De beste freeware-tips van november

© PXimport

De beste freeware-tips van november

Geplaatst: 17 november 2017 - 13:01

Aangepast: 24 november 2022 - 12:53

Toon van Daele

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste toepassingen van november en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Tip 01: Snel fotobeheer

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Kost het je vaak heel wat tijd om je nieuwe fotoreeks te optimaliseren, te roteren of van een tekstje te voorzien? Met BatchBlitz voer je dit soort acties veel sneller uit, op meerdere bestanden tegelijk. Je hoeft eigenlijk alleen aan te geven welke bewerkingen je wilt laten uitvoeren. BatchBlitz maakt onderscheid tussen pre-processors, processors en post-processors. Bij pre-processors geef je eventuele filtercriteria aan voor je bestandsselectie, zoals de afmetingen van de foto’s of op basis van de bestandsnaam. Bij processors gaat het om de eigenlijke bewerkingen. Je kunt hier een beeld of tekst toevoegen, het contrast automatisch laten aanpassen, je afbeeldingen bijsnijden of roteren en meer. Elke bewerking heeft z’n eigen instelmogelijkheden, en je kunt ook meerdere bewerkingen in één keer laten uitvoeren. Bij de post-processors kun je eventueel je fotoresultaten nog converteren naar een ander bestandsformaat en/of hernoemen. Alles ingesteld? Met een druk op de knop zet je de batchoperatie in werking en enkele tellen later heeft BatchBlitz je takenpakket al uitgevoerd.

Tip 01 Laat in één keer je fotocollectie meerdere bewerkingen ondergaan.

© PXimport

Tip 02: Meten is weten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Je pc is voortdurend bezig; ook wanneer jij zelf niets aan het doen bent, zijn er op de achtergrond allerlei processen druk. Die gebruiken uiteraard ook systeembronnen: geheugen, cpu, schijf en/of netwerk. Windows heeft een paar tools ingebouwd om dat verbruik te checken, maar de tool SysGauge (ook portable beschikbaar) is veel informatiever. Standaard toont het programmavenster je het huidige cpu-verbruik samen met een kort historisch overzicht van dit verbruik. Maar er kan véél meer, door andere ‘counters’ te laten tonen. Sommige van die counters herken je vast, zoals Memory Usage (geheugenverbruik), Network Activity (netwerkactiviteit) of USB Activity (usb-activiteit). Andere items zijn wat lastiger te begrijpen, wat dacht je van Disk Split IOPS, maar gelukkig is er een handleiding. Je kunt zelf alle gewenste items in een profiel samenbrengen en dat bewaren. Absoluut handig is dat je grenswaarden bij counters kunt instellen, bijvoorbeeld maximum 80% opgebruikte schijfruimte, en dat SysGauge je op de hoogte brengt (zelfs via e-mail) wanneer die limiet is overschreden.

Tip 02 SysGauge geeft ontzettend veel feedback over tal van systeemprocessen.

© PXimport

Tip 03: Verhuiswagen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Misschien heb je nog Windows 7 of 8 draaien – of wie weet, nog XP? – en vind je het zelf de hoogste tijd om naar Windows 10 over te stappen. Vroeger voorzag Microsoft vroeger nog in een handige migratietool, Windows Easy Transfer, die belangrijke instellingen en data kon overzetten. Jammer genoeg is die tool niet meer beschikbaar, maar gelukkig is er de portable tool Transwiz. De werking is even eenvoudig als logisch. Je start de tool eerst op je oude pc op en je geeft aan welk gebruikersprofiel je wilt overzetten. In de gratis versie ben je beperkt tot één profiel. Nog even het doelpad aangeven (op een externe schijf bijvoorbeeld) en Transwiz verpakt alle data van dat profiel netjes in een zip-archief. Over naar je doelcomputer (met Windows 10, wellicht). Ook hier start je Transwiz op en verwijs je naar het zip-bestand. Je kunt nu nog de over te zetten accountnaam hernoemen en een wachtwoord kiezen, waarna Transwiz alle data van dat account netjes in je nieuwe systeem injecteert.

Tip 03 Verpak je instellingen in een zip-bestand om die mee te nemen naar je nieuwe systeem.

© PXimport

Tip 04: Veilig versleuteld

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Goede versleuteling van je gegevens blijft vooralsnog de aangewezen methode om privacygevoelige data af te schermen. Met Cryptermite (portable) kun je zowel bestanden als tekstboodschappen versleutelen. Je bedient de tool vanuit één venster. Hier geef je aan welk bestand of welke tekst je wilt laten versleutelen en met welk encryptie-algoritme (AES (standaard), Serpent, TwoFish, BlowFish of Triple DES). Er is nog een zesde algoritme, RSA, waarvoor je vanuit Cryptermite het nodige sleutelpaar kunt laten genereren. Als je dat zo instelt maakt het programma een exe-bestand van je versleutelde bestand, zodat je Cryptermite niet nodig hebt om het te ontsleutelen. Cryptermite heeft tevens een steganografische module aan boord: hiermee kun je een willekeurig bestand heimelijk in een zelf te kiezen afbeelding stoppen. Ook mogelijk: je start Cryptermite op twee pc’s in een client-server configuratie op en je kunt ‘automatisch’ versleutelde berichten naar elkaar sturen.

Tip 04 Cryptermite heeft een klein arsenaal encryptie-algoritmes in het aanbod.

© PXimport

Tip 05: Extra antimalware

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Je hebt uiteraard een up-to-date antivirustool draaien, maar met de huidige generatie ransomware en andere sluwe malware kun je niet zeker genoeg zijn. Een tweede antivirustool draaien is meestal geen goed idee, want dan vliegen die twee programma’s elkaar in de haren. SecureAPlus biedt wél een stabiele extra beveiligingslaag. Het eerste jaar kun je de tool gratis gebruiken. De allereerste keer wordt een langdurige systeemscan uitgevoerd. Alle gedetecteerde en vertrouwde toepassingen worden dan aan een vertrouwde lijst toegevoegd en – althans zolang ze ongewijzigd blijven – niet meer gecontroleerd. Daaropvolgende scans nemen dan ook maar een minuut of wat in beslag. Voor deze scans werkt SecureAPlus samen met een dozijn antivirusengines in de cloud. Botst de tool op een onbekende (onlangs gedownloade?) applicatie, dan vraagt SecureAPlus om een reactie: uploaden ter controle, meteen blokkeren of in de vertrouwde lijst opnemen. Blijkt het bestand niet koosjer, dan laat je het verwijderen of in quarantaine plaatsen. Goed meegenomen: SecureAPlus springt zuinig om met systeembronnen.

Tip 05 Met SecureAPlus heb je een extra beveiligingslaag die niet conflicteert met je eigen antivirustool.

© PXimport

Tip 06: Zelfvernietigend

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Of je nu heimelijk zoetje woordjes wilt influisteren of delicate informatie met je belastingconsulent wilt uitwisselen, zo’n conversatie houd je het liefste privé. En gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk, daar zorgt Confide wel voor. Wel op voorwaarde dat beide partijen bereid zijn dit programma te installeren en een account aanmaken. Het programma laat zich vervolgens makkelijk bedienen. Je hoeft slechts aan te geven dat je een nieuw bericht wilt samenstellen, waarna je de boodschap intikt en het e-mailadres van de geadresseerde invult. Eventueel kun je een pdf of afbeelding meesturen. Het bericht wordt automatisch versleuteld en de ontvanger krijgt een notificatie. Pas wanneer die de muisaanwijzer boven het bericht houdt, wordt het bericht leesbaar en de eventuele bijlage zichtbaar. Sluit de ontvanger het bericht weer af, dan wordt het vernietigd en ook aan de zijde van de zender wordt er geen kopie van bijgehouden. Een bericht opslaan, er een screenshot van maken, afdrukken of doorsturen is evenmin mogelijk.

Tip 06 Confide is een gebruiksvriendelijke versleutelde messenger.

© PXimport

Tip 07: Optimale weergave

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Je kunt bij haast alle beeldschermen de helderheid, de kleuren en het contrast instellen via het OSD-menu (on screen display). Wil je makkelijker een optimale schermweergave creëren, dan kán dat eenvoudiger: met ClickMonitorDDC. Voorwaarde is wel dat je monitor DDC-compatibel is (display data channel), maar dat geldt voor de meeste schermen, inclusief die van laptops. ClickMonitorDDC nestelt zich in het Windows-systeemvak en geeft via iconen met een numerieke waarde de huidige instelling voor helderheid, contrast en – als toetje – het audiovolume van je systeem aan. Deze waarden laten zich op verschillende manieren wijzigen: bijvoorbeeld door boven een icoontje te draaien aan het muiswiel of door vanuit een paneel met schuifknoppen te werken. Het programma ondersteunt meerdere monitors, dan moet je bij het instellen wel eerst de gewenste monitor selecteren. Vanuit het Settings-venster is het tevens mogelijk sneltoetsen aan diverse waarden te koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld heel snel het volume met 20% verlagen of een helderheid van 80% en een contrast van 70% instellen.

Tip 08: iOS vanuit Windows

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Heb je een iOS-apparaat dat je vanaf een Windows-pc wilt beheren, dan is het lastig om het logge iTunes te negeren. Tenzij je 3uTools gebruikt. Zodra je het apparaat met een usb-kabel aan je pc hebt gekoppeld en je de koppeling met 3uTools hebt geaccepteerd, kun je aan de slag. Zo verschijnt er meteen een uitgebreid infovenster over het gekoppelde apparaat, met informatie als model, imei- en serienummer, status van batterij en opslagruimte, aantal oplaadbeurten enzovoort. Maar er is nog veel meer. Je kunt bijvoorbeeld apps de-installeren en ook nieuwe apps installeren via een ipa-bestand of – na het invoeren van je Apple-ID – ook vanuit de online App Store. Ook muziek, foto’s, video, beltonen en e-boeken importeren en exporteren is mogelijk. Met de ingebouwde bestandsverkenner navigeer je door de opslagruimte, kun je data importeren exporteren en nieuwe mappen creëren. Data back-uppen en herstellen zit er eveneens bij, net als het fullscreen bekijken van het iOS-scherm, het opruimen van overtolligheden en het converteren van mediabestanden. En voor wie het risico wil nemen: iOS flashen en zelfs jailbreaken is maar een paar muisklikken ver. Wij zijn enthousiast!

 

© PXimport

Tip 09: Lego-constructies

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Met echte Lego-blokken spelen zie je je zelf misschien niet meer doen, maar wanneer dat vanuit een heus cad-programma kan, heb je wellicht wel weer een mooi excuus. Ga eens aan de slag met LeoCAD. Die heeft een doorzoekbare bibliotheek van wel 10.000 verschillende bouwblokken, gelukkig wel opgedeeld in rubrieken. Zo kun je de meest complexe constructies neerzetten op de virtuele 3D-bouwplaat. Met behulp van toetsenbord of muis laat elk blok zich nauwgezet positioneren en het helpt natuurlijk dat je het beeld in perspectief kunt plaatsen en dat je kunt in- en uitzoomen. Een handig extra is dat de verschillende fasen voor je bouwwerk in een soort tijdlijn worden gevat, zodat je je constructie als een stappenplan kunt bewaren. Je hoeft overigens niet noodzakelijk van de grond(plaat) af te beginnen, LeoCAD is compatibel met de ldr- en mpd-formaten uit de populaire LDraw-standaard, zodat je ook kant-en-klare modellen van internet kunt plukken. Of je volgt online instructies, zoals die voor het bouwen van de Tower Bridge. Je eigen modellen exporteren kan natuurlijk ook.

Tip 09 Wie dacht dat ‘met legoblokken spelen’ alleen iets voor jonge kinderen was, heeft het mis!

© PXimport

Tip 10: Metadata bewerken

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Heb je een uitgebreide fotocollectie, dan is enige ordening natuurlijk wel op zijn plaats. Eén manier is alvast door elke foto van duidelijke metadata te voorzien, met andere woorden: te taggen. Dat wil je wel snel en makkelijk kunnen doen, want anders doe je het toch niet. De naam van QuickImageComment belooft op dat gebied wat. Het is wel even schrikken als je het programma opstart, met zijn drukke knoppenbalk en een flink aantal panelen. Zodra je een fotomap hebt ingeladen, krijg je een voorbeeldweergave van elke geselecteerde foto te zien, inclusief allerlei metadata, opgedeeld in vier tabbladen (Exif, IPTC, XMP en Others). Onder meer de categorieën (labels), auteur, opmerkingen en opnamedatum zijn direct aan te passen, ook van meerdere foto’s tegelijk. Meer geavanceerde operaties kunnen ook, zoals het synchroniseren van de opnametijden van foto’s die met verschillende camera’s zijn genomen. Wil je bepaalde gegevens niet meer in de foto opgeslagen hebben, dan kun je met QuickImageComment ook bepaalde metadata uit de foto’s weghalen, zoals gps-coördinaten. Ook handig: je kunt de bestandsnamen automatisch aanpassen op basis van de metadata. Een uitgebreide handleiding gidst je door al deze (en meer) mogelijkheden.

Tip 10 Een wat drukke interface, maar wel een veelzijdige tagmanager.

© PXimport

Tip 11: Video opnemen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

De beste manier om streaming video op te nemen is rechtstreeks van de bron, maar dat blijkt niet altijd even eenvoudig. De afgespeelde beelden opnemen vanaf je scherm is dan een mogelijk alternatief, ook al riskeer je wel enig kwaliteitsverlies. Zulke opnames kunnen met Any Video Recorder, laat bij de installatie het bijhorende stuurprogramma ook installeren. Voor je met de opname begint, bekijk je eerst de instellingsopties. Veel zijn dat er niet, maar je legt wel onder meer de uitvoerlocatie vast en je stelt het aantal fps (tussen 15 en 50) en de bitrate (in Kbit/s: tussen 1000 en 10000) in. Hoe hoger, hoe beter, maar ook: hoe meer geheugen en schijfruimte. Zodra je dan de opname start, duikt er een roodomrande rechthoek op die je naar wens verplaatst en schaalt. Vervolgens verplaats je het dialoogvenster tot buiten deze rechthoek en druk je de opnameknop in. Tijdens de opname zie je hoeveel schijfruimte het mp4-bestand inneemt.

Tip 11 Streaming video opnemen kan (desnoods) door je schermbeelden op te slaan.

© PXimport

Tip 12: Snelle speurneus

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Windows heeft een ingebouwde zoekfunctie, maar die werkt alleen snel als de te doorzoeken mappen vooraf werden geïndexeerd. Met CSearcher (een portable tool) is zo’n indexering niet nodig, maar houd er wel rekening mee dat de tool zijn speurtocht beperkt tot bestands- en mapnamen. Hij zou ook ‘gewone’ tekstinhoud kunnen doorzoeken, maar dat lukte bij ons niet. Het programma bestaat uit slechts één venster waar je de zoekopdracht tot in de puntjes zelf regelt. Bepaal eerst waarnaar je wilt zoeken (pattern), waarbij je je met jokertekens kunt beperken tot bepaalde namen of extensies, en waar je wilt zoeken. Bepaal of je ook submappen wilt meenemen en of CSearcher naar bestandsnamen, mapnamen of beide moet zoeken. Weet je wanneer de bestanden die je zoekt aangemaakt of aangepast zijn of hoe groot het bestand ongeveer in, dan stel je hiervoor restricties in. De ingestelde zoekcriteria en -restricties kun je in een profiel bewaren, voor hergebruik. Goed om weten: CSearcher laat zich ook aan het contextmenu van de Verkenner verankeren, zodat je de tool met een klik op de rechtermuisknop start.

Tip 13: Op slot

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Verlaat je even je pc en wil je niet dat je huisgenoten of collega’s intussen in je bestanden kunnen snuisteren, dan vergrendel je het systeem (met Windows-toets+L). Pas na het intikken van het wachtwoord kun je dan weer verder werken. KeyLock pakt het enigszins anders aan. De bedoeling is dat je eerst een of meer Unlock Devices definieert: dat kan een usb-stick zijn, maar ook een Android-smartphone met daarop de Keylock-app. Wanneer je nu zoals gebruikelijk je systeem met Windows-toets+L hebt vergrendeld en je keert naar je werkplek terug, dan hoef je niet meer je wachtwoord in te voeren. Je kunt nu namelijk ook toegang krijgen door de juiste usb-stick in te pluggen of de KeyLock-app op je smartphone op Unlock te zetten. Nog een handige toevoeging: het programma kan je een e-mail sturen wanneer die een ‘onregelmatigheid’ detecteert – lees: wanneer iemand je pc met een foutief wachtwoord tracht te ontgrendelen. Een tool met een behoorlijk gimmick-gehalte.

Tip 13 Kies een Unlock Device, zoals een usb-stick, om daarmee je pc te ontgrendelen.

© PXimport

Gevaarlijk?

Acht scanners vermoeden iets verdachts … dat risico nemen we liever niet!

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000