De 6 beste apps voor fotobewerking (Android)

Door: richard-veenstra | 22 maart 2020 13:00

Snap
Nieuws

Geef toe, foto's slinger je zelden nog op Instagram of Facebook zonder dat je eerst nog even de kleuren hebt bijgesteld en oneffenheden hebt verborgen.In dit artikel laten we je dan ook zes van de beste apps voor fotobewerking zien, zodat je dit gewoon op je (Android)-smartphone kunt doen.

We kijken in dit geval naar gratis apps. Met alle apps in de lijst kun je bewerkingen doen zonder hiervoor te betalen. Vrijwel alle apps bieden wél de mogelijkheid om via een in-app-aankoop toegang tot meer functies te krijgen. In sommige gevallen zorgt een in-app-aankoop er ook voor dat een watermerk wordt verwijderd of dat u geen reclame-uitingen in de app ziet.

Photoshop Express

Laten we beginnen bij de bekendste: Photoshop Express. Deze app van Adobe is afgeleid van het succesvolle programma Photoshop voor de pc. Met de app kun je allerlei basisbewerkingen doen, zoals het retoucheren van vlekken in het gezicht of rode ogen door de flits van de camera. De app bevat ook veel professionele opties. Zo kun je nevel en mist in landschapsfoto’s verminderen en kun je ruis wegwerken uit foto’s die korrelig of donker zijn.

Heb je een foto van een gebouw genomen, dan kun je deze ook rechttrekken met Photoshop Express. Met de app maak je bovendien collages of snijd je foto’s meteen goed uit voor het gebruik als Facebook-banner of -profielfoto. Je moet je wel even gratis aanmelden voor een Adobe-account om de app te kunnen gebruiken.

PicsArt Photo Editor

PicsArt is een app die focust op een snelle bewerking van je foto’s. Laat je niet misleiden door de vraag welk betaald abonnement je wilt afsluiten: je kunt dit venster gewoon sluiten door op het kruisje te drukken. Je vindt in de app tientallen filters en met de pro-versie krijg je toegang tot nog veel meer. Leuk is dat je sjablonen kunt kiezen voor het maken van leuke posters of foto’s die bijvoorbeeld lijken alsof ze met een Polaroid zijn gemaakt.

PicsArt is overigens niet alleen geschikt voor foto’s: video’s zijn eveneens in te korten en je kunt er effecten op toepassen. Het is zelfs mogelijk een foto op een video te plakken. Deze optie vraagt wel om een in-app-aankoop. Aanmelden is overigens verplicht bij PicsArt als je het langer dan een paar dagen wilt gebruiken.

Picsart
Picsart Gold

Snapseed

Snapseed is een fotobewerkings-app van Google. De app is erg veelzijdig en herbergt enorm veel professionele retoucherings- en bewerkingsopties die normaal eigenlijk alleen in dure softwarepakketten zitten. De app vergt wel enige gewenning en is niet zo eenvoudig als bijvoorbeeld Photoshop Express. Je kunt bewerkingen doen in lagen, net zoals je dit van desktop-programma’s gewend bent; bewerkingen zijn op te slaan als een ‘look’ die je vervolgens voor andere foto’s kunt gebruiken.

Naast al deze professionele functies biedt Snapseed uiteraard ook gewoon filters en effecten en kun je twee vrijwel identieke foto’s combineren tot een foto met dubbele belichting.

AirBrush: Easy Photo Editor

AirBrush is bedoeld voor mensen die veel selfies posten op sociale media. Met de app bewerk je namelijk heel gemakkelijk je eigen portretfoto’s. De slogan van de app is ‘Fine-tune your photo back to the real you’. Dit lijkt ons een beetje tegenstrijdig, maar als je liever iets vollere lippen wilt hebben of je rimpels niet zo pontificaal op Facebook of Instagram wilt laten zien, dan is deze app echt iets voor jou.

De app heeft allerlei gereedschappen die meteen op je gezicht worden toegepast. Je hoeft alleen maar even de schuif naar links of rechts te bewegen om je kin in de korten, je ogen groter of kleiner te maken en de breedte van je gezicht aan te passen. Er zijn ook nog een paar knoppen die automatisch je tanden witter kunnen maken, acne kunnen verwijderen of donkere randen om je ogen kunnen detecteren en weghalen.

De app is gratis te gebruiken, maar veel functies zitten achter een betaalmuur. Voor 17 euro per jaar verander je ongelimiteerd dingen aan jezelf.

Airbursh
Brighten

Comics and Cartoon Maker

De naam zegt het al: met Comics and Cartoon Maker tover je jezelf om in een comic-held. Kies een goede portretfoto en selecteer één van de stijlen onderin beeld. Om het filter aan te passen, heb je drie schuiven tot je beschikking. Ze hebben geen naam, maar kunnen bijvoorbeeld het aantal pennenstreken veranderen en het contrast van de afbeelding wijzigen. De kwaliteit van de filters is erg goed en je foto ziet er binnen een minuut uit alsof het uit een stripverhaal komt.

In de volgende stap voeg je tekstballonnetjes toe of kies je één van de tientallen stickers die de app levert. Je kunt de afbeelding opslaan of delen via de bekende kanalen. De app is volledig gratis te gebruiken, je hebt alleen een kleine reclamebalk bovenin af en toe, maar dit is niet heel hinderlijk.

Background Eraser

Wil je snel even de achtergrond van een bepaalde foto verwijderen, dan heb je hier talloze apps voor. De app Background Eraser is één van de betere. Je kiest de diameter van het gummetje en begint te vegen aan de randen van het object dat moet blijven staan. Je kunt ervoor kiezen om een zogenoemde ‘offset’ in te stellen. Zo veeg je iets onder het gummetje en wordt het gedeelte boven je vinger weggevaagd.

Je houdt een afbeelding over met een transparante achtergrond die je weer in een andere app kunt gebruiken. Of je slaat de foto op en bewerkt het verder op de pc met een programma als Photoshop, Gimp of Affinity Photo. Nadien kies je hoe hard of zacht de lijnen tussen het object of de persoon en de achtergrond zijn.

Background Eraser
Eraser

0 Reactie(s) op: De 6 beste apps voor fotobewerking (Android)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.