Gratis software: De 17 beste freeware-tips van februari

Door: robbin-ooijevaar | 10 februari 2017 14:01

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 10: Zwart/wit-effect

Geschikt voor: Android, Windows 7, 8(.1), 10

Door kleuren uit een afbeelding te verwijderen en om te zetten naar grijstinten, zorg je ervoor dat het onderwerp van je foto extra aandacht krijgt. Dit is met elk fotobewerkingsprogramma voor elkaar te krijgen, maar nooit zo eenvoudig als met Photo Black & Color! Open een afbeelding en klik op de kleuren die je wilt behouden. Als je bijvoorbeeld een foto van een bloem hebt, klik je op meerdere plekken van de plant. De kleuren verschijnen links in beeld in een overzichtje. Druk op de entertoets om het foto-effect toe te voegen. Photo Black & Color maakt de afbeelding zwart/wit op de door jouw gekozen onderwerpen na.

Tip 10 Photo Black & Color verwijdert (achtergrond)kleuren uit een foto voor een prachtig effect.

Tip 11: Foto vergroten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je een foto met een lage resolutie vergroot, krijg je te maken met kwaliteitsverlies. De pixels worden beter zichtbaar of de afbeelding wordt ‘gruiziger’. Bijna elk fotobewerkingsprogramma kan de vergroting voor je regelen, maar A Sharper Scaling doet dit meestal net iets beter! Open de afbeelding in A Sharper Scaling die je wilt vergroten. Kies de vergroting, bijvoorbeeld 200%. A Sharper Scaling toont een ingezoomde voorbeeldweergave zodat je op de details kunt letten. Er zijn meerdere methoden om een afbeelding te vergroten. Bekende standaarden zijn ‘bicubic’ en ‘bilinear’. De voorbeeldweergave wordt automatisch aangepast als je een andere methode kiest. Op dit onderdeel schieten veel fotobewerkingsprogramma’s tekort: je moet dan eerst de aanpassing doen voordat je het eindresultaat ziet. Met A Sharper Scaling werkt dit andersom: je kijkt eerst welke manier van vergroten het beste resultaat geeft en bewaart dan pas het eindresultaat. Hoewel A Sharper Scaling handig een goede oplossing biedt om te kleine afbeeldingen groter te maken, hoef je geen wonderen te verwachten. Bij het opkrikken van de resolutie doe je altijd concessies.

Tip 11 A Sharper Scaling vergroot foto’s naar een hogere resolutie.

Tip 12: Bestandsrechten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je niet meer bij je eigen bestanden kunt, is dit een groot probleem. Dit komt bijvoorbeeld voor als je bestanden van een gecrashte Windows-installatie via een externe schijf op een andere computer wilt zetten. Je krijgt in de Windows Verkenner een foutmelding dat je over onvoldoende rechten beschikt. Met NTFS Access stel je alle rechten opnieuw in zodat de bestanden weer ‘van jou’ worden. Hiermee wordt bedoeld: de huidige Windows-gebruiker krijgt alle rechten die nodig zijn om toegang te krijgen tot de bestanden. Start NTFS Access en blader naar de map waarvan je de toegang wilt claimen. Plaats een vinkje bij Set folder owner om eigenaar te worden van de map. Plaats ook een vinkje bij Set folder full access rights om volledige toegang te ontsluiten. Bevestig met de knop Grant om de rechten opnieuw in te stellen.

Tip 12 NTFS Access claimt de rechten van bestanden zodat ze weer toegankelijk worden.

Tip 13: Windows Update

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Windows Updates zijn pleisters voor je besturingssysteem. Als het goed is komen je updates automatisch binnen en worden vervolgens toegepast. We krijgen veel vragen over dit essentiële Windows-onderdeel. Soms blokkeert één defecte update de werking van Windows Update, blijft dezelfde update zichzelf steeds opnieuw installeren, of treden er andere problemen op. Ervaar je problemen met Windows Update? Reset Windows Update Agent kan het onderdeel Windows Update voor je herstellen.

Reset Windows Update Agent is geen ‘echt’ programma, maar een script. Om deze reden krijgt deze tip ook een hoge moeilijkheidsgraad. Download het zip-bestand en pak het uit. Klik met de rechtermuisknop op het bestand ResetWUEng.cmd en voer het uit als administrator. Windows Update wordt opnieuw ingesteld waarna het onderdeel (als het goed is) weer correct werkt.

Tip 13 Reset Windows Update Agent spoort problemen op met Windows Update.

Tip 14: Afsluiten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Laat je je computer ook weleens een nachtje aanstaan om een download binnen te halen of een video te renderen? Begrijpelijk, maar zonde van de energie! Veel mensen schakelen alles wat met energiebesparing te maken heeft uit om te voorkomen dat een taak onderbroken wordt. Hierdoor blijft je systeem altijd actief, zelfs als dat echt niet nodig is. Ninja Shutdown heeft hier iets op gevonden. Het programma maakt het eenvoudig om een tijd in te stellen dat je computer uit moet schakelen. Dit maakt Ninja Shutdown ook handig in huishoudens waar ‘de computer van de kinderen’ vaak vergeten wordt en altijd aan blijft.

Voor wie zijn systeem niet uit wil schakelen kan Ninja Shutdown de huidige Windows-gebruiker ook automatisch uitloggen. Dit is handig voor zakelijk gebruik om te voorkomen dat je kantoor-pc aangemeld blijft.

Tip 15: Bijzonder ongewenst

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Heb je last van vreemde reclames tijdens het internetten en van een aangepaste zoekmachine in je browser die je maar niet ongedaan kunt maken? Dan heb je last van ‘junkware’. Onder deze verzamelnaam valt alles waar niemand op zit te wachten, maar wat je per ongeluk op kunt lopen tijdens het surfen of een foute software-installatie. Junkware Removal Tool (kort: JRT) spoort de ongenode gasten op en verwijdert ze voor je. Ook extra ‘zoekmachinepiraten’ en reclame-pop-ups verdwijnen als sneeuw voor de zon. Download het programma en start het via je rechtermuisknop als administrator. Let op: JRT is expertgereedschap. Zorg altijd voor een goede back-up voordat je met dergelijke hulpmiddelen aan de slag gaat. JRT draait niet op de achtergrond en biedt dus geen permanente beveiliging. Wel kun je JRT gebruiken om je systeem te ontdoen van foute software, spyware en adware.

Tip 15 Junkware Removal Tool zoekt en verwijdert ongewenste programma’s en instellingen.

Tip 16: Standaard-apps

Geschikt voor: Windows 10

Windows 10 heeft op veel computers een naar trekje. Na een grote update kan het gebeuren dat Windows 10 de standaard-apps die je hebt ingesteld ‘vergeet’. Hieronder valt bijvoorbeeld je favoriete browser, of een programma dat je wilt gebruiken om foto’s mee te openen of films af te spelen. Via Windows-toets+I / Systeem / Standaard-apps kun je bepalen welke apps dit moeten zijn. Stop Resetting My Apps biedt een extra beveiliging om ongewenste aanpassingen aan je standaard-apps te voorkomen. Het programma toont een overzicht van standaard app-keuzes. Je ziet welke app de voorkeur heeft van Microsoft. Door op een app te klikken, blokkeer je deze voorkeur en voorkom je dat de wijzigingen in de toekomst stilletjes opnieuw worden toegepast.

Tip 16 Stop Resetting My Apps voorkomt wijzigingen aan je standaard-apps.

Tip 17: Olifantengeheugen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als fanatieke computergebruiker kopieer en plak je waarschijnlijk regelmatig teksten, webadressen en afbeeldingen. Zodra je iets kopieert (bijvoorbeeld met Ctrl+C), belandt het op je klembord. Zodra je nog iets kopieert, ben je het vorige kwijt. Remembr geeft je klembord extra geheugen. Het programma onthoudt alles wat je kopieert of knipt, en kan dus de redder in nood zijn als je (voor de zoveelste keer) per ongeluk je klembord ‘overschrijft’. Remembr toont een icoontje van een gloeilamp in je systeemvak. Door hierop te klikken, open je het ‘olifantengeheugen’ en toont Remembr een lijst. Hierin staan niet alleen teksten, maar ook afbeeldingen. Klik op een item uit de lijst om de inhoud te bekijken. Dubbelklik op een item om het klaar te zetten op je klembord (of gebruik de knop Copy). Remembr heb je nodig op onverwachte momenten. Zorg er dus voor dat het programma altijd actief is zodat je niet misgrijpt als je erom verlegen zit. Dit gaat via Help / Settings / Start with Windows.

Tip 17 Remembr geeft je prikbord extra geheugen.

Weg met die rommel!

Sommige installatieprocedures bundelen extra opties en aanpassingen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze heet in de volksmond ‘achterbaks’, maar de nette benaming is ‘potentially unwanted program’ (pup). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Je kunt de extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor ‘geavanceerde’ of ‘aangepaste’ installatie. Zo kun je goed nakijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt, of keur de aanpassing op een andere manier af.

Wees altijd alert tijdens de installatie van programma’s om ongewenste extra software en/of aanpassingen te voorkomen.

0 Reactie(s) op: Gratis software: De 17 beste freeware-tips van februari

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.