Gratis software: De beste freeware-tips van december

Door: Toon van Daele | 20 december 2017 11:20

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste toepassingen van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.

Tip 01: Filters & effecten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Bewerk je geregeld foto’s op een creatieve manier maar is het aanbod aan filters en effecten van je favoriete fotobewerkingstool nogal karig, dan moet je zeker ON1 Effects uitproberen. Deze tool komt als een zelfstandige applicatie maar laat zich ook integreren in enkele Adobe-producten (Photoshop, Elements, Lightroom). Het programma vereist de nodige hardware, maar blijkt verrassend gebruiksvriendelijk. De eerste stap is het inladen van de foto die je wilt bewerken, waarbij je meteen aangeeft in welk formaat (pdf, tiff, jpg) je het bewerkte plaatje wilt bewaren, en in welke kleurruimte, bitdiepte en resolutie je wenst te werken. De interface is in drieën gedeeld: links vind je een mooi arsenaal aan effecten, filters, randen en texturen, rechts zie je het venster van waaruit je een effect kunt finetunen en in het midden wordt de voorbeeldweergave getoond. Je kunt meerdere effecten tegelijk toepassen en die afzonderlijk bijstellen. Met maskers werken, je foto bijsnijden en schalen en roteren kan allemaal ook.

Tip 01 ON1 biedt tientallen verschillende foto-effecten.

Tip 02: Wachtwoordkluis

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Enig idee hoeveel (online) accounts of id’s je hebt? Het zijn er vast veel – en dan is het een heel karwei om alle wachtwoorden te onthouden (want je gebruikt toch niet overal hetzelfde wachtwoord, mogen we hopen). Een wachtwoordbeheerder als Icecream Password Manager kan soelaas bieden. Je kunt zo’n tool als een digitale kluis zien waarin je alle accounts, id’s en aanverwanten onderbrengt. Je vergrendelt hem met een stevig hoofdwachtwoord, waarna de inhoud automatisch wordt versleuteld (met aes-256 bit). In de kluis bevinden zich vaste rubrieken als Bankrekeningen, Creditcards, FTP-accounts, Logins, Softwarelicenties en Beveiligde notities en het is de bedoeling dat je een nieuw item in een van deze rubrieken toevoegt: er verschijnen telkens aangepaste invoervelden. Een browserplug-in, onder meer voor Chrome en Firefox, zorgt ervoor dat je snel(ler) het gewenste item kunt oproepen om je zo bij een webdienst aan te melden. Mobiele apps komen eraan, aldus de makers.

Tip 02 Bewaar al je wachtwoorden met Icecream Password Manager.

Tip 03: Netwerktester

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Vind je je (draadloze of bekabelde) netwerk ondermaats presteren of heb je af en toe met storingen te maken, dan doe je er goed aan een benchmarking tool als NetStress op je netwerk los te laten. Het is wel de bedoeling dat je de tool (minstens) tweemaal installeert, op verschillende netwerkmachines. De ene instantie fungeert dan als ‘server’, terwijl de andere als ‘client’ optreedt. Het opzetten heb je snel geregeld: het volstaat aan serverzijde het ip-adres van de client in te vullen. Zodra je de operatie start, worden in het geheugen gebufferde datapakketjes van server naar client gestuurd (weliswaar alleen over ipv4). Het is echter mogelijk onder meer de pakketgrootte evenals het aantal pakketten per seconde in te stellen, zowel voor tcp- als udp-datastromen. De vastgestelde doorvoersnelheid wordt ook netjes uitgezet in een grafiek. We voegen er nog graag aan toe dat NetStress .NET 2.0 nodig heeft en dat regel je in Windows (10) via Configuratiescherm / Programma’s en onderdelen / Windows-onderdelen in- of uitschakelen, waar je dan een vinkje plaatst bij .NET Framework 3.5 (inclusief .NET 2.0 en 3.0). Tot slot nog deze tip: laat NetStress ook eens los op het moment dat je netwerk optimaal functioneert, dan heb je een meteen een mooi ‘ijkpunt’.

Tip 03 Met NetStress meet de daadwerkelijke doorvoersnelheid van je netwerk.

Tip 04: Metadata bewerken

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Zowat elke fotocamera bewaart samen met de afbeeldingen ook allerlei metadata. Die bevatten vaak technische informatie over de foto’s, zoals gps-coördinaten, cameramodel, sluitertijd, datum en tijdstip van de foto enzovoort. Dat gebeurt meestal in het exif-formaat, maar allerlei fotobeheerders voegen daar vaak nog extra data aan toe, in iptc- of xmp-formaat. Ook al laat de naam anders vermoeden, met Exif Pilot kun je al deze metadata, ongeacht het formaat, bekijken en – voor zover mogelijk – bewerken, verwijderen en toevoegen. We raden je wel aan met een kopie van de plaatjes te werken en niet met de originele bestanden: Exif Pilot schrijft de data namelijk meteen weg en het kan altijd gebeuren dat er eens iets fout loopt. In de gratis versie is het jammer genoeg niet mogelijk meerdere fotobestanden tegelijk te bewerken.

Tip 04 Alle metatags van je foto’s netjes op orde brengen? Exif Pilot helpt je.

Tip 05: Screencasts maken

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Een (technische) vraag of uitleg vergezeld laten gaan van schermafbeeldingen of screencasts kan best zinvol zijn. Dat is precies wat je met het opensource-programma Captura kunt doen. De tool is redelijk flexibel. Je geeft zelf aan of je er de muiscursor of zelfs de muisklikken en toetsaanslagen bij wilt – en in welke ‘overlay’ (kleuren, enzovoort) je die wilt. Uiteraard bepaal je ook zelf welk schermdeel of venster je wilt vastleggen en of dat een simpel screenshot dan wel een screencast (in videoformaat) moet zijn. Je doet er wel goed aan ook FFMpeg mee te downloaden en te installeren, omdat je dan meer keuze in de uitvoerformaten hebt, waaronder mp4, avi en gif. Verder kun je nog de framerate en de eventuele audiobronnen aangeven, zoals luidsprekers of microfoon. Voor screenshots heb je keuze uit onder meer bmp, gif, ico, jpg, png en tiff. Ook handig is dat je een eventuele ‘start delay’ kunt instellen en het is zelfs mogelijk vooraf al ‘screenshot transforms’ vast te leggen, zodat je screenshots meteen geschaald of geroteerd worden.

Tip 06: Schijfvreters

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Schijven van 2 TB en meer mogen intussen dan wel mainstream geworden zijn, ze nodigen tevens uit tot ongebreidelde dataopslag. Tot het moment dat je schijf toch weer blijkt dichtgeslibd. Dan kun je de hulp inroepen van WizTree, een tool die er specifiek op gericht is je in één oogopslag de meest schijfhongerige bestanden te helpen detecteren. Het programma, ook beschikbaar als portable tool, blijkt bliksemsnel: enkele seconden na de start van de scan staan de bestanden voor het gevraagde station of map al in een lijst, gesorteerd op grootte, ongeacht of het om ntfs (hardlinks), fat(32) of een netwerklocatie gaat. Met een muisklik laat de volgorde zich aanpassen, bijvoorbeeld volgens het aantal submappen of bestanden. Standaard krijg je de items in de vorm van een boomdiagram te zien, maar je kunt ze ook als een bestandslijst opvragen, waarbij je dan allerlei weergavefilters kunt activeren. Een aardig extra is nog dat bestanden die je van hieruit verwijdert meteen rood gemarkeerd zijn (ook al zijn ze intussen dus van schijf verdwenen).

Tip 06 Je hoeft je niet langer af te vragen waar de grootste schijfvreters zich bevinden: WizTree vertelt het je.

Tip 07: Diashow

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Je foto’s één voor één tonen kan, maar het wordt meteen een stuk leuker als je ze in een heuse diavoorstelling giet, bijvoorbeeld met Ashampoo SlideShow Studio – een e-mailregistratie is wel vereist. Als je dat wilt, gidst een wizard je door de verschillende stappen van de voorstelling. Je kunt alvast uit een reeks (online) thema’s putten en het is ook mogelijk de lengte van je diashow automatisch aan de gekozen achtergrondmuziek te laten aanpassen. Bij een diavoorstelling horen wellicht ook de nodige transities, met een instelbare overgangssnelheid, en ook op dit vlak schiet het programma niet tekort. De geselecteerde foto’s krijg je in miniatuur te zien en de volgorde wijzigen doe je simpelweg met de muis. Ook een logo en een (onder)titel kunnen hier een plaatsje krijgen. De uiteindelijke uitvoer wordt dan een wmv- of webm-formaat, in diverse resoluties en kwaliteiten.

Tip 07 Maak van je foto’s een multimediale diashow met Ashampoo Slideshow Studio.

1 Reactie(s) op: Gratis software: De beste freeware-tips van december

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 29 december 2017 21:54 Dirodon
    Ik heb in geen enkele passwordmanager vertrouwen. Zeker niet als deze contact heeft met internet. Wie zegt er dat niemand meekijkt? Zelf een systeem maken zodat je makkelijk meerdere wachtwoorden kan onthouden is niet zo moeilijk. Ik heb hier mee te maken omdat ik computerles geef aan ouderen. Dan moet het voor hen makkelijk maar toch veilig genoeg zijn. Een password manager? Nee, vind ik niet veilig.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.