De 15 beste gratis fotobewerkingstools

Door: theske-slijkerman | 12 oktober 2015 13:05

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Als je veel foto's wilt bewerken, dan kan dit nog altijd met een goed programma voor je pc of laptop. We stellen je vijf prima gratis programma's voor. Hoef je maar een paar foto's te bewerken en wil je geen software downloaden, dan kun je prima uit de voeten met online tools. Tot slot enkele apps.

Computer

01 Adobe Photoshop

Beginnen we echt met dat dure fotobewerkingspakket van Adobe? Ja en nee. Hoewel de nieuwere versies van Adobes software inderdaad nogal hoog geprijsd zijn - zeker voor consumenten die niet dagelijks foto's bewerken - is er een lichtpuntje aan de horizon. Je kunt namelijk Adobe CS2 gratis downloaden. Dit pakket met onder andere Photoshop erin stamt al uit 2005 en mist dus wel een hoop functionaliteiten die je wel in de nieuwste versies en in andere gratis fotobewerkers vindt.

Adobe publiceerde begin 2013 de downloadbestanden en serienummers online omdat er een technisch probleem bij activering van eerder gekochte CS2-exemplaren was. Op de downloadsite raadt Adobe af CS2 nog langer te gebruiken omdat de software verouderd is en niet meer ondersteund wordt. Wil je toch aan de slag met deze echte (Engelstalige) Photoshop-versie, dan moet je je even aanmelden met je Adobe ID via onderstaande link.

Photoshop CS2 kun je gratis gebruiken, maar het is wel flink verouderd.

02 GIMP

GIMP wordt vaak gezien als hét gratis en opensource alternatief voor Photoshop. Hoewel de interface deels dezelfde opzet heeft, is het toch erg wennen omdat de pictogrammen nogal afwijken. Als je even doorzet, heb je aan GIMP zeker een zeer volledige fotobewerker. Je kunt onder andere werken met lagen, laagmaskers, paden en diverse (slimme) selectietools.

Weet je aardig wat van foto's bewerken en heb je niet zo'n behoefte aan vooraf ingestelde effecten maar sleutel je liever zelf aan je foto's, dan heb je aan GIMP een hele goede.

GIMP is vooral geschikt als je echt handmatig met je beelden aan de slag wilt.

03 RawTherapee

Fotografeer jij in raw-formaat, dan moet je iedere foto nog nabewerken om het optimale uit je foto's te halen, net als dat je dat vroeger in de doka deed. Dit kan gratis met de opensource-software RawTherapee. Dit is echt een digitale doka, dus je kunt uitgebreid werken met licht en kleur. Je bewerkingen kun je opslaan in een profiel, dat je gemakkelijk op een hele serie bestanden toepast.

'Ontwikkel' je raw-beelden met RawTherapee

04 Picasa

Picasa 3 is het fotoprogramma van Google. Je kunt hiermee eenvoudig alle foto's op je computer bekijken en ze ook bewerken en daarna online delen. Picasa verzamelt al je beelden in een database. Het toont ze vervolgens op datum in een mappenstructuur. Je kunt een collage maken door meerdere beelden te selecteren en rechtsonder te kiezen voor Collage. Wil je een foto bewerken, dan dubbelklik je erop waarna je in een andere weergave komt. Links in beeld zie je gelijk wat tools voor (automatische) basisbewerkingen. Met de tabblaadjes links kun je nog meer bewerkingen en ook filters bereiken. Mede door de toegankelijke interface is Picasa zeer geschikt voor beginners.

Picasa biedt zeer eenvoudige bewerkingstools en is daardoor zeer geschikt voor beginners.

0 Reactie(s) op: De 15 beste gratis fotobewerkingstools

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.