichzelf inmiddels bijwerken, maar de meldingen klikken we zelf ook vaak weg omdat we er even geen zin in hebben. Dankzij Kaspersky Software Updater hoef je niet meer handmatig te updaten. Kaspersky Software Updater kijkt wat je geïnstalleerd hebt en of je bij de tijd bent. Is er een nieuwe versie beschikbaar, bijvoorbeeld van Google Chrome, Adobe Reader of Java? Dan haalt Kaspersky Software Updater deze voor je op en beschik je weer over de meest recente versie.

Tip 14: Edge-favorieten

Geschikt voor: Windows 10

Gebruik je Windows 10 al een tijdje en heb je Edge een kans gegeven? Als je ontevreden bent over deze browser kun je probleemloos Google Chrome of Mozilla Firefox installeren naast Edge. Er is helaas geen standaardfunctie in Windows aanwezig waarmee je ‘cross-browser’ kunt werken met dezelfde bladwijzers/favorieten. Je favoriete websites uit Edge halen, is dankzij EdgeExport wel eenvoudig. Sluit Edge en start EdgeExport. Je favorieten worden automatisch gevonden. Klik op View voor een voorbeeldweergave. Pas eventueel de locatie aan waar je je favorieten wilt bewaren. Standaard gebruikt EdgeExport hiervoor de map Documenten. Klik op Export om EdgeExport aan het werk te zetten. Het resultaat is een html-bestand dat je vervolgens kunt importeren in een andere browser.

Tip 15: Alleen lezen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Floppy’s hadden vroeger een klein schakelaartje om het opslagmedium te beschermen tegen schrijfacties. Met het tooltje Ntfs Drive Protection kun je elke usb-stick beveiligen tegen schrijven. Je usb-stick moet wel, zoals de naam van het programma doet vermoeden, geformatteerd zijn met NTFS-indeling. Klik met de rechtermuisknop op de schijfletter van je usb-stick in Windows Verkenner en vraag de eigenschappen op. De indeling van je stick staat bij Bestandssysteem. Geen NTFS? Formatteer de stick met deze indeling via de rechtermuisknop. Let op: hiermee worden alle gegevens verwijderd. Start Ntfs Drive Protection en kies bij Target de schijfletter van je stick. Klik op Start protection om de ‘alleen lezen’ te activeren. Met Stop protection maak je de aanpassing weer ongedaan. Bij Unprotected file and folder list kun je optioneel een map opgeven waarin wel wijzigingen mogen plaatsvinden.

Tip 15 Ntfs Drive Protection activeert een ‘alleen-lezen’-modus voor je usb-stick.

Help, een waarschuwing!

Je browser kan bij sommige downloads waarschuwingen geven waarbij de angst je om het hart slaat. Dit geldt ook voor overijverige beveiligingsprogramma’s. Er wordt bijvoorbeeld gemeld dat er een beveiligingsactie is ondernomen waarmee groot leed is voorkomen. Ook kan de firewall een waarschuwing geven als er onraad wordt vermoed. Soms is dit onzin. Als je twijfelt aan een download kun je deze altijd laten onderzoeken door VirusTotal (doen wij ook). Hierbij wordt je bestand gecontroleerd door meer dan vijftig (!) beveiligingsprogramma’s en zie je snel of je te maken hebt met een gevaarlijke situatie of dat er niets aan de hand is.

Laat je niet afschrikken door meldingen van je browser of beveiligingssoftware, soms is er niets aan de hand.

1 Reactie(s) op: Gratis software: De 15 beste freeware-tips van oktober

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 oktober 2016 10:04 Mr_Gee
  We moeten er overigens ook niet aan denken om reusachtige mkv-bestanden in het beperkte geheugen te bewaren


  Wat een onzin, MKV is een container formaat. een MKV is niet per definitie "reusachtig" het ligt aan de encoding van het video bestand.. een MKV gemaakt door "makemkv" is bijna even groot als de een DVD omdat het een directe copy is van de video file (MPEG-2) de compressie van een MPEG4 is veel beter maar deze kan ook gewoon in een MKV gezet worden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.