Tip 16: Freemake Video Downloader
Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer
Freemake Video Downloader is weliswaar (ook) een desktopapplicatie, maar kan ook als browserplug-in geïnstalleerd worden. Je dient tijdens de installatie wel goed op te letten. Om ongewenste aanpassingen of software te vermijden, kies je voor Aangepaste installatie (geavanceerd) en verwijder je de bijhorende vinkjes. Even verderop tik je dan Aangepaste installatie aan en plaats je een vinkje bij Install browser plugins. Rechtsboven merk je dan een blauwe knop op. Hiermee start je de desktopapplicatie op die automatisch het webadres van de webpagina met de geopende videoclip krijgt doorgestuurd. Als het goed is, wordt meteen de download gestart. Standaard komt het in hetzelfde formaat terecht in de map c:\users\
Als je dat zo instelt, zorgt Freemake Video Downloader voor een snelle conversie.
Tip 17: DoNotTrackMe
Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari
Terwijl je surft, word je nagenoeg altijd wel gevolgd. Er zijn namelijk heel wat online advertentienetwerken die met behulp van tracking cookies en aanverwante technieken jouw online bewegingen trachten vast te leggen, omdat dat handig is voor gepersonaliseerde advertenties. Houd je niet van pottenkijkers, installeer dan een programma als DoNoTrackMe, de opvolger van DoNotTrackPlus. Deze extensie houdt een database van alle gekende 'trackers' bij (inclusief sociale netwerken) - het zijn er meer dan 600 - en blokkeert standaard alles wat van zulke instanties afkomstig is. Een tellertje toont je bij elke webpagina hoeveel trackers de extensie daar heeft gedetecteerd. Je kunt dan gedetailleerd bekijken wie jou wil volgen, desgewenst kun je bepaalde instanties voor die pagina toelaten. Ook is het mogelijk trackers standaard op elke pagina toe te laten.
Heb je een hekel aan trackers? DoNotTrackMe houdt ze buiten de deur.
Tip 18: Click&Clean
Geschikt voor: Chrome, Firefox
Jouw browser houdt tijdens je surfsessies allerlei informatie bij, zoals jouw surf- en downloadgeschiedenis, ingetypte url's, tijdelijke internetbestanden, cookies en andere - soms ook privacygevoelige - data. Het is zelfs niet helemaal uitgesloten dat er zelfs informatie wordt opgeslagen wanneer je in de zogenoemde incognitomodus surft. Nu kun je dergelijke data wel manueel verwijderen, maar Click&Clean maakt het veel gemakkelijker. Je hoeft slechts aan te geven welke data je verwijderd wil hebben en het programma zorgt daar automatisch voor. Click&Clean kan zelfs de zogenoemde lso's (local shared objects) en 'client side storage' voor je opruimen. Verder biedt de tool nog snelle toegang tot allerlei beheerfuncties van jouw browser.
Voor wie absoluut geen (lokale) sporen wil nalaten ...
Tip 19: Stylish
Geschikt voor: Chrome, Firefox
In browsers als Chrome en Firefox kun je snel een ander thema instellen, zodat de browser er geheel anders uitziet. Met Stylish kun je ook bekende sites als Google, Tumblr en Facebook een ander uiterlijk meegeven. Het enige wat je hoeft te doen, is een kant-en-klare 'style' te selecteren. Het geheim zit in een aangepaste CSS-code die automatisch wordt ingeladen zodra je een van de aangeduide webpagina's bezoekt. Overigens kun je het uitzicht van elke stijl tot in detail aanpassen, mits je enige kennis van CSS hebt. Bovendien, blijkt een bepaalde stijl alleen van toepassing op www.google.com, dan is het mogelijk om die stijl zelf aan bijvoorbeeld www.google.nl toe te voegen.
Een persoonlijke touch voor uw Facebook- of Google-pagina? Dat kan!
Tip 20: Greasemonkey
Geschikt voor: Chrome, Firefox
Wat Stylish te maken heeft met CSS en het uiterlijk van webpagina's, is Greasemonkey voor JavaScript en de werking van die pagina's. Greasemonkey is eigenlijk bedoeld voor Firefox, maar de meeste (van de vele duizenden kant-en-klare) scripts zijn ook te gebruiken binnen Chrome, eventueel met behulp van Tampermonkey (de Chrome-versie van Greasemonkey). Na installatie van de tool hoef je (via Userscripts) niet meer te doen dan de gewenste scripts op te halen en te installeren. De scripts zijn dan automatisch actief voor de bedoelde websites. Sommige scripts wijzigen de weergave van de pagina, andere voegen een specifieke functionaliteit toe, je kunt het zo gek niet bedenken. Uiteraard kun je de geïnstalleerde scripts beheren en selectief uitschakelen. Je kunt natuurlijk ook gewoon jouw eigen scripts maken!
Je zult versteld staan van wat je met javascripts zoal kunt doen.
11 Reactie(s) op: De 24 beste browserextensies