De beste apps voor in de auto

Door: richard-veenstra | 06 februari 2015 07:48

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Je smartphone zit tijdens het rijden in je tas of in je broekzak. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, want je digitale compagnon is tijdens het rijden eenvoudig als navigatieapparaat, entertainment-hub of persoonlijke assistent in te zetten.

Genoemde apps

We noemen in dit artikel veel apps bij naam. Je kunt in de app-winkel van jouw smartphone (Apple App Store of Google Play Store) op de naam zoeken om de app te vinden. We hebben ook een lijst met alle links voor je gemaakt. Die vind je hier.

Tip 01: Online navigatie

Het ligt voor de hand om je smartphone als navigatie-apparaat te gebruiken in de auto. Belangrijk is hierbij om verschil te maken tussen online en offline navigatie. Online navigatie maakt gebruik van je mobiele internetbundel. Het voordeel hiervan is dat apps vaak gratis zijn, voor het laden van de kaarten en de data wordt gebruikgemaakt van je internetverbinding. Heb je een ongelimiteerde databundel, dan is een online navigatie-app een prima keuze.

De bekendste voorbeelden zijn Google Maps, standaard geïnstalleerd op elk Android-toestel en Apple Maps, bekend als de kaarten-app op de iPhone. Beide apps verschillen niet heel veel van elkaar qua functionaliteit, al zijn de kaarten van Google vaak iets overzichtelijker. Beide apps bieden bovendien turn-by-turn-navigatie, wat inhoudt dat de app via spraakcommando´s live met je communiceert tijdens de route. Om een route in te geven, tik je op het symbool naast het zoekvenster. Google Maps is overigens ook gratis voor iPhone-gebruikers te downloaden via de App Store.

Tip 01 Google Maps is de bekendste online navigatie-app en is voor zowel Android als iOS beschikbaar.

Tip 02: Offline navigatie

Online navigatie werkt prima als je in Nederlandse steden rondrijdt, maar zodra je in gebieden komt waar de dekking niet zo goed is, worden kaarten langzamer geladen. Rijd je in het buitenland, dan is online navigatie sowieso geen goed idee, aangezien je dan hoge buitenlandse roamingkosten betaalt. Een beter idee is dan om een offline navigatie-app te gebruiken. Deze apps downloaden kaarten naar je smartphone, te vergelijken met je TomTom-navigatieapparaat.

Nadeel is dat je hiervoor wel wat ruimte op je smartphone moet hebben en dat je voor offline navigatie-apps moet betalen. Twee goede opties zijn TomTom Europa (69,99 euro op Android, 89,99 euro op iOS) en Navigon Europe (59,95 euro op Android, 99,99 euro op iOS). Er is echter een goedkoper alternatief: GPS Navigation & Maps (GPS Navigation by Scout op de iPhone) kost slechts 1 euro op Android en 1,79 euro voor de iPhone en losse kaarten koop je voor een paar euro. Qua functies doet de app niet onder voor de concurrenten van TomTom en Navigon. Omdat je smartphone over een gps-module beschikt en de kaarten offline al op je smartphone zijn geïnstalleerd, werken offline navigatie-apps in gebieden met slechte dekking beter dan online apps.

Tip 02 Na installatie moet je in Navigon de gewenste kaarten op je smartphone laden.

Tip 03: Verkeersinformatie

Zowel Google Maps als Apple Maps levert actuele verkeersinformatie op je route, mocht je dit willen. Je moet hiervoor de functie binnen de app even aanzetten. In Apple Maps tik je op het i-icoontje en kies je voor Toon verkeer. In de app van Google Maps tik je op de drie streepjes en kies je voor Verkeer.

De verkeersinformatie van beide apps is vrij accuraat, maar de beste verkeersinformatie komt van de app Waze. Deze app kent naast een iOS- en Android-versie ook een Windows Phone-versie. Je kunt zelf bijdragen leveren door de app te installeren en een melding te maken als je een file, ongeval of wegwerkzaamheden onderweg tegenkomt. Dit doe je door in de app op het icoontje rechtsonder te tikken en het type melding te selecteren. Op de kaart zie je alle actuele meldingen van andere gebruikers en als een ongeval bijvoorbeeld alweer is verholpen, kun je dit ook in de app melden.

Tip 03 Kies welk type melding je wilt maken in Waze.

Tip 04: Flitsers

Wil je flitswaarschuwingen krijgen, dan kun je hiervoor ook een app op je smartphone installeren. Flitsmeister is niet alleen gratis te downloaden, maar ook voor alle grote platformen beschikbaar. De app geeft op een kaart weer waar alle actuele flitsers staan. Tik op een flits-icoontje en je ziet precies aangegeven bij welk hectometerpaaltje de flitser staat. Rode flitsers zijn mobiele flitsers, oranje bolletjes staan voor trajectcontroles en blauwe icoontjes geven een vaste flitspaal aan.

Rij je vaak een bepaalde route, voeg deze dan toe door op Favorieten te tikken. In Android tik je op Er zijn geen favoriete wegen ingesteld. Naast flitsinformatie geeft de app ook files aan en als je op Nieuws tikt, vind je de laatste nieuwsberichten van Autoblog, BNR Nieuwsradio en Flitsmeister zelf. De app kan je ook een melding geven als een ambulance je wilt passeren. Het pro-account levert je bovendien een reclamevrije app en toegang tot de nieuwste functies. Hiervoor betaal je dan wel 5,49 euro per jaar. Let er wel op dat het gebruik van flits-apps in veel landen verboden is en dat je hier een forse boete voor kunt krijgen.

Tip 04 In Friesland zijn op dit moment twee mobiele flitsers actief.

8 Reactie(s) op: De beste apps voor in de auto

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 februari 2015 09:31 Anoniem
  opmerking bij het blokje 'tablet': gebruik tethering op je smartphone om op internet te komen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2015 11:00 Anoniem
  Maps.me is een gratis offline android navigatie app
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2015 11:43 Anoniem
  Hoi !

  Ik mis in de opsomming van gratis navigatie-apps het nieuwe HERE-beta.
  Deze app is volledig gratis te gebruiken, je kunt gratis kaarten downloaden van alle landen ter wereld èn je kunt offline navigeren. Ik gebruik hem zelf en hij werkt uitmuntend!!

  Groeten Peter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2015 17:21 Anoniem
  Gelukkig wordt het gebruik van smart phones en tablets tijdens het rijden fors bekeurd in het verkeer
  Bedankt voor deze bijdrage aan onze staatskas.


  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 februari 2015 22:52 Anoniem
  Een totaal verbod op het in bezit hebben van een smartphone of mobiele telefoon, die aan staat, in een auto zou het beste zijn en honderden gewonden en tientallen doden op de weg schelen. Boete 500 euro per overtreding. Probleem opgelost!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 februari 2015 09:04 de jean
  navfree is compleet gratis, werkt offline en je kan alle kaarten apard downloaden, er worden kleine advertenties vertoond, maar dat stoort helemaal niet.
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.navfree.android.OSM.ALL&hl=nl_BE
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 februari 2015 11:10 Anoniem
  Waarom staat de bèta app van Nokia niet bij de navigatie, veruit de beste nu beschikbaar in de store..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juni 2016 02:35 Anoniem
  De gratis app Offline maps & Navigation https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.aponia.bor3.offlinemaps&hl=nl hoort eigenlijk ook in dit rijdtje thuis. Werkt met openstreetmap kaarten. (En BAG-bebouwingsbestand) Kaarten (400MB voor NL) en voicebestanden kan je opslaan op de (externe) SDcard zodat de app alleen slechts 10MB gebruikt van je interne geheugen. (En heeft ook een premiumoptie, (HUD projectie op autoruit) maar voor navigatie per auto of voet (ook handig voor fiets) is de gratis versie al ruim voldoende.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.