De 15 leukste apps voor leergierige kinderen

Door: dirk-schoofs | 24 oktober 2016 07:01

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Kinderen uit het basisonderwijs
  3. Jongeren uit het middelbaar onderwijs

6 Human Resource Machine (Windows, iOS, macOS, €4,99 / € 9,99)

Human Resource Machine is een verslavend spel voor kleine nerds vanaf het vijfde leerjaar. In het begin denken ze dat het om een puzzelgame gaat, maar in feite leren kinderen hiermee programmeren. De speler moet de werknemers van zijn kantoor bepaalde handelingen laten uitvoeren en zo het werkproces automatiseren. Het gaat er simpelweg om dat de pakketjes van de inbox naar de uitbox worden gebracht. Dit vergt steeds meer logisch en wiskundig denkwerk. Laat je niet verrassen door de eenvoudige opzet. Deze app heeft zeker in het begin wel wat ouderlijke assistentie nodig, en de uitdagingen worden al snel moeilijk.

7 HiveLife (Android, iOS, gratis)

Jonge natuurvrienden leren in HiveLive over hommels, zweefvliegen, zandbijen, honingbijen en wespen. Het gratis spel, dat uitkwam ter gelegenheid van de ‘Week van de bij’, ziet er erg mooi uit. Op de tablet zien kinderen de wereld door de ogen van de bij. In het spel zitten 20 minigames, zoals een quiz, een doolhof, memory en een spelletje waarin larven moeten worden gevangen. Bovendien is er een multiplayermodus waarmee je vanaf maximaal zes tablets tegen elkaar kunt spelen. Leuk is dat alle uitleg in audio is te horen. Bovendien heeft het spel geen vast scenario, zodat het iedere keer weer een andere belevenis biedt.

Nadat je een nieuwe hoofdfiguur hebt gekozen, leer je het insect beter kennen.

8 Rekenrenner HD (iOS, € 1,99)

Je zult zien dat jonge kinderen door RekenRenner of Meerkath Math HD sneller kunnen rekenen. Door die snelheid op te drijven, leren ze sommen te automatiseren. In de gratis versie kunnen ze optelsommen oefenen tot 100. De betaalde versie biedt bovendien acht minigames waarin de vier hoofdbewerkingen centraal staan. De app ziet er speels en leuk uit. Bovendien zijn de spelletjes van korte duur, zodat ze niet gaan vervelen. Natuurlijk zijn kinderen soms ontgoocheld als ze de race niet hebben gewonnen. Ze zien dan echter wel hoe hun persoonlijke progressiebalkje is gegroeid, zodat ze toch weer gemotiveerd zijn voor een volgend spel.

9 Taalzee (Webapp, 1 licentie € 3,30 per niveau)

Om online Nederlands te oefenen, biedt Taalzee diverse soorten adaptieve spellen. Het systeem, dat zich aanpast aan het niveau van de leerling, is ontwikkeld aan de Universiteit van Amsterdam. Je kunt als ouder of leraar ook aangeven welke spellen het kind kan spelen en op welke domeinen hij moet oefenen: flitsen, dictee, zinsontleding, woordenschat, werkwoorden, spelling of lezen. Taalzee is bedoeld voor spelers van 4 tot en met 18 jaar. De app draait online, wat betekent dat je continu een internetverbinding nodig hebt. De rapportage die de app genereert geeft inzicht in de zwakke en sterke punten van de deelnemer.

De moeilijkheidsgraad past zich aan het niveau van het kind aan.

10 Spel van de Gouden Eeuw (macOS, Windows, Android, iOS, gratis)

Je leeft in het jaar 1594, bent een beginnend koopman in Amsterdam en met je eigen geld en het krediet van anderen kun je, als je het slim aanpakt, erg rijk worden. Helaas raak je ook makkelijk bankroet als je te veel risico neemt of niet goed op je geld past. Deze serious game is gebaseerd op historisch onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de geschiedenis van Amsterdam rond 1600. Al met al duurt het ongeveer anderhalf uur om het spel uit te spelen. Door de moeilijkheidsgraad te verhogen, maak je het uiteraard lastiger om in de volgende ronde stinkend rijk te worden.

0 Reactie(s) op: De 15 leukste apps voor leergierige kinderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.