De 15 leukste apps voor leergierige kinderen

Door: dirk-schoofs | 24 oktober 2016 07:01

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Kinderen uit het basisonderwijs
  3. Jongeren uit het middelbaar onderwijs

11 Actionbound (Android, iOS, webapp, gratis)

Organiseer een stadsrally, zoektocht of leerwandeling met ActionBound. Aan de hand van de gps-functie van je mobiele apparaat stippel je een route uit, en op diverse locaties geef je de deelnemers een opdracht mee. Je kunt bijvoorbeeld quizvragen maken, een QR-code plaatsen of toernooitjes en missies opzetten. Er zijn genoeg spelelementen voor wie leuke buitenopdrachten wil organiseren. Erg bijzonder is dat je via Actionbound ook gps-zoektochten kunt volgen die anderen ooit hebben gepubliceerd. Van iedere tocht wordt per deelnemer een score bijgehouden, terwijl iedere deelnemer op zijn beurt een waardering voor de betreffende tocht kan plaatsen.

12 AppWijs Biologie (iOS en Android, € 0,99 per leerjaar)

Heeft je kind bij zijn rapport te horen gekregen dat hij zwak is in biologie? Met AppWijs Biologie kun je zijn kennis bijspijkeren. AppWijs Biologie bevat meer dan 3.300 meerkeuzevragen en ruim 500 afbeeldingen. Bovendien staat bij iedere vraag uitleg, zodat jongeren ook leren waarom ze iets fout hebben gedaan. De scholier krijgt steeds andere vragen, in een wisselende volgorde. De app is gemaakt door leraren biologie uit Nederland, maar de inhoud van het materiaal komt ook overeen met de Vlaamse leerweg. Het oefenleerjaar is gratis, maar voor leerjaar 1 tot en met 4 moet je steeds 99 cent betalen.

13 Wozzol (Android, Web app, gratis)

Wozzol maakt het leren van woordjes in een vreemde taal leuker en makkelijker. Het programma is gemaakt voor het vergroten van de woordenschat in Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Pools, Latijn en Oudgrieks. De woordenlijsten zijn zelfs te downloaden, in de vorm van als flitskaarten (flashcards) die je kunt afdrukken. Wozzol heeft veel aandacht voor de motivatie. Het Wozzol-poppetje helpt je met leren, bepaalt welke woorden je vandaag leert en rekent erop dat je hem niet teleurstelt. Het systeem houdt bij welke woorden je kent en wanneer je ze vergeet. Bovendien geeft Wozzol kennispunten, voor elke dag dat je een nieuw woord leert.

Je kunt je eigen woordenlijsten ook delen met anderen.

14 Vidra (iOS, gratis)

Installeer Vidra op een iPhone of iPad, laat jongeren naar het demofilmpje kijken en wacht af. Wedden dat het jonge volkje uren zoet is en voor de dag komt met heerlijke uitlegvideo’s? Vidra maakt het makkelijk om instructievideo’s samen te stellen op basis van slides met vormen, tekst en foto’s. Ondertussen neemt de gebruiker zijn eigen stem op en voegt hij achtergronddeuntjes toe. Door de uitgewerkte thema’s ziet het resultaat er erg goed uit, zodat jongeren apetrots zijn en hun projecten vanuit de app op YouTube willen publiceren. Vidra is gratis, maar bevat een in-app aankoopmogelijkheid van extra features.

Vidra is gemaakt om pittige instructievideo’s te publiceren op YouTube.

15 My Life as a Refugee (iOS, Android, gratis)

De vluchtelingenproblematiek is een heikel actueel thema dat niemand onberoerd raakt. Moeten we ze wel of niet toelaten? Wanneer wel en wanneer niet? My Life as a Refugee draait om inleving. De app is Engelstalig en grafisch niet heel sterk. Hij brengt echter wel inzicht en begrip bij voor de situatie die vluchtelingen doormaken voordat ze voet op Europese bodem zetten. Jongeren kiezen een personage en bepalen steeds welke keuze de keuze maakt. Neem je je broertje wel of niet mee? Sluit je aan bij andere vluchtelingen, of niet?

0 Reactie(s) op: De 15 leukste apps voor leergierige kinderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.