Gratis software: De 17 beste freeware-tips van februari

Door: robbin-ooijevaar | 10 februari 2017 14:01

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Tip 01: Filmpje mee?

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

In een tijd waar alles wat met video en geluid te maken heeft ‘per se’ gestreamd moet worden, zijn er nog steeds mensen die graag een filmpje meenemen voor onderweg. Hierbij kun je tegen twee problemen aanlopen. Het filmbestand is te groot of jouw apparaat kan niet overweg met het videobestand. Convertilla heeft de oplossing! Het programma zet een videobestand om naar een ander formaat waarmee jouw smartphone, tablet of ander apparaat wel mee overweg kan. In tegenstelling tot vergelijkbare programma’s is Convertilla geheel vrij van adware. Lees ook: De beste freeware-tips van 2017.

Start Convertilla en wijs het bestand aan dat je wilt omzetten, bijvoorbeeld filmpje.mkv. Standaard kiest Convertilla het mp4-formaat, een indeling waar bijna alle apparaten aankunnen. Klik op Gadget en geef aan voor welk type apparaat je filmbestand bedoeld is, bijvoorbeeld een iPad of Android-smartphone. Bepaal bij File de opslaglocatie. Convertilla zal je originele bestand niet overschrijven, maar kies voor de zekerheid een andere map. Zet Convertilla aan het werk met de knop Convert.

Tip 01 Convertilla zet filmbestanden om naar een ander formaat.

Tip 02: Second-opinion

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Zelfs de beste beveiligingsprogramma’s laten weleens een steekje vallen. Hierdoor kan het gebeuren dat malware of andere ellende toch op je computer belandt. Met Zemana AntiMalware voer je snel een second opinion uit. Het programma voert een uitgebreide controle uit waarna je de aangetroffen problemen kunt oplossen.

Hierbij is Zemana AntiMalware zeer streng, dus schrik niet van het resultaat. Op ons systeem werd een programma om automatisch aan te melden bij Windows al herkend als een potentieel gevaar. Zemana AntiMalware is geen must voor iedereen, maar noemen we speciaal voor alle mensen die weleens een onderbuikgevoel hebben over adware of andere ‘gluur-software’.

De gratis versie van het beveiligingsprogramma heet Zemana AntiMalware Free. Deze is lastiger te vinden op de website van de makers dan de betaalde premium-versie. De gratis versie biedt de mogelijkheid om malware op te sporen en te vernietigen, maar heeft geen ‘realtime’-bescherming. Zemana AntiMalware Free werkt dus niet op de achtergrond, maar wordt alleen actief als jij opdracht geeft om een controle uit te voeren.

Tip 02 Zemana AntiMalware Free controleert je computer op ‘ongenode gasten’.

Tip 03: Verwijderen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Er zijn meestal meerdere manieren om een programma van je systeem te verwijderen. In Windows 10 is dit extra verwarrend omdat je het de-installeren ook nog eens op meerdere plekken terugvindt. Geek Uninstaller Free biedt uitkomst en vereenvoudigt dit proces, voornamelijk door een keurig overzicht. Start Geek Uninstaller en je krijgt direct een lijst met allen aanwezige programma’s. Sorteer de lijst op datum door op de kolom Installatiedatum te klikken. Als je weinig schijfruimte hebt, klik dan op Grootte om programma’s die veel ruimte in beslag nemen bovenaan te zetten. Er is ook een zoekfunctie aanwezig. Dubbelklik op een programma om het te verwijderen. De standaard de-installatieprocedure wordt gestart. Zodra deze is afgerond, kijkt Geek Uninstaller of er bestandsresten of registerrommel is achtergebleven.

Naast de gratis versie is er een betaalde pro-versie met meer mogelijkheden. Hier is onder andere een optie aanwezig die nieuwe installaties in de gaten houdt om het programma in de toekomst nog beter te verwijderen.

Tip 03 Geek Uninstaller Free is zeer overzichtelijk en verwijdert ook achtergebleven ‘restjes’.

Tip 04: Temperatuur

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

De toetscombinatie Ctrl+Shift+Esc toont Windows Taakbeheer. In Windows 10 zie je in het tabblad Prestaties de belasting van je processor. Hier ontbreekt de temperatuur en dat is precies wat Core Temp wel weet. Core Temp geeft de temperatuur van je ‘processorkernen’. Deze informatie is handig om bijvoorbeeld te controleren of de temperatuur niet te hoog oploopt van een zelfgebouwde computer. Oververhitting kan leiden tot schade aan je hardware, maar ook een verklaring zijn voor vage computer crashes.

Voor Core Temp zijn enkele uitbreidingen beschikbaar, bijvoorbeeld om de temperatuur op afstand uit te lezen. Deze en andere uitbreidingen vind je op de website van de makers onder Add ons. Wees alert tijdens de installatie van Core Temp om ongewenste extra’s te voorkomen.

Tip 04 Core Temp leest de temperatuursensors uit van je computer.

Tip 05: Verandering

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Bijna niemand houdt van verandering. Als je het nieuwe uiterlijk van Firefox niet kunt waarderen biedt Classic Theme Restorer uitkomst. Classic Theme Restorer is geen los programma, maar een uitbreiding voor de Firefox-browser. Je vindt Classic Theme Restorer dan ook terug via de bekende drie streepjes in de browser. Klik op Add-ons / Extensies voor een overzicht van je uitbreidingen. Klik op bij Classic Theme Restorer op Options en kijk bij Classic Theme Restorer. Bepaal welke visuele aanpassingen je wilt doorvoeren door vinkjes te plaatsen. Naast de ‘oude look’ kun je met Classic Theme Restorer het volledige uiterlijk wijzingen van Firefox. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en hierdoor minder overzichtelijk voor beginners.

Je verwijdert alle Classic Theme Restorer-aanpassingen door deze handmatig ongedaan te maken. De uitbreiding deactiveren of verwijderen geeft hetzelfde resultaat.

Tip 05 Classic Theme Restorer past het uiterlijk aan van je Firefox-browser.

Tip 06: Telegram

Geschikt voor: Android, iOS, web, Linux, Mac OS X, Windows 7, 8(.1), 10

De bekendste chatdiensten zijn Facebook Messenger, WhatsApp en iMessage. Ook sms is nog steeds populair en veel mensen chatten met Skype. Het grootste ‘probleem’ met deze diensten is de beperkte hardware-ondersteuning. Dit is een van de onderdelen die Telegram beter heeft geregeld. Telegram werkt bijna hetzelfde als chatdiensten die je nu al gebruikt, maar dan op alle apparaten. Je kunt Telegram installeren op je computer, smartphone of tablet. Zonder installatie zijn al je berichten via de webapp beschikbaar. De uitgebreide crossplatform-ondersteuning maakt Telegram ook interessant voor kleine bedrijven omdat je snel onderling kunt communiceren, ongeacht het apparaat waarmee je op dat moment werkt.

Tip 06 Telegram is een soort WhatsApp en werkt op al je apparaten.

Tip 07: Gebruikersgegevens

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Bijna alles wat je op je computer doet, belandt in je Windows-gebruikersprofiel. Door dit profiel over te zetten naar een nieuwe computer, verhuis je dus automatisch alle instellingen, bestanden en andere gegevens mee. Met deze insteek biedt Transwiz een handig hulpprogramma om een volledig gebruikersprofiel over te zetten. Zoals de programmanaam al doet vermoeden, werkt Transwiz met een wizard die je stap voor stap begeleid. Om een gebruikersprofiel inclusief alle gegevens over te zetten, kies je eerst voor ‘exporteren’. Op de andere computer kies je voor ‘importeren’ waarna alle gegevens worden overgezet.

Transwiz werkt alleen als je bent aangemeld als een andere gebruiker. Als je dus bijvoorbeeld de Windows-gebruiker ‘Henk’ wilt exporteren met Transwiz, moet je je aanmelden als een andere gebruiker. Deze gebruiker dient over beheerdersrechten (administrator) te beschikken.

Naast de gratis versie van Transwiz is er een betaalde pro-versie met meer mogelijkheden. De basisversie voldoet voor de meeste doeleinden.

Tip 07 Transwiz stelt alle gegevens veilig van een Windows-gebruiker.

Tip 08: Pc-reparatie

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Word jij door familie en vrienden ook altijd gebeld als er iets mis is met een pc of laptop? Misschien heb je wel een pc-reparatie bedrijfje of ambities op dit gebied? Test je vaardigheden met Computer Repair Simulator. Computer Repair Simulator is een spel waarbij je storingen oplost. Hierbij hoort ook het vervangen van hardware, een besturingssysteem installeren en andere dingen die voor jou (als het goed is) gesneden koek zijn. Als speler dien je ook computerproblemen op te lossen en een systeem weer werkend te krijgen. Er zijn meerdere spelmogelijkheden. Je begint bijvoorbeeld in een garage met een werkbank. De telefoon gaat, je neemt op en hoort van een (boze) klant wat er mis is met zijn pc. Als je de opdracht accepteert, ligt het moederbord op je werkbank en kan de speurtocht beginnen.

Hoewel het idee achter Computer Repair Simulator leuk is en de graphics mooi zijn, werkt het spel nog niet vlekkeloos. Computer Repair Simulator verkeerde ten tijde van schrijven nog in het ‘Alpha stadium’. We hopen dat de makers inmiddels de speelbaarheid van de game hebben verbeterd of dit op korte termijn regelen.

Tip 08 Computer Repair Simulator is een spelletje waarbij je je vaardigheden als ‘computerreparateur’ kunt testen.

Tip 09: Van ftp tot Dropbox

Geschikt voor: Linux, Mac OS X, Windows 7, 8(.1), 10

Om toegang te krijgen tot het bestandsbeheer van een (cloud)server, heb je een ‘client’ nodig. Cyberduck is zo’n client en maakt het eenvoudig om bestanden op afstand te beheren. Uiteraard ondersteunt Cyberduck het ftp-protocol, maar ook veel andere standaarden en diensten als WebDAV, Google Docs en zelfs Amazon S3. Leuk detail is dat je ook je Dropbox kunt benaderen via Cyberduck. We hebben dit getest met een betaald Dropbox-account. Cyberduck biedt een uniforme verkenner-achtige omgeving om je bestanden en mappen op de server te benaderen. Ook kun je verbindingen opslaan waardoor je de volgende keer sneller toegang hebt tot je bestanden.

Tip 09 Cyberduck is een soort Windows Verkenner om de opslagruimte van (cloud) servers te bereiken.

0 Reactie(s) op: Gratis software: De 17 beste freeware-tips van februari

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.