De beste clouddiensten voor de meeste gratis opslag

Door: Maikel Dijkhuizen | 13 juni 2016 07:07

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

We kennen Dropbox, Google Drive en Microsoft OneDrive. Het nadeel van de clouddiensten is de beperkte opslagruimte van een gratis account. Wens je meer capaciteit om data op te slaan en wil je daarvoor liever niet betalen? Kijk dan eens naar de gratis diensten voor megaopslag die we voorschotelen.

Google Drive en Microsoft OneDrive bieden respectievelijk 15 en 5 GB gratis opslagruimte. Dropbox geeft met 2 GB opslagcapaciteit nog minder ruimte cadeau. Voor de opslag van wat foto's en documenten volstaan de gratis accounts van deze diensten prima. Lees ook: De 9 beste gratis clouddiensten onder de loep.

Wil je een kopie van je volledige fotoverzameling, privéfilms en muziekbestanden in de cloud bewaren? In dat geval ontkom je niet aan een account met meer capaciteit. Je kunt ervoor kiezen om iedere maand een bedrag te betalen voor meer opslag, maar bij jarenlang gebruik lopen de kosten fors op.

Zo betaal je voor 1 TB opslag bij Dropbox en Google Drive respectievelijk 9,99 euro en 9,99 dollar per maand. Lucratiever is het om over te stappen naar een gratis aanbieder met hogere limieten, al liggen die niet voor het oprapen. Wie echter goed zoekt, bewaart 25, 50, 100 of 250 GB data voor nop in de cloud. Er is zelfs een aanbieder van Nederlandse bodem die 1000 GB opslagruimte weggeeft!

Instapaccounts

Serverruimte is kostbaar en daarom is het natuurlijk de vraag waarom bedrijven gratis opslagruimte zomaar weggeven. Bij gerenommeerde diensten als Dropbox, Google Drive en Microsoft OneDrive betreffen het instapaccounts waarbij de eigenaren hopen dat gebruikers op den duur overstappen naar een betaald account.

Google en Microsoft hebben daarbij nog andere belangen, aangezien hun opslagdiensten verweven zitten in hun (mobiele) besturingssystemen. Het is dus ook een beetje service aan hun klanten. Ook de aanbieders van gratis megaopslag leveren gratis instapaccounts in de hoop dat gebruikers op den duur meer opslagruimte nodig hebben. De betaalde accounts herbergen vaak 2, 4, 8 of zelfs 10 TB online opslagruimte. Verder zijn er soms advertenties zichtbaar om een deel van de kosten te dekken.

Testverantwoording

In deze test voelen we acht online opslagdiensten aan de tand die behoorlijk wat GB's aan online opslagruimte voor nop weggeven. Hierbij zijn we benieuwd naar hoe snel de diensten werken en welke functies ze bieden. We vergelijken de diensten onderling met elkaar op het gebied van functionaliteit en prestaties, maar we kijken ook met een schuin oog naar de betrouwbaarheid. Je wilt je waardevolle bestanden tenslotte wel een veilig onderkomen geven.

Flickr

Wie louter een back-up van foto's in de cloud wil opslaan, kan prima uit de voeten met Flickr. Deze betrouwbare dienst stamt uit 2004 en is onderdeel van Yahoo. In de afgelopen twaalf jaar is Flickr geëvolueerd tot een zeer interessant hulpmiddel om je voltallige fotocollectie online te bewaren. De gratis opslagcapaciteit bedraagt maar liefst 1000 GB, waarbij er wel geregeld advertenties zichtbaar zijn. Naast kiekjes zet je desgewenst ook korte videofragmenten online, waarbij er onder meer ondersteuning is voor mp4-bestanden.

Naast online opslag van foto's is Flickr ook prima geschikt om korte filmpjes online te bewaren.

Voor het gebruik van deze dienst is een Yahoo-account vereist. Zodra je eenmaal bent ingelogd, kun je direct foto's uploaden. Je gebruikt hiervoor uitsluitend de browser. Weliswaar ontvang je telkens aanbevelingen om een client te installeren, maar die werkt helaas alleen voor betaalde accounts. Flickr onderscheidt zich ten opzichte van andere diensten vanwege de uitstekende beheertools voor foto's. De cloudtool herkent op eigen houtje objecten en groepeert kiekjes waarop bijvoorbeeld een dier, boot of auto is te zien. Handig, want je hoeft dus geen tags handmatig toe te voegen. Er is zelfs een volwaardige fotobewerker aanwezig.

Naast een online opslagdienst fungeert Flickr tevens als sociaal netwerk, dus ook het delen van kiekjes met andere personen is geen enkel probleem. Alle fotobestanden behoren standaard tot je privédomein, al kun je er ook voor kiezen om ze openbaar te maken. De mobiele apps zijn fraai uitgewerkt en zijn vooral handig voor diegenen die kiekjes van hun smartphone online willen opslaan.

7 Reactie(s) op: De beste clouddiensten voor de meeste gratis opslag

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 juni 2016 13:47 Kasander
  Lekker uitgebreid artikel. Maar ik mis een HEEL belangrijk onderdeel:
  Hoe groot mag een bestand maximaal zijn om te kunnen uploaden?! Moet je weer alles in stukjes van 100Mb knippen of kan je een bestand van 800Mb of zelfs een iso van 4Gb in een keer naar de cloud sturen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2016 15:29 Anoniem
  Inderdaad een mooi artikel en ik ben het eens met de reactie van Kasander. Vaak zie je bij genoemde gratis providers dat het niet mogelijk is om grote bestanden op te slaan en ze inhouden op de up- en download snelheid. Ik betaal liever een klein bedrag zodat ik hier geen last van heb. Ik gebruik www.vboxxcloud.nl trouwens :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2016 09:50 MaikelDijkhuizen
  Bedankt voor jullie reacties. In de tabel die bij het artikel hoort, staat bij iedere clouddienst de bestandslimiet vermeld.
  Zie: http://files.computertotaal.nl/2016/06-tabel-clouddiensten.pdf
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2016 12:40 Anoniem
  Op zich een interesant artikel. Wat is mis zijn de kosten. Overal wordt gezegt gratis maar waar is het verdienmodel van het bedrijf. Ik krijg niet iets gratis omdat ik mooie bruine ogen heb. :-). Moet ik reclame kijken of wat geeft ik in ruil?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2016 15:25 c.koeter@koeter.org
  Heel mooi artikel, goed uitgelegd. Ben zelf van mening dat je gewoon moet betalen voor cloud opslag of anders niet klagen dat er haken en ogen aan zitten. Niemand woont toch ook gratis in een woonhuis ;) TransIP's Stack werkt super trouwens. Goede support! Dropbox 1TB betaald werkt ook heel goed, en bugfree.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2016 21:28 Anoniem
  Ik ben een tevreden Stack gebruiker. Naast de webinterface is er ook een synchronisatie programmaatje beschikbaar en wordt WebDav ondersteund. Je kan Stack dus ook als een externe schijf aan windows koppelen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 april 2020 11:23 daphilip
  Ik ben erg tevreden over Jottacloud. In Nederland aangeboden door LiveSchijf.com. Tot 5Gb gratis en de betaalde versie kent geen opslaglimiet. Opereert onder strenge Noorse privacyregelgeving. Zeer gebruiksvriendelijke en heeft verschillende handige functies als een app, fotobeheer, online archief, etc. Probeer het gratis: https://www.liveschijf.com/persoonlijk-account/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.