Gratis software: Het ultieme freeware-overzicht

Door: Ap de Smits | 10 februari 2019 12:27

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3
 4. Pagina 4
 5. Pagina 5

Iedere maand schotelen we een lijst met de beste gratis software voor. Februari is een speciale maand, want we hebben maarliefst 50 freewares verzameld.

Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.

Waarom freeware

Freeware is al tientallen jaren de pijler van nieuwe toepassingen. Er zijn verschillende redenen waarom producenten gratis software aanbieden. Soms verdienen ze aan de reclame die in de marge van het programma verschijnt, of ze hopen dat de gebruiker hierdoor de commerciële versie aankoopt die nog meer mogelijkheden biedt. In bepaalde gevallen is het een kwestie van idealisme, zoals bij open source. De maker vindt simpelweg dat de software een breed publiek moet bereiken zonder commercie. Hoe het ook zij, wij profiteren ervan.

1 3uTools

Je hebt een iPhone of een iPad, maar je vindt iTunes op je Windows-pc te log? Met 3uTools neem je heel wat beheertaken en optimalisaties over. Je koppelt het apparaat aan de pc zodat je via deze set tools de lokale opslag kunt bekijken, foto's en muziek kunt inladen of zelfs nieuwe apps kunt importeren. Bovendien heb je toegang tot de contactpersonen, notities, bookmarks en kalenders. Achter de knop Toolbox zit nog eens een dozijn functies om bijvoorbeeld een back-up te maken van je iOS-apparaat of om het apparaat te herstellen. En schuw je geen risico, dan is er zelfs een optie om het apparaat van alternatieve firmware te voorzien, zeg maar te jailbreaken.

Vanuit deze tool kun je rechtstreeks apps downloaden en je houdt zicht op de capaciteit van je iDevice.

2 AdwCleaner

Wordt je computer verdacht traag? Is de startpagina van je browser plots gewijzigd? Dit zou het werk kunnen zijn van adware. Malwarebytes AdwCleaner spoort ongewenste software op en verwijdert deze malware. De tool voor macOS en Windows is ontwikkeld voor de thuisgebruiker die geen boodschap heeft aan ingewikkelde toestanden. Bovendien installeert AdwCleaner lekker niets. Gewoon downloaden, starten en klikken om te scannen. De scan duurt minder lang dan het zetten van een kopje koffie.

En wij maar denken dat deze computer helemaal clean was!

3 AllDup

AllDup vindt dubbele foto's, muziek en documenten, zelfs als die over verschillende opslagmedia zijn verspreid. Gelukkig zijn er filters waarmee je bijvoorbeeld op bestandsextensie (.jpg, .docx, .mp4) kunt zoeken. Je kunt ook bepaalde mappen scannen, bijvoorbeeld alleen de map Afbeeldingen. Op deze manier kan je ruimte besparen, maar de software gooit nooit op eigen initiatief software weg. Bovendien werkt AllDup razendsnel.

Selecteer de mappen waarin AllDup dubbelen moet vinden.

4 Andy

Andy wil Android-gaming naar de desktop brengen. De software ondersteunt de Xbox- en PlayStation-controllers, bovendien is het mogelijk om je Android-telefoon als gamepad te gebruiken. De software is beschikbaar voor Windows en macOS, maar er zijn twee minpuntjes. Allereerst is het een lijvige emulator. De download bedraagt maar liefst 855 MB. Ten slotte moet je wakker zijn bij de installatie. Tijdens de setup vraagt het installatieprogramma om een aantal 'extra's' te installeren. Dat kun je beter weigeren.

Je kun de apps van Google Play gewoon installeren in het geëmuleerde Android-toestel.

5 Any Video Recorder

Any Video Recorder is een van de eenvoudigste screenrecorders die we kennen. Je legt eerst alle gewenste instellingen vast, waaronder de tijdelijke werkmap, de eigenlijke uitvoermap evenals de naam van het bestand waarin die video zal terechtkomen. Daarna krijg je een kader te zien dat je door slepen verkleint of vergroot. Alles binnen het kader wordt opgenomen wanneer je op de opnameknop klikt. Tijdens de opname lees je hoeveel schijfruimte de video in beslag neemt. En zodra je de opname stopt, wordt die netjes gecodeerd naar het mp4-formaat.

Leg vooraf vast waar de tijdelijke bestanden en het uitvoerbestand terechtkomen.

6 Baidu Hotspot

Is de databundel van je mobieltje op of wil je het internet even delen met vrienden in het hotel? Baidu Hotspot is een van de makkelijkste oplossingen om het internet te delen. De gedeelde verbinding gaat zo snel dat je nauwelijks een vertraging merkt op de aangesloten apparaten. Bovendien kun je met deze handige tool bestanden uitwisselen tussen apparaten die verbonden zijn met deze wifi-hotspot. Baidu Hotspot werkt veilig doordat het gebruikmaakt van wpa2 psk. Wanneer je vrienden contact maken met het netwerk, zie je dat meteen. En heb je naar je gevoel lang genoeg gedeeld, dan blokkeer je ze gewoon.

Je kunt ook snel bestanden delen via de verbonden apparaten.

7 Belarc Advisor

Om in één overzicht zoveel mogelijk nuttige informatie over je systeem te krijgen is er Belarc Advisor. Het uitvoerig verslag lees je niet in een scherm van het programma, maar in een browservenster. Je vindt er de gangbare info over de hardware en je krijgt een lijst van alle geïnstalleerde software. Je ziet welke verwisselbare media onlangs zijn aangesloten enzovoort … Ken je de licentiesleutels niet meer van programma's die je ooit aankocht? Geen nood, zelfs die informatie staat in de lijst.

Het verslag is interessant als je bijvoorbeeld ondersteuning nodig hebt.

8 Captura

Je bepaalt zelf ook de framerate en de kwaliteit van de schermfilmpjes die je wil opnemen.

Er zijn programma's zat om schermafbeeldingen te nemen. Lastiger wordt het om een gratis tool te vinden die daarnaast live-videobeelden en screencasts vastlegt. Met Captura bepaal je wat je precies wil inblikken. Wil je een afbeelding van een venster, het hele scherm, een bepaalde zone? Werk je met twee schermen, dan geef je aan van welk scherm je de schermafbeelding nodig hebt. Daarbij duid je aan of je ook de muisaanwijzer, muisklikken en toetsaanslagen in het beeld wil. Zelfs de achtergrondkleur, de randkleur en -dikte kun je instellen.

9 Ceev

Ben je niet handig met Word dan kan het behoorlijk lastig zijn om een mooi cv in elkaar te flansen. Niet als je Ceev hebt geïnstalleerd. Deze extensie voor Chrome zet je LinkedIn-profiel moeiteloos om in een cv dat je kunt uploaden of afdrukken. De extensie voorziet in verschillende templates waarvan je ook nog eens de kleurcombinatie en de lettertypen kunt aanpassen.

10 ClipClip

We kopiëren en plakken voortdurend en toch kan deze basishandeling nog efficiënter dankzij ClipClip. Met deze klembordmanager kopieer je meerdere teksten, afbeeldingen en documenten naar het klembord zodat je deze elementen kunt opslaan, een naam geven en in mappen organiseren. Plakken doe je vervolgens met Shift+Ctrl+V, waarna je het gewenste item uit de lijst kiest. Er staat geen beperking op de hoeveelheid elementen of mappen die je mag toevoegen aan de deze manager.

In de instellingen kun je onder andere de sneltoetsen vastleggen om ClipClip tevoorschijn te halen.

2 Reactie(s) op: Gratis software: Het ultieme freeware-overzicht

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 februari 2019 17:53 640780
  De Adwcleaner is een .exe file. Werkt dus niet op de Mac ondanks deze tekst bij nummer 2: De tool voor macOS en Windows is ontwikkeld voor de thuisgebruiker
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 maart 2019 13:47 PCHelper
  Mailbird….Trojan.MSIL.gktn, Dropper.Agent.Win32382279. Ik durf het niet aan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.