De beste freeware-tips van november

Door: Toon van Daele | 17 november 2017 15:01

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste toepassingen van november en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.

Tip 01: Snel fotobeheer

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Kost het je vaak heel wat tijd om je nieuwe fotoreeks te optimaliseren, te roteren of van een tekstje te voorzien? Met BatchBlitz voer je dit soort acties veel sneller uit, op meerdere bestanden tegelijk. Je hoeft eigenlijk alleen aan te geven welke bewerkingen je wilt laten uitvoeren. BatchBlitz maakt onderscheid tussen pre-processors, processors en post-processors. Bij pre-processors geef je eventuele filtercriteria aan voor je bestandsselectie, zoals de afmetingen van de foto’s of op basis van de bestandsnaam. Bij processors gaat het om de eigenlijke bewerkingen. Je kunt hier een beeld of tekst toevoegen, het contrast automatisch laten aanpassen, je afbeeldingen bijsnijden of roteren en meer. Elke bewerking heeft z’n eigen instelmogelijkheden, en je kunt ook meerdere bewerkingen in één keer laten uitvoeren. Bij de post-processors kun je eventueel je fotoresultaten nog converteren naar een ander bestandsformaat en/of hernoemen. Alles ingesteld? Met een druk op de knop zet je de batchoperatie in werking en enkele tellen later heeft BatchBlitz je takenpakket al uitgevoerd.

Tip 01 Laat in één keer je fotocollectie meerdere bewerkingen ondergaan.

Tip 02: Meten is weten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Je pc is voortdurend bezig; ook wanneer jij zelf niets aan het doen bent, zijn er op de achtergrond allerlei processen druk. Die gebruiken uiteraard ook systeembronnen: geheugen, cpu, schijf en/of netwerk. Windows heeft een paar tools ingebouwd om dat verbruik te checken, maar de tool SysGauge (ook portable beschikbaar) is veel informatiever. Standaard toont het programmavenster je het huidige cpu-verbruik samen met een kort historisch overzicht van dit verbruik. Maar er kan véél meer, door andere ‘counters’ te laten tonen. Sommige van die counters herken je vast, zoals Memory Usage (geheugenverbruik), Network Activity (netwerkactiviteit) of USB Activity (usb-activiteit). Andere items zijn wat lastiger te begrijpen, wat dacht je van Disk Split IOPS, maar gelukkig is er een handleiding. Je kunt zelf alle gewenste items in een profiel samenbrengen en dat bewaren. Absoluut handig is dat je grenswaarden bij counters kunt instellen, bijvoorbeeld maximum 80% opgebruikte schijfruimte, en dat SysGauge je op de hoogte brengt (zelfs via e-mail) wanneer die limiet is overschreden.

Tip 02 SysGauge geeft ontzettend veel feedback over tal van systeemprocessen.

Tip 03: Verhuiswagen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Misschien heb je nog Windows 7 of 8 draaien – of wie weet, nog XP? – en vind je het zelf de hoogste tijd om naar Windows 10 over te stappen. Vroeger voorzag Microsoft vroeger nog in een handige migratietool, Windows Easy Transfer, die belangrijke instellingen en data kon overzetten. Jammer genoeg is die tool niet meer beschikbaar, maar gelukkig is er de portable tool Transwiz. De werking is even eenvoudig als logisch. Je start de tool eerst op je oude pc op en je geeft aan welk gebruikersprofiel je wilt overzetten. In de gratis versie ben je beperkt tot één profiel. Nog even het doelpad aangeven (op een externe schijf bijvoorbeeld) en Transwiz verpakt alle data van dat profiel netjes in een zip-archief. Over naar je doelcomputer (met Windows 10, wellicht). Ook hier start je Transwiz op en verwijs je naar het zip-bestand. Je kunt nu nog de over te zetten accountnaam hernoemen en een wachtwoord kiezen, waarna Transwiz alle data van dat account netjes in je nieuwe systeem injecteert.

Tip 03 Verpak je instellingen in een zip-bestand om die mee te nemen naar je nieuwe systeem.

Tip 04: Veilig versleuteld

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Goede versleuteling van je gegevens blijft vooralsnog de aangewezen methode om privacygevoelige data af te schermen. Met Cryptermite (portable) kun je zowel bestanden als tekstboodschappen versleutelen. Je bedient de tool vanuit één venster. Hier geef je aan welk bestand of welke tekst je wilt laten versleutelen en met welk encryptie-algoritme (AES (standaard), Serpent, TwoFish, BlowFish of Triple DES). Er is nog een zesde algoritme, RSA, waarvoor je vanuit Cryptermite het nodige sleutelpaar kunt laten genereren. Als je dat zo instelt maakt het programma een exe-bestand van je versleutelde bestand, zodat je Cryptermite niet nodig hebt om het te ontsleutelen. Cryptermite heeft tevens een steganografische module aan boord: hiermee kun je een willekeurig bestand heimelijk in een zelf te kiezen afbeelding stoppen. Ook mogelijk: je start Cryptermite op twee pc’s in een client-server configuratie op en je kunt ‘automatisch’ versleutelde berichten naar elkaar sturen.

Tip 04 Cryptermite heeft een klein arsenaal encryptie-algoritmes in het aanbod.

Tip 05: Extra antimalware

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Je hebt uiteraard een up-to-date antivirustool draaien, maar met de huidige generatie ransomware en andere sluwe malware kun je niet zeker genoeg zijn. Een tweede antivirustool draaien is meestal geen goed idee, want dan vliegen die twee programma’s elkaar in de haren. SecureAPlus biedt wél een stabiele extra beveiligingslaag. Het eerste jaar kun je de tool gratis gebruiken. De allereerste keer wordt een langdurige systeemscan uitgevoerd. Alle gedetecteerde en vertrouwde toepassingen worden dan aan een vertrouwde lijst toegevoegd en – althans zolang ze ongewijzigd blijven – niet meer gecontroleerd. Daaropvolgende scans nemen dan ook maar een minuut of wat in beslag. Voor deze scans werkt SecureAPlus samen met een dozijn antivirusengines in de cloud. Botst de tool op een onbekende (onlangs gedownloade?) applicatie, dan vraagt SecureAPlus om een reactie: uploaden ter controle, meteen blokkeren of in de vertrouwde lijst opnemen. Blijkt het bestand niet koosjer, dan laat je het verwijderen of in quarantaine plaatsen. Goed meegenomen: SecureAPlus springt zuinig om met systeembronnen.

Tip 05 Met SecureAPlus heb je een extra beveiligingslaag die niet conflicteert met je eigen antivirustool.

Tip 06: Zelfvernietigend

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Of je nu heimelijk zoetje woordjes wilt influisteren of delicate informatie met je belastingconsulent wilt uitwisselen, zo’n conversatie houd je het liefste privé. En gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk, daar zorgt Confide wel voor. Wel op voorwaarde dat beide partijen bereid zijn dit programma te installeren en een account aanmaken. Het programma laat zich vervolgens makkelijk bedienen. Je hoeft slechts aan te geven dat je een nieuw bericht wilt samenstellen, waarna je de boodschap intikt en het e-mailadres van de geadresseerde invult. Eventueel kun je een pdf of afbeelding meesturen. Het bericht wordt automatisch versleuteld en de ontvanger krijgt een notificatie. Pas wanneer die de muisaanwijzer boven het bericht houdt, wordt het bericht leesbaar en de eventuele bijlage zichtbaar. Sluit de ontvanger het bericht weer af, dan wordt het vernietigd en ook aan de zijde van de zender wordt er geen kopie van bijgehouden. Een bericht opslaan, er een screenshot van maken, afdrukken of doorsturen is evenmin mogelijk.

Tip 06 Confide is een gebruiksvriendelijke versleutelde messenger.

Tip 07: Optimale weergave

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Je kunt bij haast alle beeldschermen de helderheid, de kleuren en het contrast instellen via het OSD-menu (on screen display). Wil je makkelijker een optimale schermweergave creëren, dan kán dat eenvoudiger: met ClickMonitorDDC. Voorwaarde is wel dat je monitor DDC-compatibel is (display data channel), maar dat geldt voor de meeste schermen, inclusief die van laptops. ClickMonitorDDC nestelt zich in het Windows-systeemvak en geeft via iconen met een numerieke waarde de huidige instelling voor helderheid, contrast en – als toetje – het audiovolume van je systeem aan. Deze waarden laten zich op verschillende manieren wijzigen: bijvoorbeeld door boven een icoontje te draaien aan het muiswiel of door vanuit een paneel met schuifknoppen te werken. Het programma ondersteunt meerdere monitors, dan moet je bij het instellen wel eerst de gewenste monitor selecteren. Vanuit het Settings-venster is het tevens mogelijk sneltoetsen aan diverse waarden te koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld heel snel het volume met 20% verlagen of een helderheid van 80% en een contrast van 70% instellen.

5 Reactie(s) op: De beste freeware-tips van november

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 november 2017 08:09 blablablablaap
  Helaas clickmonitordcc is na installatie niet op een normale manier te verwijderen. Denk dus goed na voordat je dit programma gaat uitproberen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 november 2017 08:18 blablablablaap
  Video opnemen met een programma, is leuk, maar als je windows 10 hebt zit dit al gratis ingebakken. Via Start, instellingen, gaming, kun je de gamebalk aanzetten. Daarna is de toetsenbord combinatie win+g voldoende om een opname knop te zien waarmee je alles wat je op je scherm ziet kunt opnemen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 november 2017 08:23 blablablablaap
  snelle speurneus, ik gebruik al jaren het fantastische Everything, sinds kort ook in het nederlands. Is zeer snel en inderdaad het vertragende windows search kan uitgezet worden. Let wel op met dit soort programma's zodra je een usb stick wilt verwijderen uit je computer, dan krijg je nu vaak de melding dat het niet kan omdat je schijf nog in gebruik is. Zet dan eerst deze programma's volledig uit.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 november 2017 11:54 rveijkwwnl
  snelle speurneus, niet zomaar 'all drives' gebruiken maar alleen die drives die men gebruikt toevoegen voorkomt USB STICK bezet modus bij ontgrendelingen.
  Kwestie van nadenken ipv klakkeloos alle opties toevoegen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 december 2017 15:17 Andyy9
  ClickMonitorDDC is a portable program,
  which means it is totally easy to remove,
  exit program, delete program-file,
  this is the big advantage of a portable program, easy removal :-)
  but maybe people do not like to manually delete a program-file,
  there is an new version 4.4
  http://clickmonitorddc.bplaced.net
  now you can download portable version
  or setup version (uses Windows Install/Uninstall)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.