Dit zijn de 7 beste Android-browsers

Door: Randolf Bouwma | 07 april 2017 07:10

Review

Standaard is iedere Android-telefoon uitgerust met Chrome. Voor de meeste mensen is dat prima, maar in de Play Store zijn nog veel meer browsers voor Android te vinden - die vaak net wat meer mogelijkheden bieden en daarom zeker de moeite waard zijn om te proberen. We zetten de beste Android-browsers voor je op een rij.

Chrome

Goed, eerst toch even een woordje over Chrome zelf. Immers, de browser is standaard op Android aanwezig en als je een Gmail-account er aan koppelt, biedt Chrome enkele handige voordelen. Met name als je ook ingelogd bent op de pc-versie van de browser. Bladwijzers, geschiedenis en wachtwoorden worden dan automatisch tussen de apparaten gedeeld. Net als op de desktop kun je meerdere tabbladen open hebben, en een incognito-modus (waarbij geen surfgeschiedenis wordt opgeslagen) ontbreekt ook niet in de mobiele variant. Het zal je niet verbazen dat Chrome standaard geen adblocker biedt, in tegenstelling tot de meeste andere browsers die je in dit artikel aan gaat treffen. Tja, Google leeft immers van advertenties!

Firefox

Jep, de grootste concurrent van Chrome is gewoon te installeren op Google's besturingssysteem. Ben je op je pc een fervent Firefox-gebruiker? Dan is deze Android-browser voor jou de meest voor de hand liggende keuze. Je kunt namelijk je Firefox-instellingen op je desktop laten synchroniseren met Firefox op je mobiel. Zo heb je altijd je wachtwoorden, geschiedenis, bladwijzers en zelfs openstaande tabbladen bij de hand. Andere handige functies zijn een incognitomodus en de mogelijkheid om add-ons te installeren, waaronder adblockers.

Download Firefox voor Android

Brave

De Brave-browser was ten tijde van zijn lancering een van de eerste mobiele browsers met een ingebouwde adblocker. Nu is dat tegenwoordig niet zo speciaal meer, maar het is alsnog fijn om te hebben. Brave zet daarnaast HTTPS Everywhere in om websites met onveilige verbindingen alsnog te laten versleutelen. Mettertijd is het de bedoeling dat je favoriete websites moet kunnen betalen voor hun diensten - vanuit de gedachte dat je immers reclame-inkomsten van ze wegneemt. Saillant detail: de maker van Brave is de mede-oprichter van Mozilla, ofwel het bedrijf achter Firefox. Nu gaat hij de concurrentie aan met het bedrijf dat hij zelf op de kaart zette.

Download Brave voor Android

Ghostery

Ghostery ken je misschien al als extensie voor desktop-browsers, die ervoor zorgt dat trackers worden geblokkeerd. Zodoende kunnen adverteerders je niet het hele web rond volgen. Dat trucje staat ook aan de basis van de Ghostery-browser voor Android. Deze maakt inzichtelijk welke trackers je proberen te volgen, en je kunt heel eenvoudig zelf beslissen welke je toelaat - en vooral ook welke niet. De browser biedt net als veel concurrenten een incognito-modus, hier de Ghost Mode geheten. Zoekopdrachten en geschiedenis worden direct verwijderd, nadat je zo'n Ghost-tabblad afsluit.

Download Ghostery voor Android

Opera Mini

Naast Firefox is ook Opera een bekende naam die actief is op Android. Of je nu kiest voor Opera zelf of Opera Mini, in beide gevallen installeer je browsers die helemaal gericht zijn op zo weinig mogelijk data verbruiken. En dat is op je mobiele telefoon natuurlijk alleen maar mooi meegenomen. Advertenties worden standaard geblokkeerd, maar ook video's en afbeeldingen wordem gecomprimeerd. Op die manier zit je minder snel aan je datalimiet. Binnen de apps zie je ook precies hoeveel data je verstookt hebt. Handig!

Download Opera Mini voor Android

Orfox: Tor Browser for Android

Orfox is de mobiele versie van de Tor-browser. Je verbinding wordt volledig geanonimiseerd, wat overigens wel ten koste gaat van je snelheid. De browser is bedoeld voor iedereen die onder de radar wil blijven. Het zal je dan ook niet verbazen dat de standaard zoekmachine DuckDuckGo is in plaats van Google. NoScript en HHTPS Everywhere maken er ook onderdeel van uit, beide add-ons maken het lastiger om je identiteit te achterhalen. Voor de gemiddelde gebruiker zijn de andere alternatieven - eventueel in combinatie met addons - al goed genoeg. Wie toch dat stukje extra anonimiteit wil, komt uit bij Orfox.

Download Orfox voor Android

UC Browser

De UC Browser komt uit de koker van de Alibaba Group, een naam die je vast kent van het Chinese webshop-fenomeen. Ook deze app wordt aangeprezen als een extra snelle browser, doordat websites en de media daarop worden gecomprimeerd. In de praktijk merk je dat kwaliteitsverlies eigenlijk niet op, zeker niet op een smartphone-scherm. Andere interessante functies zijn een adblocker en de mogelijkheid je geschiedenis meteen te verwijderen zodra je de browser afsluit. Op de homepagina van de browser wordt helaas wel reclame getoond onder de noemer What's Hot. Je kunt dit uitschakelen onder de optie Manage Cards.

Download UC Browser voor Android

0 Reactie(s) op: Dit zijn de 7 beste Android-browsers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.