Gratis software: Het ultieme freeware-overzicht

Door: Ap de Smits | 10 februari 2019 12:27

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3
 4. Pagina 4
 5. Pagina 5

23 Inkscape

Inkscape is een opensource-tekenprogramma op basis van vectoren. In tegenstelling tot rasterafbeeldingen, gebruiken vectorafbeeldingen wiskundige formules om de lijnen, vormen en kleuren te tekenen. Dit betekent dat ze oneindig schaalbaar zijn. Noem Inkscape wat ons betreft een gratis tegenhanger van Illustrator. De projecten die je tekent, sla je op in de svg-bestandsindeling of als pdf- of Illustrator-bestand. Er is een versie voor Windows, macOS en Linux en je beschikt over tekenwerktuigen, vormen, kleurpaletten en filters om allerlei effecten aan de tekeningen toe te voegen.

Wie ooit met Illustrator heeft gewerkt zal de interface herkennen.

24 Keyboard Lights

Iedereen maakt weleens mee dat hij per ongeluk de CapsLock heeft ingedrukt. Daarom voorzien de hardware-fabrikanten in een lampje dat aangeeft dat deze functie actief is. Maar als je ede hele tijd naar je scherm kijkt, dan heb je dat soms niet onmiddellijk in de gaten. Keyboard Lights is een simpel programmaatje dat in een klein venster vanuit het systeemvak op het bureaublad toont of de CapsLock, NumLock of ScrollLock aan staat.

De lampjes geven aan welke toetsinstelling je hebt vergrendeld.

25 LameXP

Luister je hoofdzakelijk naar Deezer en Spotify, dan heb je LameXP niet nodig. Deze tool komt wel van pas als je af en toe problemen ondervindt bij het afspelen van eerder ongewone muziekbestanden. Na de installatie zoekt LameXP naar de benodigde encoders op de pc. Voor de ontbrekende encoders word je doorgestuurd naar een downloadsite. Sleep de bestanden die je wilt converteren naar het mp3-formaat naar de lijst in LameXP. Controleer de kwaliteitsinstellingen en klik op de knop Encode now.

Converteer alle audiobestanden samen in het gewenste formaat.

26 LeoCad

Met LeoCad haal je het kind in je naar boven. De opensource-toepassing om virtuele Lego-bouwconstructies te maken, is beschikbaar voor macOS, Windows en Linux. Hier beschik je over een eindeloze verzameling blokjes in alle variaties en kleuren. Bovendien zijn er op het internet verschillende modellen te vinden in het .ldr-formaat die je dan verder kunt aanpassen. Ben je klaar, dan kun je de bouwinstructies stap-voor-stap doorgeven in een tijdlijn. Het is zelfs mogelijk om het bouwplan af te drukken, zodat je kroost de constructie in plastic kan uitwerken.

In de tijdlijn volg je de opbouw per stap.

27 Mailbird

Voor sommige gebruikers is de layout van Outlook te complex. Mailbird is daarentegen een programma dat de meeste mensen al na vijf minuten onder de knie hebben. Beheer al je e-mails en contacten van meerdere accounts in één inbox. Daarbij heeft deze mailclient functies die in veel opzichten net zo geavanceerd zijn als die van Outlook. Mailbird ziet er goed uit, bovendien kun je kiezen uit een groot aantal kleurenthema's. Opvallend is dat dit mailprogramma apps integreert zoals Dropbox, Google Agenda, WhatsApp, Dropbox, Facobook en Twitter.

Je kunt het uiterlijk van Mailbird aanpassen volgens verschillende thema's.

28 Mailvelope

Mailvelope is een eenvoudige manier om webmail te versleutelen met pgp. Het gaat om een gratis extensie voor Firefox en Chrome. De installatie en configuratie duurt ongeveer tien minuten, maar daarna kun je veilig mailen naar iedereen die ook de pgp-encryptie gebruikt. Dat werkt als volgt: je genereert een privésleutel en een openbare sleutel. De verzender encrypteert zijn mailtje met jouw openbare sleutel. Als het mailtje dan aankomt, kun alleen jij het lezen met jouw privésleutel.

Zonder de juiste sleutels is het mailbericht onleesbaar.

29 MusicBee

Staan er onderhand duizenden nummers op je computer en heb je het gehad met iTunes, dan is de kans groot dat MusicBee je zal bevallen. Na de installatie scant de software het systeem zodat de applicatie alle songs netjes kan sorteren volgens artiest en album. Daarna kun je uiteraard nieuwe nummers toevoegen. Vervolgens werkt MusicBee met afspeellijsten. Je kunt ook een auto-afspeellijst gebruiken, dat is een slimme lijst die MusicBee zelf aanlegt op basis van criteria die je vooraf opgeeft.

Het programma haalt zelf het artwork en de tekst van het internet.

30 NetStress

Steken er onverwacht problemen met het netwerk op, dan moet je eerst een juiste diagnose vaststellen. NetStress werkt met een zender en ontvanger om de netwerkprestaties tussen twee clients te meten. Je moet het programma dus op twee computers installeren om de draadloze verbinding tussen beide te meten. Daarna voer je de tests uit waarbij Netstress pakketjes van de server richting client stuurt.

Test de datastroom van server naar client.

31 NoxPlayer

Met NoxPlayer laat je als het ware een Android-telefoon of tablet draaien op je pc of Mac. Je kunt dan apps downloaden via de Play Store. De app is vooral bedoeld voor mensen die graag Android-spelletjes spelen op een groot scherm met behulp van een gewoon toetsenbord en muis. Voor de functies de je bedient vanaf de zijkant van je telefoon, zijn er nu knoppen aan de rand van het venster geplaatst en ook swipen doe je met de muis. Bovendien is het met deze emulator mogelijk filmpjes van je gameprestaties op te nemen om die te delen met vrienden.

Nadat je de app hebt geïnstalleerd heb je toegang tot de Google Play Store.

32 OnionShare

Wil je zeker zijn dat geen controlerende organisatie over je schouder meekijkt terwijl je bestanden uitwisselt, dan gebruik je OnionShare. Een open source-tool voor Windows macOS en Linux. Als je een bestand wilt uitwisselen start deze tool een webserver op jouw machine die tijdelijk via het Tor-netwerk toegankelijk wordt. Je hoeft dus geen server ergens op te zetten of een derde partij in te schakelen. De ontvanger kan dan via de Tor-browser het bestand binnenhalen. Daarna wordt de OnionShare-webserver weer gesloten. Veiliger en anoniemer kan niet.

33 Panorama Stitcher Mini

Het gezichtsveld van een mens bedraagt 200 graden en een digitale foto kan daarvan slechts een kwart vastleggen. Geen wonder dat een vergezicht er op de foto vaak maar gewoontjes uitziet, tenzij je er een panoramische foto van maakt. Panorama Sticher Mini is een gratis tool voor de Mac die verschillende foto's samenvoegt tot één brede of één hoge foto. In de miniversie mag je op die manier vijf foto's combineren, wil je meer dan moet je de 'full version' aanschaffen.

Panorama Stitcher zorgt ook dat de kleur- en belichtingsovergangen naadloos aansluiten.

34 Piriform Recuva

Het is verstandig recoverysoftware te installeren nog voordat je bestanden kwijtraakt. Zelfs nadat je de prullenbak hebt leeggemaakt, kun je de verwijderde bestanden opnieuw opvissen op voorwaarde dat de vrijgekomen schijfruimte nog niet is overschreven. Met Piriform Recuva kun je verwijderde bestanden herstellen op traditionele harde schijven. Op ssd-schijven is dit lastiger. Met de gratis versie kun je tot maximum 2 GB opnieuw bovenhalen.

Je helpt Recuva door in de wizard aan te geven welk soort bestand je wilt herstellen.

2 Reactie(s) op: Gratis software: Het ultieme freeware-overzicht

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 februari 2019 17:53 640780
  De Adwcleaner is een .exe file. Werkt dus niet op de Mac ondanks deze tekst bij nummer 2: De tool voor macOS en Windows is ontwikkeld voor de thuisgebruiker
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 maart 2019 13:47 PCHelper
  Mailbird….Trojan.MSIL.gktn, Dropper.Agent.Win32382279. Ik durf het niet aan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.