Gratis software: Het ultieme freeware-overzicht

Door: Ap de Smits | 10 februari 2019 12:27

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3
 4. Pagina 4
 5. Pagina 5

41 Shotcut

Heb je geen budget om aan videobewerking te doen, dan is er Shotcut, een gratis opensource-editor die op verschillende platformen werkt (Windows, macOS en Linux). Deze software draait al een tijdje mee, maar in versie 18 werd deze tool voorzien van een set mooie overgangen. De filters zitten bijna verstopt in het menu, daarmee wijzig je de contrastwaarden, helderheid en kleuren. Het is een editor om basisbewerkingen uit te voeren en veel meer moet je niet verwachten. Het eindresultaat exporteer je naar de gangbare videoformaten, waarbij je telkens de gewenste resolutie en videocodec instelt.

Om het filmpje te bewaren kun je gebruikmaken van presets.

42 Soda Player

Hoewel er door Netflix en YouTube minder films en series worden gedownload blijven er toch mensen via BitTorrent films binnenhalen. Voor sommige titels moet je behoorlijk wat geduld hebben, tenzij je Soda Player gebruikt. Met deze gratis software kun je downloaden én kijken tegelijkertijd. Soda werkt samen met een groot aantal tracker-technologieën waardoor je snel kunt streamen. De tool ondersteunt ook Chromecast en Apple TV. Ten slotte kun je Soda ook als standaard mediaplayer gebruiken, want ook met dvd-films of muziek-cd's heeft deze tool geen problemen.

Met Soda kun je al kijken terwijl je downloadt via Bittorrent.

43 Speccy

Speccy is een van de meest gedetailleerde systeeminfo-hulpprogramma's die details aanreikt die je vaak niet vindt in de systeeminformatie-app van Windows. Gebruikers kunnen de systeemgegevens naar TXT- of XML-documenten exporteren om ze af te drukken. Met deze tool hou je ook de temperatuur in de gaten van vitale onderdelen, zodat je problemen kunt voorkomen. De normale temperatuur van de cpu is 55 graden of lager, terwijl de grafische kaart gemiddeld tussen de 60 à 80 graden heet is. De gratis versie biedt al heel wat info, maar voor een kleine vijftien euro heb je een nog uitgebreidere versie.

In dit geval is de temperatuur van de processor wel erg hoog.

44 SunlitGreen BatchBlitz

Als je veel foto's schiet, moet je regelmatig dezelfde bewerkingen op een hele reeks fotobestanden toepassen: bijvoorbeeld een logo plaatsen, de helderheid corrigeren, het contrast verbeteren. Dit soort lopendebandwerk laat je liever over aan een tooltje als BatchBlitz. Het pakket komt met een eenvoudige editor en de bijbehorende batch-tool. Die laatste gebruik je om de bewerkingen op een volledige map met foto's los te laten.

Met deze actie kun je de geselecteerde foto's van een tekstwatermerk voorzien.

45 SysGauge

In de auto heb je metertjes om snelheid, toerental en temperatuur in de gaten te houden en Windows heeft de prestatie-tab van Windows-taakbeheer. SysGauge toont de geheugenbelasting, de processorbelasting, schijfsnelheid, internet- en netwerksnelheid. Op die manier weet je meteen wanneer er bepaalde dingen niet kloppen en onderneem je direct actie of pas je bepaalde zaken aan. Alle informatie wordt verzameld, opgeslagen en die krijg je dan weer in handige grafieken te zien.

Je kan op ieder moment de monitoring pauzeren of helemaal op nul zetten.

46 Tails

Tails (The Amnesiac Incognito Live System) is een besturingssysteem dat volledig is gericht op de bescherming van de privacy. Om die reden wordt het vaak gebruikt door activisten en journalisten. Het besturingssysteem wordt opgestart vanaf een usb-stick of een dvd en laat dus geen sporen achter op de computer zelf. Daarbij maakt dit systeem standaard gebruik van het Tor-netwerk. Het is zelfs niet bekend wie de ontwikkelaars zijn van Tails. Over anonimiteit gesproken … Let wel op dat je steeds de allerlaatste versie gebruikt, want ook in dit programma worden soms security-gaten ontdekt en weer gedicht.

Tails bevat al een aantal essentiële programma's zoals een Office-pakket en een messenger.

47 TinyTask

Wanneer je vaak dezelfde handelingen moet uitvoeren zoals op bepaalde knoppen klikken of hetzelfde stukje tekst invoeren, dan is het handig om daarvoor een macro te gebruiken die deze repetitieve handelingen voor zijn rekening neemt. TinyTask is een gratis, lichtgewicht macro-recorder voor toetsenbord- en muisacties. Eerst neem je de handeling op en daarna laat je het programma een exe-bestand creëren om de opgenomen handelingen aan de lopende band uit te voeren.

48 Ultimate Boot CD

Ultimate Boot CD is een pakket diagnostische en reparatiegereedschappen voor op een opstartbare cd of usb-stick. Hierdoor heb je een reddingsschijf bij de hand wanner je pc na een crash niet meer opstart. Het noodsysteem omvat een antiviruspakket, verschillende schijfhulpmiddelen en talrijke analyseprogramma's. Ook problemen zoals ontbrekende partities en bepaalde hardware-defecten kun je ermee diagnosticeren. De lijst van tools die meegeleverd worden met Ultimate Boos CD is bijzonder lang en bekijk je het best op de website.

49 Windows Repair Toolbox

Een bescheiden programma van amper 2 MB met een enorme gereedschapskist, dat is Windows Repair Toolbox. Het openingsscherm begroet je met 54 knoppen die allemaal een functie hebben. Je hoeft ze enkel aan te klikken zodat deze verzamelaar de juiste versie downloadt en opstart. Je kunt met een gerust hart een programma ophalen en gebruiken omdat er niets wordt geïnstalleerd op de pc, behalve de twee tools die met [i] zijn gemarkeerd. Windows Repair Toolbox bevat malware-jagers, uninstallers, back-up- en hersteltools.

In het overzicht selecteer je de tool die je nodig hebt en Windows Repair Toolbox haalt de laatste versie binnen.

50 WPS Office Free

Wie met Microsoft Office heeft gewerkt, zal zich net zo goed thuis voelen met WPS Office. Er is ook een betaalde versie, voor als je bijvoorbeeld ondersteuning voor macro's nodig hebt. Installeer je de gratis versie dan kun je dertig dagen alle functies van de betaalde variant gebruiken. WPS beschikt over een tekstverwerker (Writer), een spreadsheet-applicatie (Spreadsheets) en een toepassing om presentaties (Presentation) te maken. Vooralsnog is er nog geen Nederlandstalige interface, maar de Nederlandse spellingscontrole werkt wel. Bovendien kun je de documenten in de cloud bewaren, maar weet dat je die terechtkomen op Chinese servers.

Ook in WPS Office kun je uitgaan van heel veel sjablonen.

2 Reactie(s) op: Gratis software: Het ultieme freeware-overzicht

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 februari 2019 17:53 640780
  De Adwcleaner is een .exe file. Werkt dus niet op de Mac ondanks deze tekst bij nummer 2: De tool voor macOS en Windows is ontwikkeld voor de thuisgebruiker
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 maart 2019 13:47 PCHelper
  Mailbird….Trojan.MSIL.gktn, Dropper.Agent.Win32382279. Ik durf het niet aan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.