3 handige gratis fotoprogramma's

Door: Robbin Ooijevaar | 30 mei 2014 13:16

Apps & Software

Freeware-makers zijn enthousiaste computergebruikers die hun programmeervaardigheden inzetten om iets te verbeteren of leuker te maken. We bespreken de drie beste en handigste programma's van dit moment om foto's te bewerken of te creëren.

Tip 01: Video naar foto

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Filmbeelden zijn opgebouwd uit losse foto's, ook wel frames genoemd. Voor een vloeiend filmpje heb je ca. 25 frames per seconde nodig. Video to JPG Converter werkt precies andersom en kan frames uit een filmbestand opslaan in fotobestanden. Om niet te verzuipen in een grote hoeveelheid jpg's zijn de juiste instellingen essentieel. Klik op Bestand toevoegen en wijs een videobestand aan.

Kies bij Opslaan een map waar je de foto's wilt bewaren. Geef bij Uitpakken aan wanneer het programma een foto moet bewaren. De optie Iedere 10 frames levert belachelijk veel foto's op. Iedere 10 seconden of Iedere 25 seconden is (afhankelijk van de lengte van je filmpje) een betere optie. De beste optie is misschien wel Totaal. Hiermee geef je bijvoorbeeld aan dat je 50 foto's wilt uit het filmbestand. Klik op Converteren om je foto's op te slaan.

Tip 01 Free Video to JPG Converter bewaart frames uit een videobestand als fotobestanden.

Tip 02: Foto's hernoemen

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Regelmatig lopen we tegen dit probleem op: we hebben foto's van een feestje in een map gezet. De foto's zijn gemaakt met meerdere camera's en/of telefoons. Hoe krijgen we alles netjes in de juiste volgorde? We kunnen allerlei verhandelingen geven over het instellen van Windows Verkenner, maar het kan eenvoudiger: voeg de datum van de afbeelding toe aan de bestandsnaam van foto.

Dit krijg je snel voor elkaar met Image Renamer. Verzamel de foto's van alle camera's/smartphones in een aparte map, bijvoorbeeld de kiekjes van een uitje, feestje of verjaardag. Sleep ze vanuit deze map naar het Image Renamer-venster. Klik in het menu Action / Modify files name op Add dates to file name. Je bestanden krijgen nu een nieuwe naam waarin de datum dat de foto werd genomen is verwerkt. Image Renamer heeft meer interessante opties, zoals het toevoegen van een watermerk, datum of bestandsnaam in de foto.

Omdat hierbij je foto wordt aangepast is het raadzaam eerst te experimenteren met kopieën totdat je de werking van de functies goed door hebt.

Tip 02 Image Renamer geeft foto's in één keer een unieke naam met datum.

Tip 03: Foto's verkleinen

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

We zijn allemaal bekend met het probleem: je probeert snel een paar foto's te versturen via e-mail of op Facebook te plaatsen. Het woordje 'snel' verandert in 'moeizaam'. Het lijkt eeuwig te duren voordat je foto is verstuurd of geüpload. Als je pech hebt, krijg je ook nog eens een foutmelding voor je kiezen. De oorzaak ligt bij de bestandomvang van de afbeeldingen. Een foto van een gemiddelde camera is veel te groot voor bijvoorbeeld e-mail en Facebook. Er zijn veel programma's om je foto's mee te verkleinen, maar zo eenvoudig als FreeSizer hebben we het nog niet gezien!

Start FreeSizer en sleep de fotobestanden die je kleiner wilt maken naar het programmavenster. Klik op een categorie waarvoor je de foto's wilt gebruiken, bijvoorbeeld E-mail of Social Networks. FreeSizer toont in een lijstje de aanpassingen en hoe je foto's worden verkleind, bijvoorbeeld 720 pixels breed en ongeveer 50 KB. Klik op Start resizing om je foto's te verkleinen. FreeSizer maakt kopieën van je foto's overschrijft de originele bestanden niet.

Tip 03 FreeSizer verkleint meerdere foto's in een handomdraai.

2 Reactie(s) op: 3 handige gratis fotoprogramma's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 mei 2014 21:19 Anoniem
  Ik begrijp dat naaste de datum ook de tijd wordt meegegeven bij het renamen. Anders krijgen alle foto's van een dag dezelfde naam.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2014 22:37 Anoniem
  Het alom geprezen, al jaren bestaande programma Irfanview kan dit ook, met de plugins geinstalleerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.