De beste apps en gadgets voor je fiets

Door: richard-veenstra | 20 mei 2017 08:04

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Het wordt weer zomer en tijd om de fiets weer eens wat vaker te pakken. Je smartphone kan een goede begeleider zijn, zeker als het gaat om navigatie. Ook bij het plannen van een leuke dagtrip kan de smartphone een goede hulp zijn. In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden.

Tip 01: Pak de fiets

Genieten van je favoriete muziek is natuurlijk een reden om je smartphone mee te nemen tijdens een fietstocht, maar er zijn veel meer redenen waarom je je digitale partner ook in de buitenlucht bij de hand wilt hebben. Wil je fitter worden, dan kunnen apps je bewegingen tracken en naderhand geven ze je inzicht in je training. Ben je een recreatieve fietser, dan zet je je iPhone of Android-apparaat in als navigator of reisgids. Uiteraard kun je gewoon Google Maps als kaarten-app gebruiken, deze app heeft namelijk een paar handige fietsopties aan boord. Er zijn ook andere apps, die geheel gefocust zijn op de fietser en die naast navigatie-opties bijvoorbeeld leuke fietsroutes bieden of je vertellen wat interessante plekken op de route zijn. Hoog tijd om je smartphone op te laden, je fiets uit de garage te pakken en met je tweewieler de omgeving te verkennen!

Tip 01 Je smartphone mee op de fiets, waarom niet?
Er zijn apps die geheel gefocust zijn op de fietser en die meer bieden dan alleen navigatie

Tip 02: De beste houder

Tijdens het fietsen houd je je smartphone uiteraard niet in de hand. Als je alleen muziek wilt luisteren, kun je het apparaat prima in je broek- of jaszak stoppen, maar als je af en toe op de smartphone moet kijken, dan is het handig om een speciale houder voor je fiets aan te schaffen. Er zijn tientallen opties om je smartphone aan je fiets te monteren. De goedkopere versies zijn echt alleen geschikt om een smartphone aan je fiets te bevestigen bij goed weer. Duurdere modellen worden soms met een waterdichte hoes geleverd, zodat je ook in de regen je smartphone kunt gebruiken. Het grootste probleem bij een langere fietstocht is dat je je smartphone onderweg niet op kunt laden. Gelukkig hebben houderfabrikanten hier natuurlijk een oplossing voor, bijvoorbeeld met een geïntegreerde accu in de houder. Hierbij is van belang dat je goed kijkt naar het vermogen, dat wordt aangegeven in mAh. Een vermogen van 6000 mAh kan twee tot drie keer een moderne smartphone zoals een iPhone 7 of Samsung Galaxy S8 opladen.

Tip 03: Smartphone opladen

Je smartphone opladen met behulp van zonne-energie is natuurlijk handig. Een geïntegreerde zonnecollector in een fietshouder zijn we nog niet tegengekomen, maar mobiele zonne-opladers zijn volop verkrijgbaar. Je kunt je smartphone direct op de usb-poort van de zonne-oplader aansluiten en het paneel naar de zon richten. Of je sluit een batterij op het paneel aan, deze bewaart dan de stroom voor later. Dat is handiger, maar natuurlijk ook duurder. Voor alleen een zonnepaneel ben je een paar tientjes kwijt, een versie met batterij gaat al snel richting de tachtig euro. Een veel leuker alternatief: als je fietst, kun je natuurlijk meteen stroom genereren! Een simpel maar briljant idee is de Cycle2Charge. Je bevestigt het apparaat aan je fiets en sluit de meegeleverde kabel aan op de dynamo van je fiets. Je moet wel snel genoeg fietsen om stroom op te kunnen wekken, vanaf ca. 15 kilometer per uur genereer je genoeg stroom om je smartphone op te laden.

Tip 03 De Cycle2Charge sluit je aan op je dynamo en de usb-poort levert stroom voor je smartphone.
Als je fietst, kun je natuurlijk meteen stroom genereren om je telefoon op te laden

Tip 04: Google Maps

De bekendste app voor navigatie is natuurlijk Google Maps en deze app is ook prima op de fiets te gebruiken. Je kunt de navigatie optimaliseren voor een fietsritje. Typ een bestemming in, tik op de blauwe navigatie-knop en vervolgens boven de kaart op de fiets. Kies één van de voorgestelde routes en tik onderin op de tijd en afstand. Bovenin zie je het hoogteverloop van de tocht en onder de tijd zie je bovendien hoeveel meter je gedurende de route stijgt en daalt. Kent je route geen noemenswaardige klim, dan staat er dat het een vlakke route betreft en wordt er geen hoogtegrafiekje weergegeven. Tik nogmaals op de blauwe knop en de navigatie wordt gestart. De gewone kaart van Google Maps kun je ook optimaliseren voor de fiets. Hiervoor tik je vanuit het hoofdscherm op de drie streepjes en kies je voor Fietsen. Op de kaart zie je nu donkergroene weggetjes, wat aangeeft dat ze geschikt zijn voor fietsers doordat er fietspaden langs de weg liggen.

Tip 04 De fietsroute geeft ook aan hoeveel je moet klimmen en waar de bergen in je route zich bevinden.

1 Reactie(s) op: De beste apps en gadgets voor je fiets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 14 maart 2018 14:17 Mitch2604
    Zelf ben ik een fanatiek fietser. Heel leuk is de fiets app van Fietsnetwerk. Daarmee kom je onderweg erg veel bezienswaardigheden tegen.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.