De 15 beste gratis softwaretips van februari

Door: robbin-ooijevaar | 10 februari 2015 08:15

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Freewaremakers zijn enthousiaste computergebruikers die niet uitsluitend programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma's wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste freeware van dit moment.

Tip 01: Muziekkenner

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Je kent ze wel, van die mensen die alles over muziek lijken te weten en hier graag over opscheppen. Dit laatste is natuurlijk niet nodig, maar dankzij SongBuddy kun je eenvoudig je eigen muziekkennis uitbreiden. Het programma werkt met iTunes en Windows Media Player. SongBuddy toont een icoontje van een lp in je systeemvak. Tijdens het luisteren naar muziek haalt het programma automatisch aanvullende gegevens op. Klik op het SongBuddy-icoontje om de informatie te tonen. Je ziet de naam van het liedje en een korte biografie van de artiest. Bij de naam van de artiest vind je verwijzingen naar de website van de artiest en sociale media als Facebook en Twitter.

Handig is ook de knop Releases. Hieronder vind je meer werk van dezelfde artiest. Je kunt doorklikken naar een bekende online muziekwinkel of met Tracklist de lijst met liedjes van het album opvragen. Ook kun je doorklikken naar de artiest op Spotify, als zijn werk daar tenminste beschikbaar is. Zo maakt SongBuddy een mooie brug tussen je offline mp3-collectie en de online muziekbibliotheek van Spotify.

Tip 01 SongBuddy geeft aanvullende informatie over de artiest waarnaar je luistert, zoals nieuwe albums, optredens en meer!

Tip 02: Weg met CCleaner?

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

CCleaner is de ongekroonde koning van het opsporen en verwijderen van overbodige bestanden en resten. Toch is er een goede reden waarom we alternatief Clean Master bij je onder de aandacht brengen. Het programma heeft een andere kijk op 'overbodige ballast' dan CCleaner. Het spoort uiteraard de standaardrommel op van je webbrowsers en basisprogramma's, maar kijkt ook dieper in specifieke applicaties. Zo zagen we dat iTunes allerlei back-ups bewaarde van apps. We hebben nog nooit zo snel 9 GB (!) opgeruimd.

Clean Master is veilig te gebruiken, maar je moet wel goed opletten wat je laat opruimen. De standaardprocedure ruimt alleen echte rommel op. Voor het saneren van applicatiegegevens, zoals in ons geval die van iTunes, moet je nadrukkelijk toestemming geven. Verder is Clean Master fraai vormgegeven en heeft het programma goede animaties die de verschillende acties visualiseren. Na een grondige schoonmaak met Clean Master hebben we CCleaner gedraaid. Hierbij werd op ons testsysteem nog eens 400 MB vrijgemaakt. Dit lijkt weinig, maar voor een SSD met beperkte omvang helpen alle beetjes. Clean Master stoot CCleaner nog niet van de troon, maar is wel een zeer goede aanvulling.

Tip 02 Met één muisklik ontdoet Clean Master je computer van overbodige rommel.

Tip 03: Firewall-beveiliger

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Een firewall is onderdeel van je computerbeveiliging en werkt als een soort poortwachter bij de 'internetdeur'. Een firewall moet ervoor zorgen dat de verkeerde programma's niet zomaar verbinding maken met internet of dat derden vanaf internet ongeoorloofd contact maken met jouw computer. De ingebouwde firewall van Windows biedt goede basisbeveiliging. Wie uitgebreide beveiliging wenst, kan hiervoor ook een apart programma installeren. TinyWall is geen firewall-programma, maar een geavanceerde schil voor de standaard Windows-firewall. TinyWall integreert in je systeemvak, waarna je de firewall handiger kunt instellen en je verkeersstroom van en naar internet beter regelt. TinyWall heeft bijvoorbeeld een lijst met bekende malware en zal ervoor zorgen dat deze ongewenste software altijd wordt geblokkeerd. Ook kun je al het internetverkeer (tijdelijk) volledig blokkeren of juist doorlaten.

TinyWall is niet voor beginners, maar biedt gevorderde gebruikers goed gereedschap om de Windows-firewall nauwkeuriger in te stellen.

Tip 03 TinyWall versterkt de beveiliging van de standaard Windows-firewall.

Tip 04: Laptopdief

Geschikt voor: OS X, Linux, Windows Vista, 7, 8(.1)

Als je laptop wordt gestolen, ben je het apparaat meestal echt kwijt. Met Prey sta je niet helemaal met je mond vol tanden en kun je in ieder geval actie ondernemen. Het programma installeert zich bijna onzichtbaar en meldt zich aan bij de server van Prey. Je krijgt via de website toegang tot een beheeromgeving waar je je laptop als gestolen kunt opgeven. Vervolgens zal de laptop, wanneer deze wordt verbonden met internet, zich melden en informatie naar je sturen. Dit varieert van geopende programma's, locatie, IP-gegevens en nabije wifi-hotspots tot beelden van de webcam. Ook is het mogelijk om op afstand een waarschuwing op het scherm van je gestolen laptop te tonen, maar hiermee alarmeer je mogelijk de nietsvermoedende dief. De melding is uiteraard wel weer handig als je uitgaat van een eerlijke vinder.

Met de rapportages die Prey blijft genereren en sturen, kun je naar de politie stappen. Prey is er ook voor mobiele iOS/Android-apparatuur. De gratis versie van Prey ondersteunt maximaal drie apparaten. Er zijn diverse betaalde opties met meer mogelijkheden dan de gratis versie. Het goedkoopste Prey-abonnement kost vijf euro per maand.

Tip 04 Prey vergroot de kans dat je een gestolen laptop terugvindt.

0 Reactie(s) op: De 15 beste gratis softwaretips van februari

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.