De beste browser voor Windows 10

Door: Maikel Dijkhuizen | 24 november 2016 07:05

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Weliswaar is Internet Explorer in Windows 10 aanwezig, maar de standaardbrowser is natuurlijk Edge. Bij het uitkomen van Microsofts recentste besturingssysteem was Edge bepaald geen concurrent voor Firefox en Chrome, vooral vanwege het uitblijven van extensies. Sinds de Anniversary Update zijn er echter wel uitbreidingen voor dit standaardprogramma beschikbaar. Genoeg reden om alle relevante browsers van dit moment eens grondig aan de tand te voelen. Wat is de beste browser voor Windows 10?

Internet Explorer was voor veel pc-gebruikers ruim twintig jaar een vertrouwde naam, maar Microsoft zette met de lancering van Windows 10 resoluut een streep door deze browser. Wie goed zoekt, vindt overigens nog altijd een versie van Internet Explorer terug op de Windows 10-computer. Dat is pure liefdadigheid voor de trouwste fans, want de Amerikaanse softwarereus is gestopt met de ontwikkeling van het programma. Kortom, hoog tijd om op zoek te gaan naar een alternatief. Welke browser biedt de meeste functionaliteit en werkt het beste met Windows 10 samen? We zetten de verschillen van Edge, Chrome en Firefox voor je op een rij. Lees ook: Maak je browser nog beter met extensies en add-ons.

Microsoft probeert de huidige gebruikers van Internet Explorer 11 naar Edge te lokken.

Gebruikersomgeving

Alle hedendaagse browsers ambiëren een minimalistische interface waarbij er zoveel mogelijk schermruimte is voor websites. Van de drie browsers is Chrome van nature het kaalst. De gebruikersomgeving bestaat louter uit enkele knoppen en uiteraard een adresbalk. Firefox is iets gevulder door meer knoppen te tonen. Opvallend is dat Mozilla als enige vasthoudt aan een apart zoekveld, terwijl de meeste browserontwikkelaars dit onderdeel met de adresbalk hebben samengevoegd. Ook Edge oogt erg minimalistisch, hoewel er in de werkbalk toch negen knoppen en een adresbalk aanwezig zijn. Ten opzichte van Firefox leggen Chrome en Edge het overigens af op het gebied van flexibiliteit. Bij Mozilla’s programma pas je de werkbalk namelijk naar eigen wens aan. De vormgeving in Firefox en Chrome wijzig je desgewenst door een ander thema te installeren. In Edge is dat niet mogelijk.

De interface van Firefox is zeer flexibel, aangezien je alle knoppen een eigen plekje geeft in de werkbalk.

Versienummers

Firefox en Chrome koppelen al enige tijd geen zichtbare versienummers meer aan hun programma. In tegenstelling tot Internet Explorer is ook Edge ‘nummerloos’. Uiteraard wil dat nog niet zeggen dat er geen nieuwe versies meer verschijnen. Ontwikkelaars voegen nu tegenwoordig namelijk het hele jaar updates toe, alhoewel Edge toch vast lijkt te houden aan een grote jaarlijkse update.

Firefox heeft een herstart nodig om een update te verwerken.

Unieke functies

In de loop der jaren hebben browsers veel functies van elkaar overgenomen, zoals privénavigatie, tabbladen en extensies. Toch onderscheiden browsers zich nog steeds van elkaar door slimme functies te ontwikkelen. Zo vind je in het Chrome-menu de optie Casten. Dit is interessant voor bezitters van een Google Chromecast of smart-tv, omdat je hiermee een specifieke webpagina naar een aangesloten televisie kunt uitzenden. Handig voor het geval je bijvoorbeeld een webvideo op een groot scherm wilt weergeven. Edge biedt met de functie Media op ander apparaat weergeven ook een optie om video’s naar andere apparaten te streamen. Dat gebeurt via het DLNA-protocol. Verder beschikken Firefox en Edge allebei over een leesweergave waarmee je afleidende objecten eenvoudig verbergt. Denk hierbij aan advertenties, bepaalde afbeeldingen, socialmedia-knoppen en hyperlinks. Gebruikers van Firefox slaan artikelen desgewenst in hun Pocket-account op, waarna ze de webpagina’s ook op andere apparaten kunnen lezen. Fijn is dat je daarmee toegang hebt tot de webpagina’s wanneer je offline bent. Edge biedt met Leeslijst een soortgelijke functie, al is er nog geen offline toegang mogelijk. Tot slot gebruik je Edge om webnotities te maken en eventueel op te slaan.

Klik op de tabel voor een grotere versie.

0 Reactie(s) op: De beste browser voor Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.