De 24 beste browserextensies

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie | 26 november 2015 14:11

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Ook al is elke webbrowser standaard prima te gebruiken, je kunt ze altijd beter en uitgebreider maken. Dagelijks komen er nieuwe uitbreidingen die de browsers voorzien van extra functionaliteit. Maar aan wat voor functionaliteiten moet je dan denken? Wij zetten 24 interessante extensies op een rij voor Safari, Chrome, Internet Explorer en Firefox.

Wees voorzichtig

Bij elk programma en dus ook als je één van de vier grote browsers (Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari) gebruikt, is het verstandig om in de gaten te houden wanneer er updates zijn. Ook in de browser worden met regelmaat veiligheidslekken gevonden, die dan weer opgelost worden. Nog beter moet je opletten als je extensies van derde partijen gaat installeren. Immers, je installeert extra functionaliteiten waar de ontwikkelaar van de browser zelf niets mee te maken heeft. Wanneer je extensies installeert die niet in deze lijst staat (er zijn namelijk nog heel veel andere), gebruik dan eerst een zoekmachine om te kijken of er bekende beveiligings- of privacyproblemen zijn. Dat kan je een hoop ellende besparen.

Tip 01: Adblock Plus

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

Adverteerders zijn er natuurlijk allerminst blij mee, maar Adblock Plus is één van de populairste browserextensies die er bestaan. Het is een extensie die ervoor zorgt dat reclame op websites niet langer wordt getoond. De werking is heel simpel: reclame wordt, net als alle andere inhoud, getoond aan de hand van een stukje code in de site en deze extensie onderdrukt die code. Fantastisch als je je ergert aan reclame, maar als bedrijf dat ook afhankelijk is van advertentie-inkomsten moeten we er natuurlijk bij melden, dat dit soort extensies uiteindelijk wel de poten onder websites vandaan zagen.

Tip 01 Met Adblock Plus haal je met één druk op de knop alle reclamebanners weg.

Tip 02: Black Menu

Geschikt voor: Chrome

De kans is vrij groot dat je meerdere diensten van Google gebruikt. Immers, Gmail, de zoekmachine van Google, Google Translate, Maps, YouTube: dat zijn allemaal producten van hetzelfde bedrijf. Maar wat als je al die diensten gebruikt, moet je dan allemaal bladwijzers aanmaken? Dat kan, maar dat hoeft niet. Met Black Menu verschijnt er met één druk op de knop een zwarte balk aan de zijkant van je browser (die je in kunt klappen of open kunt laten staan) met daarin alle diensten van Google netjes op een rij. Gebruik je alleen Gmail dan heb je hier niets aan, maar gebruik je méér diensten van Google, dan scheelt dit je enorm veel tijd.

Tip 02 Met Black Menu heb je alle diensten van Google in één overzicht.

Tip 03: Turn off the Lights

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

Sommige extensies zijn even eenvoudig als briljant. Wat doe je als je lekker film gaat kijken? Inderdaad, je dimt de lichten. Dat is dan ook precies wat Turn off the Lights doet. Wanneer je een video op YouTube (of één van de andere ondersteunde videosites) afspeelt, wordt de rest van de site automatisch gedimd, zodat je je volledig kunt richten op de video die je wilt kijken. En ben je klaar? Dan gaan de lichten weer aan. Eenvoudig, maar het helpt je enorm focussen.

Tip 03 Video kijken? Tijd om de lichten uit te doen.

Tip 04: Disconnect

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

Met de verplichting om aan te geven dat een website cookies gebruikt, probeert de Europese Unie meer duidelijkheid te verschaffen in wat sites doen met je informatie. Veel handiger (en duidelijker) is echter het installeren van de extensie Disconnect. Deze extensie geeft je inzicht in welke sites je op wat voor manier volgen (en daar kon je best nog wel eens van schrikken) en geeft je de mogelijkheid om die connecties te verbreken. Dat surft toch met een veel veiliger gevoel.

Tip 04 Zorg dat je weet welke informatie er over je verzameld wordt en doe er iets tegen.