Gratis software: De beste 14 freewaretips van juli

Door: robbin-ooijevaar | 28 juli 2016 14:33

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Veel freewaremakers zijn enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij hun gratis programma's wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste tools van dit moment en nieuwe versies van 'evergreens'.

Elke maand zoeken we de beste gratis programma's voor je uit. Al die freewaretips verzamelen we voor je in één groot artikel, dat je hier kunt vinden.

Tip 01: Windows-expert

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als Windows vreemde kuren vertoont, ben je overgeleverd aan je eigen kennis of behendigheid met Google, maar er is ook Windows Repair. Dit biedt uitgebreide hulpmiddelen om problemen op te lossen. Zo kun je de systeembestanden van Windows laten controleren en repareren en bij Repairs zeer geavanceerde aanpassingen doorvoeren, bijvoorbeeld bestandsrechten herstellen, services repareren of de firewall resetten. Ook heeft Windows Repair een handige pre-scan waarmee je problemen boven water krijgt. Lees ook: In 16 stappen veilig freeware gebruiken.

Windows Repair Free is geen speelgoed, maar een krachtig hulpmiddel om problemen op te sporen en te herstellen. De leefregel 'If it ain't broke, don't fix it' is zeker van toepassing op Windows Repair Free. Sommige beveiligingsprogramma's slaan alarm als je Windows Repair Free downloadt of installeert. De melding kun je negeren.

Tip 02: Virtuele computers

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

VMware Player biedt een virtuele computer binnen je Windows-installatie. Op de virtuele computer kun je een besturingssysteem installeren, bijvoorbeeld een Windows- of Linux-versie. Het besturingssysteem draait binnen het virtuele systeem van VMware Player en heeft verder geen invloed op Windows. Dit maakt VMware Player ideaal voor testdoeleinden of als je veilig wilt experimenteren met bijvoorbeeld Linux. Geen gedoe met multiboot (met alle risico's van dien): VMware Player starten, nieuwe virtuele computer instellen, virtuele harde schijf aanmaken en het besturingssysteem installeren. Dit laatste kan via je dvd-speler of door een iso-bestand te koppelen aan de virtuele computer.

Als je een tevreden gebruiker bent van VirtualBox heeft VMware Player weinig meerwaarde. VMware Player is gratis voor persoonlijk gebruik. Het programma vraagt om je e-mailadres voordat je het kunt gebruiken.

Tip 03: Ransomware

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Je wenst je vijand misschien iets ergs toe, maar ransomware gun je niemand. Ransomware verminkt je documenten, foto's en andere persoonlijke bestanden. Ransomware Removal Kit bestaat uit een zip-bestand met hierin hulpmiddelen en uitleg om ransomware te lijf te gaan. De pakketjes zijn geordend in mappen als BitCryptor, CoinVault en CryptoLocker.

Ransomware Removal Kit is niet voor beginners, maar kan voor gevorderde gebruikers helpen om ransomware te verwijderen. De gevolgen van een ransomware-aanval (versleutelde bestanden) zijn niet op te lossen met Ransomware Removal Kit. Hiertegen helpt in de praktijk alleen een goede back-up.

Tip 03 Ransomware Removal Kit verwijdert ransomware van je systeem, maar kan de schade niet herstellen.

Tip 04: Alternatief Ccleaner

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Kaspersky Cleaner is een onderhoudsprogramma voor je computer. Kaspersky Cleaner past in het straatje van CCleaner, maar gaat op sommige punten een stapje verder. Kaspersky Cleaner voert eerst een controle uit. Je ziet hoeveel ruimte je terugkrijgt als je je 'junkfiles' laat opruimen. Ook kijkt Kaspersky Cleaner of alle Windows-instellingen nog in orde zijn. Verder bekijkt Kaspersky Cleaner je browserinstellingen en dan met name de opties die te maken hebben met reclame-tracking en privacy. Loop alle aanbevelingen na en klik op Fix om Kaspersky Cleaner aan het werk te zetten.

Tip 05: Updates

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Om je computer goed te beveiligen, heb je meer nodig dan een goede bescherming tegen malware en virussen. Het is verstandig om je programma's regelmatig te updaten. Zo weet je zeker dat je geen slachtoffer wordt van lekken in verouderde software. FileHippo App Manager kijkt welke software je gebruikt en controleert het versienummer. Is er een nieuwe versie beschikbaar? Dan kan FileHippo App Manager deze voor je ophalen en installeren. FileHippo App Manager toont soms reclamemeldingen.

Tip 05 FileHippo App Manager onderzoekt het versienummer van bekende freeware en haalt de updates binnen.

Tip 06: Cross-platform muziekspeler

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Windows Media Player, iTunes of Spotify hebben één groot nadeel: ze preken allen voor eigen parochie. Clementine Music Player is een uitzonderlijke muziekspeler die deze grenzen overschrijdt. Het programma kan je lokale muziekcollectie (mp3's) afspelen, maar kan ook muziek draaien van Spotify, Soundcloud en vele andere onlinediensten. Je kunt alles in één keer doorzoeken en afspelen.

Afspeellijsten kunnen liedjes bevatten uit je eigen muziekcollectie of van clouddiensten. Clementine Music Player is gebruiksvriendelijk, maar neem wel even de tijd om de functies te verkennen. Sommige onderdelen werken namelijk net iets anders dan bij afspeelprogramma's die je gewend bent. Als je bijvoorbeeld dubbelklikt op een liedje uit de zoekresultaten wordt het niet direct afgespeeld, maar klaargezet in de huidige wachtrij. Het gedrag van muisklikken kun je uiteraard zelf instellen. Bekijk de instellingen bij Hulpmiddelen / Voorkeuren, ook om je aan te melden bij de diensten die je wilt gebruiken (Spotify Premium, Soundcloud etc.).

Tip 06 Clementine Music Player speelt muziek af uit je eigen mp3-collectie en van streamingdiensten.

Tip 07: Windows 10 'spionnen'

Geschikt voor: Windows 10

Het is algemeen bekend dat Windows 10 instellingen heeft die door sommige mensen als ongewenst worden geschouwd. DWS (Destroy Windows 10 Spying) is een hulpprogramma om deze opties te verwijderen of uit te schakelen. Kijk bij het tabblad Instellingen en activeer Schakel de professional modus in. Ga terug naar het tabblad Start en klik op Destroy Windows 10 Spying om je aanpassingen door te voeren. DWS pakt niet alleen instellingen aan, maar kan ook standaard-apps van Windows 10 verwijderen en Windows-updates uitschakelen.

Hoewel DWS zeer eenvoudig lijkt, krijgt het programma een hoge moeilijkheidsgraad van ons mee. Dit omdat je er instellingen mee kunt veranderen die niet voor iedereen het gewenste resultaat opleveren. Kijk de lijst met instellingen dan ook goed na om fouten te voorkomen.

1 Reactie(s) op: Gratis software: De beste 14 freewaretips van juli

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 28 juli 2016 19:20 Kasander
    Even over VMware Player. Loopt die ook zo moeilijk te doen over usb, ethernet e.d. of staat het standaard gewoon open en is alles bruikbaar zonder aparte instellingen?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.