Gratis software: De beste freeware-tips van december

Door: Toon van Daele | 20 december 2017 11:20

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 08: Geknipt beeld

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Je komt er zelden onderuit: de videoclip die je net hebt opgeslagen bevat een paar overtollige fragmenten. Van een programma met een naam als VidCutter mag je echter een gespecialiseerd stukje gereedschap verwachten, overigens zonder al te veel toeters en bellen. Zodra je het beoogde videobestand hebt opgehaald, kun je aan de slag – VidCutter ondersteunt een flink aantal formaten. Met behulp van de ingebouwde videospeler geef je allereerst de grenspunten aan tussen de gewenste en de gewraakte fragmenten. Wil je hierbij mee controle dan hoef je de muisaanwijzer maar boven de tijdlijn te houden, waarna je via het scrolwiel frame per frame door je video kunt navigeren. Er zijn overigens ook sneltoetsen beschikbaar om met een instelbare hoeveelheid seconden tegelijk voor- of achteruit te spoelen. De resulterende fragmenten krijg je in een overzichtje te zien; via de muis kun je de volgorde desnoods nog wijzigen. Met één druk op de knop bewaar je dan de nieuwe video. Het is tevens mogelijk de individuele fragmenten op te slaan.

Tip 08 VidCutter, voor het snelle knip- en monteerwerk.

Tip 09: Radio opnemen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Wereldwijd zijn er duizenden radiostations actief en dankzij een tool als streamWriter kunnen je die allemaal beluisteren. Met streamWriter, ook beschikbaar als een portable applicatie, kun je echter niet alleen luisteren, je kunt de songs ook lokaal opnemen. Met behulp van zoekcriteria als Genre (wij telden meer dan tachtig genres), Kwaliteit of Type (mp3 of aac) kun je trouwens sneller op een geschikt station afstemmen. Een vrij unieke optie is nog dat je bepaalde songs automatisch kunt laten opnemen: je hoeft maar de titel in te voeren en zodra een gemonitord station dat nummer afspeelt, wordt het voor je opgenomen. Handig zijn ook de ‘post-processing’-opties die je per stream kunt instellen, zodat opgenomen songs bijvoorbeeld automatisch in een ander audioformaat worden vastgelegd of van de gewenste tags worden voorzien (met behulp van een ingebouwde tag-editor). Met behulp van een equalizer kun je de audiostreams verder finetunen.

Tip 09 Best leuk: streamWriter neemt ‘verzoeknummers’ automatisch voor je op.

Tip 10: Schijfbeheer

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Met het ingebouwde schijfbeheer van Windows kun je enkele basale ingrepen op schijf- en partitieniveau uitvoeren, maar die kunnen niet tippen aan een schijfbeheertool als die van Paragon Hard Disk Manager. Het gaat weliswaar om een ‘preview’ van de nieuwste editie, maar volgens de makers blijft die wel gratis. Met deze allround suite hoor je je schijf te kunnen beheren, optimaliseren en beschermen. De bijhorende taken zijn uitgesplitst over een viertal tabbladen: Backup & Recovery, Partition Manager, Disk Wiper en Drive Copy en bijna alles blijkt wizardgestuurd. De ‘core business’ van het programma ligt evenwel bij partitiebeheer en hiermee kun je partities verplaatsen, uitbreiden of inkrimpen, verwijderen of opsplitsen. Ook de back-upmogelijkheden blijken flexibel: je kiest zelf wat je precies wilt back-uppen (schijf, partitie, mappen…) en je kunt die taken ook netjes inplannen. Drive Copy is, zoals je al vermoedt, in essentie een kloontool en Disk Wiper dan weer heeft alles te maken met het shredden van partities (of alleen van vrije schijfruimte).

Weigert je Windows plots nog door te starten, dan zorgt de Recovery Media Builder ervoor dat je met een live medium alsnog een en ander kunt herstellen.

Tip 10 Paragon Hard Disk Manager 16 is een redelijk allrounde schijf- en partitiemanager.

Tip 11: Fotomixer

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Met krachtige fotobewerkingstools is het – voor ervaren gebruikers – wellicht een koud kunstje om twee foto’s op basis van een laagmasker met elkaar te vermengen, maar dan moet je wel over de kennis en de tool beschikken. Niet zo met het gebruiksvriendelijke Image Inc. Zo’n ‘blending’ is hier een relatief eenvoudig drietrapsproces. Je laadt de achtergrondfoto in, je haalt de gewenste voorgrondfoto op en je zoekt een geschikt masker uit. Wat dit laatste betreft: er worden er een twintigtal meegeleverd, maar het is uiteraard ook mogelijk andere maskers te gebruiken, alleen kun je die maskers jammer genoeg niet in Image Inc zelf creëren. De tool biedt verder een paar bewerkingsopties voor elk van de drie onderdelen. Je kunt die bijvoorbeeld roteren of schalen, inverteren, in grijswaarden laten omzetten, maar je kunt ook de blendmodus voor je overlay aanpassen, met keuze uit 27 modi.

Tip 11 Achtergrond, voorgrond, masker: met Image Inc is het vermengen van twee foto’s in een handomdraai gebeurd.

Tip 12: Schermdeling

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Er bestaan -tig tools om je scherm op afstand met iemand te delen, maar weinig tools laten zich zo makkelijk aansturen als ScreenLeap. De gratis versie mag je één uur per dag gebruiken en laat tot acht ‘viewers’ toe. De tool is beschikbaar als Chrome-extensie en als desktopapplicatie. We bekijken even deze laatste. De werking is uiterst eenvoudig. Je start de tool op de pc waarvan je het scherm, een schermdeel of een specifiek venster op afstand wilt laten bekijken. Bovenaan zie je een negencijferige code op. Het is de bedoeling dat je die doorspeelt aan de personen die je wilt laten meekijken. Die hoeven daar overigens zelf niets voor te installeren: het volstaat dat ze naar de ScreenLeap-site surfen en daar de code invullen. Html5 zorgt ervoor dat ze even later uw scherm kunnen bekijken, ook op een mobiel toestel, waarbij ze kunnen kiezen tussen de originele beeldgrootte of een weergave die binnen hun browservenster past. Uiteraard kunnen beide partijen op elk moment de schermdeling stopzetten.

Tip 12 Een scherm remote delen? Met ScreenLeap is dat een kwestie van een code invullen en klaar.

Tip 13: Screensaver-show

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Vanuit Windows is het weliswaar ook mogelijk je schermbeveiliging in de vorm van een diavoorstelling op te zetten, maar met JPEG Saver komen er flink wat meer mogelijkheden bij. Na de (standaard) installatie – waarbij wellicht ook DirectX-runtimes worden opgehaald – nestelt JPEG Saver zich in de schermbeveiligingsmodule van Windows. Van hieruit kun je via de knop Instellingen allerlei opties finetunen, verdeeld over een handvol tabbladen. Allereerst geef je aan uit welke fotomap(pen) met eventuele submappen de tool mag putten. Andere opties zijn nog: het tijdsinterval wijzigen, transitie-effect(en) selecteren (uit een lijst van meer dan tachtig!) en de gewenste fotovolgorde instellen. Je kunt ook nauwgezet bepalen op welke schermpositie de foto’s mogen terechtkomen – en op welke monitor(en) – en wat er met kleine of grote foto’s moet gebeuren. Ook de achtergrond van de foto’s bepaal je helemaal zelf. Een handige Preview-knop toont je of alles optimaal is ingesteld.

Tip 13 Een schermbeveiliger: misschien niet meer zo nuttig, maar best nog leuk!

Gevaarlijk?

Wij hebben, zoals altijd, ook alle in dit artikel vermelde software op potentiële malware getest. Dat doen we aan de hand van de gratis online antivirusscanner www.virustotal.com. Die speelt een geüpload bestand door aan meer dan zestig scanners en je krijgt nagenoeg meteen het resultaat. We raden je aan dat ook te doen met elk bestand dat je zelf via internet downloadt of via e-mail ontvangt, zelfs met de software uit dit artikel. Immers, het valt nooit helemaal uit te sluiten dat zo’n programma werd aangepast tussen onze download en die van jou. Trekken meer dan pakweg drie scanners aan de alarmbel, dan moet je extra alert zijn.

Alle lichten staan hier op groen, wat VirusTotal betreft.

1 Reactie(s) op: Gratis software: De beste freeware-tips van december

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 29 december 2017 21:54 Dirodon
    Ik heb in geen enkele passwordmanager vertrouwen. Zeker niet als deze contact heeft met internet. Wie zegt er dat niemand meekijkt? Zelf een systeem maken zodat je makkelijk meerdere wachtwoorden kan onthouden is niet zo moeilijk. Ik heb hier mee te maken omdat ik computerles geef aan ouderen. Dan moet het voor hen makkelijk maar toch veilig genoeg zijn. Een password manager? Nee, vind ik niet veilig.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.