Gratis software: De 20 beste freeware-tips van juli

Door: robbin-ooijevaar | 31 juli 2015 19:58

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij freeware wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma's van dit moment en nieuwe versies van 'evergreens'.

Tip 01: Video op je tv

Geschikt voor: Linux, OS X, Windows Vista, 7, 8(.1)

Plex Media Server biedt een zeer fraaie oplossing om je films, muziek, foto's en andere media te streamen naar je apparatuur. Aan de kant van de server zorgt Plex ervoor dat het beeld zo goed mogelijk wordt doorgestuurd, inclusief aanvullende gegevens over bijvoorbeeld de film en ondertitelingen. Plex Media Server is uit te breiden met add-ons. Het fijne van deze freeware is dat je je media op al je apparatuur kunt bekijken, bijvoorbeeld op je smart-tv, Google Chromecast, spelcomputer, smartphone en tablet. Er wordt een 'deck' aangemaakt met films die je aan het kijken bent. Je deck zie je op al je apparatuur, zodat je een film die je bent begonnen op je tv, kunt afkijken op je tablet in bed. Je hoeft niet na te denken over codecs en andere technische instellingen, Plex Media Server regelt dit allemaal voor je.

De software hoef je niet per se op je Windows-computer te installeren, het kan ook op alle populaire NAS-merken en andere hardware. Meer informatie hierover op de website van de makers.

Tip 01 Plex Media Server maakt je collectie films, foto's en muziek op een fraaie manier beschikbaar op je tv en andere apparaten.

Tip 02: Accuprestaties

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Laptopgebruikers kennen het probleem. Je wilt even snel zien hoe het met je accu is gesteld, maar moet zoeken in de overvloed aan iconen in je systeemvak. Battery Saver toont één lang accu-icoontje dat direct in het oog springt. Het icoontje laat zien hoe lang je nog kunt doorwerken. De indicatie is gebaseerd op gegevens uit het verleden. Hoe langer je Battery Saver gebruikt, des te nauwkeuriger wordt het hulpprogramma. Klik op het Battery Saver-icoontje voor meer informatie over 'slijtage' van je accu en technische gegevens. De betaalde versie van het programma heeft meer opties en heet BatteryBar Pro.

Tip 02 BatteryBar geeft inzicht in het gebruik, de capaciteit en kwaliteit van je laptopaccu.

Tip 03: Psd in verkenner

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

De Windows Verkenner toont van de meeste fotobestanden een miniatuurweergave. Dit is handig, omdat je je bestanden op deze manier kunt herkennen. Dit gaat sneller dan bestandsnamen lezen. Photoshop-bestanden worden niet getoond en dat is jammer als je je foto's bewerkt met dit populaire programma. Met Pictus image viewer krijg je dit wel voor elkaar. Deze freeware verzorgt miniatuurweergaven van bekende en minder bekende soorten fotobestanden, waaronder uiteraard psd. Maak tijdens de installatie de keuze van welke fotobestanden Pictus image viewer de miniatuurweergave moet tonen.

Tip 03 Pictus image viewer zorgt ervoor dat de miniatuurweergaven van psd-bestanden worden getoond in Windows Verkenner.

Algemene voorwaarden

Als je een programma installeert, krijg je een lange lijst met algemene voorwaarden voorgeschoteld. Die worden ook wel de EULA genoemd en dat is weer een afkorting voor 'end-user license agreement'. In de EULA zal de programmamaker zichzelf juridisch indekken. Tussen de vele regels tekst zijn soms dingen te lezen die minder fris zijn. Omdat bijna niemand de EULA volledig doorleest of begrijpt, biedt EULAlyzer een handig hulpmiddel. Kopieer en plak je EULA in het EULAlyzer-programma. EULAlyzer analyseert de inhoud en gaat op zoek naar passages die echt je aandacht vereisen.

Er is een betaalde pro-versie van EULAlyzer met meer mogelijkheden, maar de gratis versie doet uitstekend dienst om snel interessante onderdelen uit een EULA naar boven te halen.

EULAlyzer analyseert de algemene voorwaarden en brengt interessante passages onder je aandacht.

Tip 04: Taakbeheer+

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Windows Taakbeheer is een goede vriend van iedereen die iets meer van computers weet. Met de sneltoets Ctrl+Shift+Esc activeer je Windows Taakbeheer en krijg je een overzicht van alle processen en programma's die op dit moment actief zijn. Wat Windows Taakbeheer niet meldt, is een waardeoordeel over deze programmatuur die in de achtergrond draait. System Explorer geeft deze informatie wel. System Explorer vergelijkt jouw processen met de gegevens in een database. Zo kun je snel controleren of een proces nog in orde is. System Explorer geeft deze processen een groen vinkje. Ook laat System Explorer zien welke programma's verbinding maken met internet. Als je bijvoorbeeld het proces dropbox.exe bekijkt, dan zie je de serveradressen waarmee de clouddienst verbinding maakt.

Tip 04 System Explorer biedt alle opties we ook graag in standaard Windows Taakbeheer zouden zien.

4 Reactie(s) op: Gratis software: De 20 beste freeware-tips van juli

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 augustus 2015 15:15 darknessblade
  lachen ie in crome

  maxthon heeft dit al meer dan 6 jaar standaard ingebouwd
  net als vele functies meer waar crome een extentie voor nodig heeft
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 augustus 2015 15:51 Anoniem
  ook avant browser maar deze browser heeft IE, Chrome & Fiirefox in één en das nog iets heel anders dan de rest van de browsers. Dit is gewoon top 1!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 augustus 2015 15:56 Anoniem
  thnx voor splat. Deze had ik nog niet en is verdomd handig!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 augustus 2015 16:09 Anoniem
  Gebruik unchecky( ook freeware) om ongewenste software te blokkeren. Ook als je vergeet software uit te vinken, uncheky doet dit voor je.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.