Gratis software: De 13 beste freeware-tips van september

Door: Robbin Ooijevaar | 21 september 2015 08:09

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma's wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma's van dit moment.

Tip 01: Extra ruimte

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Linux heeft het al jaren en Windows 10 krijgt het waarschijnlijk ook. We hebben het over virtuele bureaubladen. Virgo geeft je nu al de beschikking over dit hulpmiddel. Het programma is vederlicht en toont een icoontje met een cijfer in je systeemvak. Het cijfer geeft aan welk bureaublad je voor je neus hebt. Met Alt+1 tot en met Alt+4 wissel je tussen vier bureaubladomgevingen. Instellingen zijn er niet en dat is precies de kracht van het programma: om profijt te hebben van Virgo hoef je alleen de toetscombinatie te onthouden.

Tip 01 Virgo biedt virtuele bureaubladuitbreiding en geeft je hiermee een beter overzicht over je iconen.

Tip 02: Geschiedenis

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

De geschiedenis van je browser kan handig zijn als je een bepaalde website die je vorige week hebt bekeken terug wilt vinden. Sommige mensen gebruiken de browsergeschiedenis zelfs om hun partner of kinderen na te speuren (wat we minder netjes vinden). BrowsingHistoryView is een handig programmaatje uit de stal van NirSoft, een van onze favoriete programmeurs van gratis programma's. BrowsingHistoryView leest de geschiedenis in van alle bekende browsers en toont alles in één overzicht. BrowsingHistoryView ondersteunt onder andere Internet Explorer, Chrome, Safari en Firefox. Omdat BrowsingHistoryView gegevens inleest van je browsers kan het programma een alarm uitlokken bij je beveiligingsprogramma. Niets aan de hand, het betreft vals alarm.

Je kunt van tevoren opgeven hoeveel dagen terug in de tijd je wilt kijken en welke browsers BrowsingHistoryView in het overzicht moet meenemen. Naast de lijst met websites en wanneer deze bezocht zijn, zie je ook hoe vaak de site is opgevraagd. Via View / HTML report all items kun je alle gegevens exporteren naar een bestand.

Tip 02 BrowsingHistoryView toont de geschiedenis van alle browsers in één overzichtelijk venster.

Tip 03: Geen Windows 10?

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Als Windows 7/8.1-gebruiker kun je pop-ups krijgen om over te stappen naar Windows 10. Erger je je ook zo aan deze opdringerige reclamecampagne van Microsoft? Dan is het programmaatje I Don't Want Windows 10 een aanrader. Hiermee wordt de reclamecampagne vakkundig de mond gesnoerd zonder dat je zelf aanpassingen in het configuratiescherm hoeft te doen. Zodra je je systeem opnieuw opstart, is het Windows 10-icoontje uit je systeemvak verwijderd. Hoe lang I Don't Want Windows 10 nog werkt is onduidelijk. Wellicht komt Microsoft binnenkort zelf al tot inkeer en wordt de campagne automatisch verwijderd via Windows Update. In dat geval kan het zijn dat het probleem zichzelf al heeft opgelost.

Tip 03 I Don't Want Windows 10 zorgt ervoor dat je geen meldingen meer krijgt over de Windows 10-upgrademogelijkheden.

Tip 04: Taakbalk verbergen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

We zijn het gewend, maar als je er over nadenkt, is het vreemd dat de taakbalk zo'n groot gedeelte van je beeldscherm in beslag neemt. Tijdens het internetten of als je even zonder de overvolle taakbalk in Word wilt werken, is Aviassin Taskbar Eliminator handig. Het programma verwijdert je taakbalk met toetscombinatie Alt+T. Druk nogmaals op Alt+T om de taakbalk weer tevoorschijn te toveren.

Om Aviassin Taskbar Eliminator te kunnen gebruiken moet het programma actief zijn. Er is geen installatieprocedure. Druk op Cltr+Alt+T en klik op Start with Windows om ervoor te zorgen dat Aviassin Taskbar Eliminator automatisch opstart. Alleen dan kun je de toetscombinatie om je taakbalk te verbergen altijd gebruiken.

Tip 04 Aviassin Taskbar Eliminator schakelt je taakbalk tijdelijk uit met een sneltoets zodat je meer 'werkscherm' overhoudt.