Uiterlijk
Dat de makers van de verschillende producten erg goed op elkaar letten is duidelijk. Zo laat iedere suite direct op het eerste scherm zien of de pc veilig is of niet. Ook lijkt het uiterlijk van de programma's erg op elkaar.
Een vervelend punt is dat alle suites een programmavenster met een vaste grootte gebruiken. Je kunt het venster dus niet herschalen of op het volledige scherm gebruiken. Dat is niet erg wanneer je nooit verder komt dan het eerste scherm van het beveiligingsprogramma. Duik je wel dieper in de werking en mogelijkheden, dan kan dit tot echte frustraties leiden.
Bij Trend Micro kun je bijvoorbeeld nooit alle gezinsleden die onder het ouderlijk toezicht vallen in één overzicht zien. En bij McAfee is het venster waarin je voor de kinderen de toegangstijden tot internet aangeeft, zo klein dat er zelfs geen hele dag in past, laat staan de hele week.
Extra onderdelen
Bij een aantal leveranciers kun je na de installatie van de internetbeveiligingssuite nog extra onderdelen downloaden en toevoegen. Dat geldt voor de software voor ouderlijk toezicht bij Norton en de module voor het maken van een opstartdisk bij ESET. Het zou handiger zijn wanneer dit soort onderdelen direct bij de installatie meekomen.
Toch is dat nog altijd beter dan functionaliteit die helemaal niet bestaat, zoals opnieuw ESET dat stoer gratis beveiligingstraining aanbiedt, waarvan uiteindelijk blijkt dat die alleen door inwoners van de VS, Canada en de Cariben gebruikt mag worden.
Panda heeft zich voor de nieuwe interface laten inspireren door Windows 8.
Door de vaste grootte van het McAfee-scherm lukt het nooit om het hele tijdschema in één keer te zien.
Helaas is de cybertraining alleen voor mensen in de VS, Canada en Cariben.
Antivirus
Een van de belangrijkste onderdelen van een Internet Security-suite is de antivirusmodule. De antivirusmodule beschermt je computer en gegevens tegen schadelijke software zoals computervirussen trojans, wormen en spyware maar ook schermkapers, ransomware, keyloggers en rootkits.
De werking van de antivirusmodule berust op een engine die het scanwerk doet en de signatures (die zorgen dat de scanengine de malware herkent) bijhoudt. Daarnaast kan een antivirusprogramma malware ook aan het gedrag herkennen, bijvoorbeeld wanneer achter elkaar enkele gebeurtenissen plaatsvinden die samen typerend zijn voor malware. Behalve malware opsporen moet een antivirusmodule ook malware kunnen verwijderen en nieuwe infecties kunnen stoppen voor de malware echt op de pc staat.
De meeste producenten gebruiken een eigen engine, met uitzondering van G Data en BullGuard die beide de engine van Bitdefender gebruiken. BullGuard zal ergens dit jaar nog overstappen op een eigen engine. G Data, dat altijd twee engines gebruikte, verruilde vorig jaar de Avast!-engine voor een eigen exemplaar die als een addon op de Bitdefender-engine werkt.
19 Reactie(s) op: De beste beveiliging: 13 Internet Security-suites getest