De beste browser voor Windows 10

Door: Maikel Dijkhuizen | 24 november 2016 07:05

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Synchronisatie

Het is natuurlijk wel zo praktisch dat je zowel op een smartphone, tablet, laptop als pc toegang hebt tot dezelfde browsegegevens. Denk hierbij aan favorieten, wachtwoorden en surfgeschiedenis. Met name de synchronisatiefuncties van Chrome en Firefox zijn prima uitgewerkt. Eerstgenoemde browser gebruikt je Google-account om surfgegevens naar andere apparaten over te hevelen. Zelfs extensies en betaalgegevens wissel je eenvoudig uit met andere apparaten. Fijn is dat Google ook aan de veiligheid heeft gedacht, want je kunt alle privégegevens versleutelen. Firefox heeft net als Chrome een uitgebreide synchronisatiefunctie, al dien je hiervoor een apart account aan te maken.

Chrome heeft hierbij een streepje voor, omdat veel mensen al een Google-account bezitten. Edge biedt via een Microsoft-account ook enkele synchronisatiefuncties, al zijn de mogelijkheden erg beperkt. Zo wissel je alleen favorieten en de leeslijst uit met andere Windows 10-apparaten. Een gemiste kans, want het zou natuurlijk fijn zijn wanneer je ook overal toegang hebt tot je wachtwoorden en surfgeschiedenis. Daar komt bij dat Edge alleen data tussen Windows 10-apparaten synchroniseert. Chrome en Firefox wisselen met andere besturingssystemen (zoals macOS, Linux, iOS en Android) browsegegevens uit.

Bepaal zelf welke browsergegevens je met andere apparaten synchroniseert.

Opera

Opera beschikt over enkele unieke eigenschappen. Bijvoorbeeld een ingebouwde adblocker om irritante reclame te weren. Overigens werkt deze functie in de praktijk niet voor iedere advertentie. Verder heeft het programma een batterijbesparings- en turbofunctie in huis. Voorheen was er ook een interne bittorrent-client aanwezig, maar de ontwikkelaar heeft enige tijd geleden besloten om dit onderdeel te schrappen. Onlangs is Opera door een Chinese partij overgenomen en niet iedereen is overtuigd van de goede bedoelingen van de nieuwe eigenaar. Enkele Noorse ex-Opera-ontwikkelaars zijn gestart met een nieuw project: Vivaldi.

In de Opera-instellingen activeer je de ingebouwde adblocker.

Uitbreidingen

Tegenwoordig mogen de extensies in een moderne browser natuurlijk niet ontbreken. Hiermee voegen gebruikers eigen functies toe, bijvoorbeeld een adblocker of downloadhulp voor online video’s. Ook veel softwarepakketten brengen als extra hulpmiddel extensies uit, zoals de meeste virusscanners. Zowel Firefox als Chrome biedt een enorme catalogus aan waarin je allerlei nuttige uitbreidingen terugvindt. De installatie van een plug-in is in een paar muisklikken geregeld. Bij de meeste extensies van Firefox is er telkens wel een browser-herstart vereist.

Sinds de Anniversary Update voor Windows 10 ondersteunt ook Edge extensies, al zijn dat er momenteel slechts twaalf. Je voegt nu onder meer een adblocker, vertaalfunctie en Office-uitbreiding toe. Een opvallende keuze van Microsoft is dat je de extensies alleen vanuit de Windows Store kunt installeren. Waarschijnlijk wil de Amerikaanse multinational op die manier meer mensen naar zijn applicatiewinkel lokken. Chrome heeft ten opzichte van de concurrentie als extra voordeel dat je alle zichtbare extensies vliegensvlug uit de browser verwijdert. Je hoeft hiervoor namelijk alleen maar met de rechtermuisknop op het betreffende pictogram te klikken, waarna je kiest voor Verwijderen uit Chrome.

Merkwaardig is dat uitbreidingen voor Edge alleen in de Windows Store beschikbaar zijn.

Prestaties

Welke browser presteert onder Windows 10 het beste? Om dat te achterhalen voeren we op twee verschillende systemen in iedere browser zes benchmarks uit. Systeem 1 bestaat uit een desktop met een snelle Intel Core i7-3770-processor, AMD Radeon HD 6570-videokaart en SSD. Daarnaast is er 8 GB RAM aanwezig. Het tweede systeem is een laptop die we laten draaien op de accu. De laptop heeft een Intel Core i7-2670QM-processor, NVIDIA GeForce GT N555M-videokaart en 2,5inch-schijf. De laptop beschikt over 6 GB RAM. Op de pc gebruiken we de 64bit-versies van alle browsers.

Op de laptop installeren we de 32bit-versies van Chrome en Firefox. Hierbij loopt de vergelijking ietwat scheef, want bij Edge kunnen we helaas niet handmatig kiezen voor de 32bit-versie. Uit de benchmarks blijkt dat Chrome veruit het beste overweg kan met verschillende webstandaarden, waaronder html5. Microsoft levert met Edge de snelste browser af. Het programma blijft Firefox en Chrome ruim voor in de benchmarks van Jetstream en Octane. Deze twee benchmarks bekijken welke browser moderne javascript-pagina’s het vlotst verwerkt.

Opvallend zijn verder de verschillen in systeembelasting. We spelen in drie browsers gelijktijdig hetzelfde YouTube-filmpje af en vergelijken vervolgens het geheugengebruik (inclusief achtergrondprocessen) van iedere browser. De verschillen blijken niet extreem groot. Firefox en Edge hebben ruim 300 MB geheugen nodig, terwijl het geheugengebruik van Chrome netjes blijft schommelen rond de 240 MB.

De ondersteuning voor html5 is bij Chrome dik in orde.

Conclusie

Wie voor Windows 10 louter de snelste browser zoekt, heeft keuze uit Chrome en Edge. Laatstgenoemde komt prima naar voren in de benchmarks als het gaat om het laden van webpagina’s, terwijl Chrome minder beslag legt op het werkgeheugen. Wanneer je voor Edge kiest, lever je wel behoorlijk in op het gebied van functionaliteit. Zo is de synchronisatiefunctie beperkt en stelt Microsoft geen versies beschikbaar voor andere besturingssystemen, zoals Android en iOS. Uit de benchmarkresultaten (zie onder) blijkt dat Chrome na Edge de snelste browser is. Verder is de ondersteuning voor alle reguliere webstandaarden, waaronder html5, in dit programma prima in orde. Voeg daar de gebruiksvriendelijke functies, duizenden extensies en brede platformondersteuning aan toe en Google's browser is de winnaar van deze test.

Klik op de tabel voor een grotere versie.

0 Reactie(s) op: De beste browser voor Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.