De beste clouddiensten voor de meeste gratis opslag

Door: Maikel Dijkhuizen | 13 juni 2016 07:07

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

RSAplay

RSAplay bestaat sinds 2015 en is qua techniek vergelijkbaar met het eerder besproken MEGA. Ook hier genereer je tijdens het maken van een account een privésleutel om gecodeerde data te ontsleutelen. De dienst richt zich uitsluitend op gebruikers die hun eigen mediabestanden willen opslaan en streamen. Je kunt dus direct vanuit de browser diverse mediaformaten afspelen, zoals mp3, mp4, mov, mkv, flv en avi, maar voor documenten en foto's is er geen ondersteuning. Met 250 GB gratis opslagruimte sla je behoorlijk wat liedjes en video's op.

De encryptie vertraagt het uploadproces van mediabestanden aanzienlijk.

Een groot minpunt is dat RSAplay bestanden verwijdert wanneer ze dertig dagen niet zijn afgespeeld. Gebruik de dienst dus niet voor permanente opslag! De bestandslimiet is met 500 MB ook niet om over naar huis te schrijven. Veel video's hebben namelijk meer ruimte nodig. Het webpaneel ziet er overigens keurig uit. Vanwege de toegepaste encryptie duren uploadtaken wel wat langer vergeleken met andere aanbieders. Je deelt bestanden inclusief de decoderingssleutel. Verder kan deze online opslagdienst video's insluiten ('embedden') binnen een bestaande website. RSAplay heeft helaas geen mobiele apps uitgebracht, al komt daar volgens de makers wel op korte termijn verandering in.

SFshare

SFshare zegt op zijn website dat het gratis accounts met 50 GB opslag voor een gelimiteerde periode aanbiedt. Hoe lang dat precies is, laat de dienst niet weten. Deze aanbieder hanteert een aantal beperkingen, want de bestandslimiet bedraagt slechts 400 MB. Wanneer jezelf of iemand anders de bestanden downloadt, verwijdert SFshare de betreffende data na dertig dagen van zijn server. Verder is er een downloadvertraging ingebouwd.

De gebruikersomgeving van SFshare verdient niet bepaald de schoonheidsprijs.

Vergeleken met de concurrentie is SFshare vanwege deze beperkingen wel wat lastiger in gebruik. Wie evengoed besluit om een account aan te maken, komt in lelijke gebruikersomgeving terecht waarin je maximaal vijf bestanden per keer vanaf de harde schijf kunt uploaden. Daarnaast staat het je ook vrij om webfilmpjes op te slaan via het opgeven van url's. In de met advertenties omgeven interface gebruikt SFshare de Nederlandse en Engelse taal door elkaar. Na het uploadproces is er van ieder bestand een downloadlink beschikbaar, die je eventueel deelt met vrienden. Een rechtstreekse downloadfunctie is echter niet voorhanden en bovendien kun je geen voorvertoning van de bestanden opvragen. Voor mobiel gebruik is SFshare niet zo geschikt, want er zijn geen mobiele apps voorhanden.

STACK

De Nederlandse hostingprovider TransIP geeft onder de naam STACK maar liefst 1000 GB gratis opslagcapaciteit weg. Ideaal, want het gebruik van Nederlandse servers heeft een gunstig effect op upload- en downloadtijden. Wel is het zo dat je een uitnodigingscode nodig hebt om de dienst te gebruiken. Die vraag je via de website probleemloos aan, maar houd wel rekening met een wachttijd van ongeveer drie maanden! Krijg je eenmaal de code toegezonden, dan heb je slechts een week de tijd om die te verzilveren. Deze aanmeldprocedure is natuurlijk omslachtig, maar alle moeite wordt wel beloond met een degelijke online opslagdienst.

Zo gelden er geen bestandslimieten en de gebruikersomgeving is zeer fraai uitgewerkt. Via een unieke STACK-url heb je toegang tot je eigen cloud. Fijn is dat er verschillende opties zijn om de bestanden te sorteren, zoals op naam, bestandsgrootte en datum. Alle afbeeldingen voegt STACK toe aan een eigen fotoviewer, zodat je simpel door de kiekjes kunt bladeren. Ook videobestanden speelt deze clouddienst moeiteloos in de browser af, bijvoorbeeld flv- en avi-filmpjes. Er is zelfs een geïntegreerde pdf-lezer aanwezig.

Gedeelde bestanden scherm je eenvoudig af met een wachtwoord.

Wanneer je een bestand met iemand wilt delen, verspreid je hiervan de downloadlink. Eventueel beveilig je gedeelde data met een wachtwoord. Interessant is dat je een account ook kunt delen met meerdere gebruikers. Zo geef je ieder gezinslid eenvoudig een stukje webruimte. STACK heeft clients voor Windows, OS X en Linux ontwikkeld waarmee je de inhoud van verschillende lokale mappen met de online server synchroniseert. De apps voor Android en iOS werken prima, waarbij je onderweg persoonlijke bestanden rechtstreeks vanuit de cloud opvraagt en nieuwe data toevoegt. Voor mobiele toegang heb je wel de persoonlijke STACK-url nodig.

7 Reactie(s) op: De beste clouddiensten voor de meeste gratis opslag

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 juni 2016 13:47 Kasander
  Lekker uitgebreid artikel. Maar ik mis een HEEL belangrijk onderdeel:
  Hoe groot mag een bestand maximaal zijn om te kunnen uploaden?! Moet je weer alles in stukjes van 100Mb knippen of kan je een bestand van 800Mb of zelfs een iso van 4Gb in een keer naar de cloud sturen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2016 15:29 Anoniem
  Inderdaad een mooi artikel en ik ben het eens met de reactie van Kasander. Vaak zie je bij genoemde gratis providers dat het niet mogelijk is om grote bestanden op te slaan en ze inhouden op de up- en download snelheid. Ik betaal liever een klein bedrag zodat ik hier geen last van heb. Ik gebruik www.vboxxcloud.nl trouwens :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2016 09:50 MaikelDijkhuizen
  Bedankt voor jullie reacties. In de tabel die bij het artikel hoort, staat bij iedere clouddienst de bestandslimiet vermeld.
  Zie: http://files.computertotaal.nl/2016/06-tabel-clouddiensten.pdf
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2016 12:40 Anoniem
  Op zich een interesant artikel. Wat is mis zijn de kosten. Overal wordt gezegt gratis maar waar is het verdienmodel van het bedrijf. Ik krijg niet iets gratis omdat ik mooie bruine ogen heb. :-). Moet ik reclame kijken of wat geeft ik in ruil?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2016 15:25 c.koeter@koeter.org
  Heel mooi artikel, goed uitgelegd. Ben zelf van mening dat je gewoon moet betalen voor cloud opslag of anders niet klagen dat er haken en ogen aan zitten. Niemand woont toch ook gratis in een woonhuis ;) TransIP's Stack werkt super trouwens. Goede support! Dropbox 1TB betaald werkt ook heel goed, en bugfree.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2016 21:28 Anoniem
  Ik ben een tevreden Stack gebruiker. Naast de webinterface is er ook een synchronisatie programmaatje beschikbaar en wordt WebDav ondersteund. Je kan Stack dus ook als een externe schijf aan windows koppelen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 april 2020 11:23 daphilip
  Ik ben erg tevreden over Jottacloud. In Nederland aangeboden door LiveSchijf.com. Tot 5Gb gratis en de betaalde versie kent geen opslaglimiet. Opereert onder strenge Noorse privacyregelgeving. Zeer gebruiksvriendelijke en heeft verschillende handige functies als een app, fotobeheer, online archief, etc. Probeer het gratis: https://www.liveschijf.com/persoonlijk-account/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.