De 15 beste en handigste online tools

Door: robbin-ooijevaar | 15 oktober 2015 08:01

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Steeds meer diensten werken gedeeltelijk of zelfs volledig online. Bekende voorbeelden zijn Gmail en Outlook.com, maar er meer pareltjes. We bespreken het beste online gereedschap waarvoor je alleen een browser nodig hebt. De tools zijn gratis, handig en je hoeft er niets voor te installeren!

Tip 01: Prachtig affiche

Er valt weleens een uitnodiging voor een of ander feest op de deurmat waarvan je denkt: 'Hoe hebben ze dat gemaakt?' Als je even de tijd neemt om met Canva te werken, merk je dat je geen cursus hoeft te volgen om zelf ook snel iets moois in elkaar te zetten. Je kunt Canva gebruiken voor affiches, kaarten, Facebook-omslagen en nog veel meer. Kies een achtergrond, selecteer je foto's en maak de tekst op. Sleep alle elementen snel op de gewenste plek, pas eventueel effecten toe en je bent klaar! Lees ok: De 13 beste freeware-tips van september.

Sommige elementen van Canva zijn niet gratis, alles met de aanduiding 'Free' is dat wel. Gebruik je toch betaalde elementen (bijvoorbeeld stockfoto's of een sjabloon)? Dan betaal je hier bijvoorbeeld 1 dollar voor bij het downloaden van je creatie.

Tip 01 Gebruik Canva om een nieuwe Facebook-omslag te maken of prachtige affiches in elkaar te zetten.

Tip 02: Fotobewerken

Steeds meer websites bewijzen dat computerprogramma's verouderd zijn. Befunky.com lacht programma's uit waarmee je collages kunt maken of foto's kunt verbeteren. De dienst is zeer gebruiksvriendelijk. Binnen een paar muisklikken heb je je foto toegevoegd en experimenteer je met effecten, verbeteringen of sfeeraanpassingen. Ook kun je snel een collage in elkaar zetten en dat doet het altijd erg goed met babyfoto's, uitnodigingen voor een feestje of ander project met een persoonlijk tintje.

Sommige onderdelen van befunky.com zijn alleen voor premiumgebruikers, maar met de gratis versie kun je al veel mooi dingen maken. Werken met geavanceerde lagen (bekend van 'Photoshop en co') is er niet bij. Alle functies werken intuïtief. Het uitproberen van filters en effecten is eenvoudig. Met de knop Undo maak je je laatste aanpassing ongedaan en kun je fijn verder spelen.

Tip 02 BeFunky biedt uitgebreid gereedschap om snel je foto's en te voorzien van prachtige effecten.

Tip 03: Poster maken

De meeste printers hebben een mogelijkheid om posters te maken. Hierbij wordt een foto over meerdere A4'tjes verdeeld zodat je ze later zelf aan elkaar kunt plakken. Het resultaat is niet altijd fraai en het kost veel inkt als de afdrukken mislukken. Rasterbator voorkomt deze verspilling en geeft een veel beter resultaat dan de meeste printerprogramma's.

Upload je foto naar Rasterbator en geef aan over hoeveel A4'tjes je de afbeelding wilt verspreiden. Je kunt de foto rasteren voor een fraai resultaat of geen effecten toepassen. Dit laatste is alleen aan te raden als je een foto met hoge resolutie gebruikt. Rasterbator maakt de poster voor je aan, waarna je deze kunt downloaden als pdf-bestand, compleet met snijlijnen. Bij elke stap zie je een voorbeeldweergave van het eindresultaat. Inspiratie nodig? Gebruik in Google de zoekterm 'Rasterbator' en kijk bij foto's om te zien wat je allemaal met Rasterbator kunt maken.

Tip 03 Rasterbator maakt een poster-pdf van uw foto op meerdere A4tjes.

Tip 04: Download van YouTube

Er zijn veel programma's om filmpjes van YouTube te halen en te bewaren op je computer. Dankzij ClipConverter.cc hoef je niets te installeren. Kopieer het adres van het YouTube-filmpje en plak dit op de website van ClipConverter.cc. Bevestig met Verder. De dienst bekijkt de downloadmogelijkheden. Kies vervolgens voor bijvoorbeeld mp4 om het filmbestand binnen te halen of voor mp3 als je er liever een muziekbestand van wilt maken. In dit laatste geval geeft ClipConverter.cc suggesties voor de beste kwaliteitsinstelling van het mp3-bestand. Het is uiteraard niet toegestaan om (auteurs)rechten of andere regels te overtreden.

Tip 04 ClipConverter.cc download filmpjes van YouTube als muziek- of videobestand.

2 Reactie(s) op: De 15 beste en handigste online tools

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 oktober 2015 13:49 jas7812
  Ik mis eigenlijk nog Tubidy: handig om op mobiel muziek te luisteren zonder daarvoor te hoeven betalen. (http://downloadcentrum.com/uploaden-en-downloaden/downloaden/tubidy-online-gratis-muziek-downloaden/)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2016 02:51 Anoniem
  Tubidy! Mee eens idd! Supermooi voor je smartphone. Ik was toevallig vanmiddag met een nieuw concept bezig en wilde hier een logo voor ontwerpen. Logo ontwerpers vind ik te duur en ik wil het liever zelf doen. Misschien dat deze als toevoeging kan dienen: https://eigenwebsite.nl/logo-maken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.