De 15 gratis softwaretips van maart

Door: Robbin Ooijevaar | 24 maart 2014 10:03

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Freeware-makers zijn enthousiaste computergebruikers die hun programmeervaardigheden inzetten om iets te verbeteren of leuker te maken. We bespreken ook deze maand weer de beste en handigste programma's van dit moment.

Tip 01: Bloatware

Windows XP - Vista - 7 - 8

Bloatware is de verzamelnaam van programma's die op je nieuwe pc of laptop staan, maar waar je nooit om gevraagd hebt. De fabrikant krijgt een vergoeding om de ballast voor te installeren. Als je onlangs een nieuwe computer hebt aangeschaft, is de kans groot dat je met Decrap de overbodige rommel eenvoudig kunt verwijderen.

Decrap ondersteunt alle pc's en laptops, maar in het bijzonder de exemplaren van Asus, HP, Dell en Toshiba. De werking van Decrap is eenvoudig, het programma is zelfs Nederlandstalig. Globaal zijn er twee modi: automatisch en handmatig. De laatste optie heeft de voorkeur omdat je meer controle houdt over wat Decrap voor je mag verwijderen. Decrap kijkt wat er geïnstalleerd is op je computer en laat je de rommel verwijderen. Hierbij wordt eerst een herstelpunt gemaakt: wel zo veilig!

Tip 01 Decrap verwijdert overbodige voorgeïnstalleerde programma's van je nieuwe pc of laptop.

Tip 02: Sneller starten

Windows XP - Vista - 7 - 8

Windows heeft een ingebouwde zoekfunctie in het startmenu waarmee je snel bestanden en programma's vindt, start of opent. Deze zoekfunctie is met Windows 8 flink uitgebreid en verbeterd. Toch werkt Find and Run Robot in veel gevallen nog sneller, zeker onder oudere Windows-versies.

Je activeert Find and Run Robot na installatie met de Pause-toets of toetscombinatie Ctrl+Spatie. Typ een zoekterm, bijvoorbeeld een gedeelte van de naam van een programma of bestand. De zoekresultaten verschijnen vrijwel direct in beeld. Gebruik de pijltjestoetsen of muis om een programma te starten of bestanden te openen. Hoewel Find and Run Robot gratis is, heb je een licentiesleutel nodig. Deze is kosteloos te verkrijgen door je aan te melden op het forum van de makers.

Dit kost een paar minuten van je tijd, maar die verdien je door Find and Run Robot te gebruiken snel terug! Laat je liever je persoonlijke mailadres niet achter? Gebruik dan een tijdelijk mailadres van www.10minutemail.com of www.guerrillamail.com.

Tip 02 Find and Run Robot biedt een snelle manier om programma's te starten en kan ook bestanden vinden.

Tip 03: Installatie-oogjes

Windows XP - Vista - 7 - 8

We waarschuwen er regelmatig voor: ongewenste extra software tijdens de installatieprocedure van een programma. Je probeert programma A te installeren en krijgt er programma B, C, en D bij. Als het tegenzit, worden de instellingen van je browser ook aangepast!

De oplossing is eenvoudig: wees alert tijdens de installatie. De extra programma's zijn vaak standaard actief, waardoor je snel per ongeluk toestemming geeft voor de installatie of aanpassingen. Om dit te voorkomen, kun je Unchecky installeren. Unchecky houdt automatisch een extra oogje in het zeil en deactiveert in veel gevallen de overbodige extra's. Unchecky werkt goed in de praktijk, maar biedt uiteraard geen volledige garantie dat je nooit meer ongewenste software installeert tijdens de installatie van een programma.

Goed opletten is nog steeds de beste remedie, maar Unchecky biedt wel een extra paar ogen.

Tip 03 Unchecky voorkomt ongewenste extra software tijdens installaties.

Tip 04: Bureaublad

Windows XP - Vista - 7 - 8

Over de werking van ReIcon kunnen we kort zijn: het programma is bijzonder handig als je een laptop gebruikt en deze af en toe op een beeldscherm aansluit. ReIcon onthoudt namelijk de positie van iconen op je bureaublad. ReIcon heeft geen installatie nodig.

Je start het programma met ReIcon.exe of met ReIcon_x64.exe als je een 64bit-versie van Windows gebruikt. Bewaar de plek van je bureaubladpictogrammen met File / Save icons lay-out. De weergave wordt bewaard in een overzicht. Herhaal dit voor een andere volgorde van je iconen, bijvoorbeeld als je je laptop hebt aangesloten op een beeldscherm. Dubbelklik op een bewaarde instelling om de iconen te herstellen.

Tip 04 ReIcon onthoudt de positie van bureaubladpictogrammen en kan deze eenvoudig herstellen.

Tip 05: Verwijder rootkit

Windows XP - Vista - 7 - 8

Een rootkit is een ongewenste computeraanpassing, meestal diep verscholen in Windows. Zoals je begrijpt kan dit handig zijn voor mensen met minder frisse bedoelingen en is een rootkit een beveiligingsrisico. Malwarebytes heeft een speciaal hulpprogramma genaamd Anti-Rootkit om rootkits te vinden en verwijderen. Malwarebytes Anti-Rootkit haal je binnen via de website van de makers bij For home / Other tools.

Voordat de controle wordt uitgevoerd, haalt het programma het laatste 'antigif' op via internet. Het Malwarebytes Anti-Rootkit voert een uitgebreide controle uit en sloopt eventuele boosdoeners uit je computer. Hierbij komen we direct op het gevaar van rootkit-verwijderaars in het algemeen: omdat een rootkit diep verscholen is, kan de ingreep net als een echte operatie nadelige gevolgen hebben.

Gebruik Malwarebytes Anti-Rootkit dus alleen als je er bijna zeker van bent dat je een rootkit hebt 'opgelopen' en andere beveiligingsprogramma's geen uitkomst bieden.

Tip 05 Malwarebytes Anti-Rootkit biedt een effectieve oplossing om rootkits te vinden en verwijderen.