De beste clouddiensten voor de meeste gratis opslag

Door: Maikel Dijkhuizen | 13 juni 2016 07:07

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

HubiC

HubiC valt onder de vlag van de Franse hostingprovider OVH. Dit bedrijf beheert datacenters op drie verschillende plekken in Europa, zodat je bestanden op verschillende fysieke plekken worden bewaard. Extra veilig dus! Naar eigen zeggen maken inmiddels 750.000 personen gebruik van HubiC, waarbij ieder lid 25 GB opslagruimte cadeau krijgt. Na aanmelding kom je in een ietwat sobere Nederlandstalige webinterface terecht. Standaard zijn er al mappen aanwezig om documenten, afbeeldingen en video's te bewaren, maar je voegt eventueel zelf ook een map toe.

Geef aan hoeveel dagen je de downloadlink beschikbaar wilt maken voor familie en vrienden.

Je kunt de weergave niet naar eigen wens aanpassen, dus alle bestanden verschijnen in een lange lijst. Aangezien alle servers in Europa staan, gaat het uploadproces behoorlijk vlot. Sowieso navigeert de webinterface razendsnel. HubiC geeft voorvertoningen van mp4-filmpjes en foto's, maar met mp3'tjes en pdf-documenten weet deze online opslagtool geen raad en daar kan het geen voorvertoningen van laten zien. Handig is dat je bij het delen van een bestand aangeeft hoeveel dagen de downloadlink beschikbaar is. Er zijn clients voor Windows, OS X en Linux beschikbaar waarmee je een map op de pc synchroniseert met de cloud. HubiC heeft apps ontwikkeld voor Android, iOS en Windows Phone.

MEGA

De opvallendste naam in dit overzicht is zonder twijfel MEGA. Deze online opslagdienst werd in 2013 opgericht door Kim Dotcom (zie kader Kim Dotcom), nadat voorganger MegaUpload door de Amerikaanse overheid offline werd gehaald vanwege grootschalige auteursrechtinbreuk. Om voor zichzelf en alle gebruikers extra veiligheid te bieden, versleutelt MEGA nu standaard alle data. De registratieprocedure is hierdoor uitgebreider vergeleken met concurrerende diensten. Zo genereert MEGA een unieke privésleutel waarmee je jouw data kunt ontsleutelen. Wanneer je een bestand deelt met een vriend, heeft diegene alleen toegang tot de inhoud middels de meegestuurde decoderingssleutel.

Zodra je in de Nederlandstalige interface terechtkomt, staat het je vrij om 50 GB data voor nop op te slaan.

Als je een bestand met iemand deelt, dien je de decoderingssleutel mee te sturen.

Een minpunt is dat MEGA behalve foto's nauwelijks bestanden in de cloud weergeeft. Pdf-bestanden, filmpjes en muziek dien je altijd eerst te downloaden. Sinds kort heeft MEGA een chatfunctie waarmee je gesprekken voert met contactpersonen die je eerder hebt toegevoegd. In Windows, OS X en Linux synchroniseer je eventueel een map met de servers van MEGA. Hierbij zijn de gegevens van begin tot eind gecodeerd, zodat niemand de inhoud van de data kan zien. Verder zijn er voor alle bekende platformen ook mobiele apps beschikbaar.

Kim Dotcom

Kim Dotcom zag onder zijn oude naam Kim Schmitz in 1974 het levenslicht in het Duitse plaatsje Kiel. Na een reeks hackersincidenten richtte de excentrieke Duitser de online opslagdienst MegaUpload op. In de praktijk werd deze website vooral door leden gebruikt om mediabestanden illegaal uit te wisselen. In 2012 haalde de FBI MegaUpload offline en Kim Dotcom werd in Nieuw-Zeeland in zijn riante villa gearresteerd.

Hij wordt door de Amerikanen onder meer beschuldigd van grootschalige auteursrechtinbreuk en het witwassen van geld. Uitlevering naar de Verenigde Staten op korte termijn dreigt, maar dat weerhield de Duitser niet om van MEGA de afgelopen jaren een succesvol project te maken. Inmiddels is Dotcom niet meer bij MEGA betrokken, want het bedrijf kwam na een vijandige overname in handen van een Chinese investeerder.

PromptFile

De online opslagdienst van PromptFile bestaat vooralsnog alleen uit een webpaneel, al beloven de makers wel op korte termijn een desktopprogramma en mobiele apps te introduceren. Een groot pluspunt is dat deze aanbieder maar liefst 250 GB cadeau geeft aan zijn leden. De bestandslimiet is hierbij 5 GB, dus voor de opslag van ruimtevretende films of back-up-images is deze dienst niet geschikt. Verder heeft PromptFile nog een aantal bijzondere eigenschappen. Zo verloopt het uploadproces verbazingwekkend snel. Bovendien kun je ervoor kiezen om bestanden via het ftp-protocol naar de server te transporteren.

PromptFile is misschien niet zo gelikt als andere online opslagdiensten, maar levert wel gratis 250 GB webruimte.

Handig is bovendien dat je een YouTube-filmpje rechtstreeks in de cloud bewaart door hiervan de url op te geven. De interface oogt vrij basaal en zou wel iets sprankelender mogen. Opmerkelijk is dat de dienst wel voorbeeldweergaven van foto's, video's en muziek opent in een nieuw tabblad van je browser. De inhoud van documenten wordt niet in de browser getoond. Gebruikers delen van ieder bestand desgewenst een unieke downloadlink met vrienden. Opvallend is dat PromptFile geen betaalde abonnementen aanbiedt, dus de vraag is hoe lang deze ietwat mysterieuze clouddienst het volhoudt.

7 Reactie(s) op: De beste clouddiensten voor de meeste gratis opslag

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 juni 2016 13:47 Kasander
  Lekker uitgebreid artikel. Maar ik mis een HEEL belangrijk onderdeel:
  Hoe groot mag een bestand maximaal zijn om te kunnen uploaden?! Moet je weer alles in stukjes van 100Mb knippen of kan je een bestand van 800Mb of zelfs een iso van 4Gb in een keer naar de cloud sturen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2016 15:29 Anoniem
  Inderdaad een mooi artikel en ik ben het eens met de reactie van Kasander. Vaak zie je bij genoemde gratis providers dat het niet mogelijk is om grote bestanden op te slaan en ze inhouden op de up- en download snelheid. Ik betaal liever een klein bedrag zodat ik hier geen last van heb. Ik gebruik www.vboxxcloud.nl trouwens :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2016 09:50 MaikelDijkhuizen
  Bedankt voor jullie reacties. In de tabel die bij het artikel hoort, staat bij iedere clouddienst de bestandslimiet vermeld.
  Zie: http://files.computertotaal.nl/2016/06-tabel-clouddiensten.pdf
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2016 12:40 Anoniem
  Op zich een interesant artikel. Wat is mis zijn de kosten. Overal wordt gezegt gratis maar waar is het verdienmodel van het bedrijf. Ik krijg niet iets gratis omdat ik mooie bruine ogen heb. :-). Moet ik reclame kijken of wat geeft ik in ruil?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2016 15:25 c.koeter@koeter.org
  Heel mooi artikel, goed uitgelegd. Ben zelf van mening dat je gewoon moet betalen voor cloud opslag of anders niet klagen dat er haken en ogen aan zitten. Niemand woont toch ook gratis in een woonhuis ;) TransIP's Stack werkt super trouwens. Goede support! Dropbox 1TB betaald werkt ook heel goed, en bugfree.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2016 21:28 Anoniem
  Ik ben een tevreden Stack gebruiker. Naast de webinterface is er ook een synchronisatie programmaatje beschikbaar en wordt WebDav ondersteund. Je kan Stack dus ook als een externe schijf aan windows koppelen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 april 2020 11:23 daphilip
  Ik ben erg tevreden over Jottacloud. In Nederland aangeboden door LiveSchijf.com. Tot 5Gb gratis en de betaalde versie kent geen opslaglimiet. Opereert onder strenge Noorse privacyregelgeving. Zeer gebruiksvriendelijke en heeft verschillende handige functies als een app, fotobeheer, online archief, etc. Probeer het gratis: https://www.liveschijf.com/persoonlijk-account/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.