Gratis software: Het ultieme freeware-overzicht

Door: Ap de Smits | 10 februari 2019 12:27

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3
 4. Pagina 4
 5. Pagina 5

11 CloudBerry Remote Assistant

Het familielid met het meeste verstand van computers wordt meestal tegen wil en dank gebruikt als helpdesk voor allerlei IT-problemen. Dankzij CloudBerry Remote Assistant hoeft die brave ziel niet iedere keer op de fiets te springen, maar kan hij de computer op afstand overnemen. Het enige wat de hulpvrager hoeft te doen, is de software installeren en zijn identificatienummer en pincode doorgeven. Hierdoor ontstaat een versleutelde verbinding tussen beide pc's waarbij de helper via de computermicrofoon kan praten met de persoon aan de andere kant.

Via het persoonlijke identificatienummer en de pincode is de verbinding veilig.

12 Confide

Wie bezorgd is om zijn privacy staat argwanend tegen communicatielijnen die hijzelf niet beheert. Confide is een vertrouwelijke messenger voor macOS, Windows, iOS en Android. Deze messenger gebruikt end-to-end-codering, wat betekent dat de encryptiesleutel op ieder apparaat wordt gegenereerd en bewaard. Wie het bericht ontvangt, krijgt eerst alleen oranje blokjes te zien en door er met de vinger of de muisaanwijzer over te gaan verschijnt de tekst. Nadat de ontvanger de boodschap heeft gelezen, verdwijnt de tekst. Bovendien beveiligt Confide de boodschap zodat je geen schermafdrukken kunt maken.

Pas wanneer je met de vinger of de muis over de blokjes gaat, komt de boodschap tevoorschijn.

13 CSearcher

De standaard zoekmachine van Windows 10 kun je niet echt snel noemen. Bovendien vraagt een zoekopdracht via die weg veel van de systeembronnen. Het alternatief is CSearcher, een lichtgewicht portable app die je niet eens hoeft te installeren. In slechts één venster stel je alle zoekparameters in. Normaliter kan CSearcher ook naar tekst binnen bestanden zoeken, maar dit levert niet altijd het gehoopte resultaat op. In de zoekopdracht kun je een zoekbereik en uitzonderingen opgeven.

Binnen CSearcher kun je het contextmenu gebruiken om bestanden met bepaalde toepassingen te openen.

14 Droplr Lite

Op zoek naar een gebruiksvriendelijke tool om bestanden uit te wisselen tussen Windows, macOS, Android en iOS? Na de installatie sleep je de bestanden gewoon naar Droplr. Droplr uploadt het bestand en bezorgt je een downloadlink die anderen dan gebruiken om het bewuste bestand te downloaden. De objecten die je deelt, kun je bundelen in 'boards' die je in één keer kunt delen. Voor de gratis versie van Droplr gelden er een aantal beperkingen. Je mag 25 bestanden delen, maximaal vijf boards maken en een schermopname maken van dertig seconden.

In Windows nestelt Droplr zich in het systeemvak.

15 Driver Booster 6 Free

Dit hulpprogramma zal de stuurprogramma's van je systeem updaten, als je geen vertrouwen hebt in de standaard Windows update. Driver Booster 6 gebruikt daarvoor een eigen database van meer dan drie miljoen drivers. Vooral voor gamefanaten kan deze tool van betekenis zijn omwille van de Boost-functie die speciaal gemaakt is om de spelervaring te verbeteren.

De functie Spel versnellen heeft twaalf services uitgeschakeld om de prestaties van het systeem te verbeteren.

16 Dual Monitor Tools

Heb je twee beeldschermen op je bureau staan, dan komen de extra functies van Dual Monitor Tools zeker van pas. Hiermee kun je bijvoorbeeld een schermafbeelding maken op de ene monitor om die te bekijken op de andere. Deze tool is ook handig in lesomgevingen waar je sneltoetsen gebruikt om vensters tussen twee beeldschermen te verwisselen. Met behulp van toetscombinaties kun je schermen verplaatsen en maximaliseren, maar je moet dit nog wel even zelf configureren.

Geef zelf een sneltoets voor de functies die je wilt activeren.

17 Ellp

Om taken te automatiseren op vlak van productiviteit, beveiliging en prestatie is er de assistent Ellp. De werking van deze applicatie doet ons denken aan IFTT.com, de populaire site waar je online diensten met elkaar verbindt. Ook Ellp ziet er fris uit. Je kiest kaarten waarop een actie staat en sommige kaarten moet je nog even instellen. Zo kun je bijvoorbeeld je pc automatisch laten uitschakelen op een bepaald moment, of je laten waarschuwen wanneer er morgen regen wordt voorspeld. Ellp werkt telkens in drie stappen: je kiest een kaart, je past die kaart aan je behoeften aan en ten slotte activeer je de kaart.

Door middel van eenvoudige kaarten automatiseer je taken.

18 Emergency Kit

Is je computer geïnfecteerd door malware, dan kan Emsisoft Emergency Kit je redder in nood zijn. Download de software en pak de installatie uit op een usb-stick. De Emsisoft-scanner werkt samen met die van Bitdefender en kan virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van kwaadaardige software opsporen en verwijderen. Het programma biedt geen preventieve bescherming, maar is bijzonder geschikt om aanwezige malware te verwijderen.

Voor je de scan uitvoert, moet je eerst de virusdefinities updaten.

19 Exif Pilot

Alle digitale camera's – dus ook die van onze smartphones – slaan allerlei extra gegevens op in de metadata wanneer je een foto maakt; de zogenaamde exif-data. Het gaat bijvoorbeeld om de datum van de foto, het tijdstip, het type camera, de sluitertijd en soms ook de gps-gegevens. Met Exif Pilot bekijk je deze informatie en kun je deze gegevens bewerken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de opnamedatum van de digitale foto's te corrigeren, voor het geval dat de camera bij de opname niet juist stond ingesteld.

Je kunt ook zoekwoorden aan de foto's toevoegen.

20 FocusWriter

Om serieus een tekst te schrijven heb je behalve inspiratie ook concentratie nodig. Heb je daar problemen mee? Vind je de interface van een tekstverwerker zoals Word te druk? In FocusWriter ligt de klemtoon volledig op de tekst. Er zijn geen werkbalken en knoppen. Voor de rasschrijvers heeft FocusWriter zelfs een alarm- en een timerfunctie die bijhoudt hoelang je aan het zwoegen bent. Bovendien telt deze tool discreet het aantal woorden. Deze uitgeklede tekstverwerker is bijzonder aangenaam om de basistekst in te voeren die je achteraf vorm geeft in een geavanceerder programma.

Leuk zijn ook de verschillende rustgevende thema's.

21 fre:ac

Hoewel lp's het de laatste jaren bij steeds meer liefhebbers weer uitstekend doen, raakt de tijd van de fysieke muziekdragers langzamerhand toch achter ons en dat geldt met name voor cd's. Met Fre:ac digitaliseer je de cd's die anders toch maar in het rek staan. Fre:ac of 'Free Audio Converter' ript de cd's en zoekt op het internet de naam van het album en de titels van de nummers. Daarvoor raadpleegt fre:ac de CDDB/freedb online database. De nummers worden omgezet in het gewenste formaat: flac, mp3 of mp4. Bovendien kan deze tool audio converteren van en naar alle andere bekende formaten. Ook kun je automatisch een cd laten rippen na plaatsing en laten uitwerpen als de omzetting klaar is.

Kies eerst het gewenste output-formaat voor je de volledige cd ript.

22 Icecream Password Manager

Het is niet verstandig om voor alle accounts die je hebt hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Anderzijds is het een onbegonnen zaak om al die onvoorspelbare wachtwoorden te onthouden. Er is dus maar één goede oplossing: een betrouwbare wachtwoordmanager. In de app Icecream Password Manager maak je eerst een kluis aan die je beveiligt met een moederwachtwoord. Dat is het enige wachtwoord dat je nog hoeft te onthouden. Alle ingewikkelde wachtwoorden die deze manager genereert, komen in die kluis terecht. Bovendien is deze manager goed beveiligd met een zware aes-256-encryptie.

Alle wachtwoorden zitten veilig in een versleutelde kluis.

2 Reactie(s) op: Gratis software: Het ultieme freeware-overzicht

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 februari 2019 17:53 640780
  De Adwcleaner is een .exe file. Werkt dus niet op de Mac ondanks deze tekst bij nummer 2: De tool voor macOS en Windows is ontwikkeld voor de thuisgebruiker
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 maart 2019 13:47 PCHelper
  Mailbird….Trojan.MSIL.gktn, Dropper.Agent.Win32382279. Ik durf het niet aan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.