De beste gratis software voor je thuisnetwerk

Door: ignace-de-groot | 20 januari 2016 18:23

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

Als beheerder van je eigen pc en van je thuisnetwerk kun je best wel wat hulp gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van gratis tools. Wij maken voor jou een selectie van 25 niet zo bekende maar wel erg handige freeware.

Tip 1: Netwerktoolkit

Essential NetTools 4.4

Een thuisnetwerk is erg handig, zolang er niets fout loopt. Maak vaak genoeg zijn er problemen en dan heb je met Essential NetTools een mooi pakket om je netwerk te monitoren en te testen. Deze suite heeft een hele reeks uiteenlopende tools in een grafische interface samengebracht, stuk voor stuk bedoeld om je bij het beheer en het troubleshooten van je netwerk te helpen. Elke tool is overigens rechtstreeks bereikbaar via een knop in een paneel.

Daar zitten klassiekers tussen die een 'thuissysteembeheerder' wel zal herkennen, zoals TraceRoute, Ping, NetStat en PortScan. Er zijn er nog meer, we beschrijven er een paar kort. HostAlive gaat periodiek na of een toestel of service nog bereikbaar is, NSLookup gebruik je voor het uitvoeren van DNS-queries en het omzetten van IP-adressen naar hostnamen of omgekeerd en SysFiles is een tool voor het bewerken van systeembestanden. Wil je weten welke draadloze adapters en beschikbare wifi-netwerken er zijn, dan gebruik je WiFiMan, en voor een lijst van alle actieve processen kun je terecht bij ProcMon. Op de site worden alle beschikbare tools overigens kort toegelicht.

Een overzichtelijke suite met stuk voor stuk nuttige netwerktools.

Gezond wantrouwen

Niet alle makers van gratis tools programmeren uitsluitend voor het plezier of uit idealistische overwegingen. Er zijn er ook die langs deze weg hopen er wat aan te verdienen, bijvoorbeeld door hun software te verpakken in een installatietool die ook andere, ongevraagde software mee tracht te installeren. Wees dus altijd alert tijdens de installatie van (gratis) programma's! Kies niet zomaar voor een normal, default of recommended setup, maar zoek altijd naar de custom of advanced setup. Bij deze laatste installatiemodi krijg je namelijk vaak nog de gelegenheid vinkjes te verwijderen bij ongewenste extra's.

Alle freewares uit dit artikel hebben we door www.virustotal.com laten controleren. Deze site checkt een programma telkens met enkele tientallen online viruscheckers. Zolang er maar één of twee (minder bekende) antivirustools aan de alarmbel trekken, is er normaliter niets aan de hand. Je doet er echter goed aan die controle zelf ook nog eens uit te voeren, ook al heb je een up-to-date antivirustool op je systeem draaien. Het kan namelijk gebeuren dat er in een nieuwere programmaversie (die na dit schrijven online is gekomen) toch iets verdachts is geslopen.

Tip 2: Netwerkproblemen

NetAdapter Repair All In One 1.2

Essential NetTools mag dan een handige suite zijn voor wie zelf een en ander van zijn netwerk wil uitvlooien, NetAdapter Repair All In One is er specifiek op gericht problemen met je netwerkverbinding nagenoeg volautomatisch op te lossen. Toegegeven, deze tool kan uiteindelijk weinig meer dan de ingebouwde bWindows-tools, maar het wordt je wel heel wat makkelijker gemaakt. Het programma heeft maar één venster. Je geeft aan welke hersteloperatie je wilt laten uitvoeren en met één druk op de knop zet je de tool aan het werk. Je kunt onder andere razendsnel het DHCP-adres vernieuwen, de DNS-gegevens aanpassen naar Google DNS of de DNS-cache legen. Je netwerk(adapter) moet echt wel flink in de knoop zitten wil je met deze tool geen oplossing vinden.

Tip 3: Data-analyse

GlassWire 1.1

GlassWire omschrijft zichzelf als 'firewall-software'. Op zich is dat correct, maar wie zich daarbij een programma voorstelt waarmee hij met complexe regels zijn netwerk- en internetverkeer moet regelen, ziet het toch wel verkeerd. GlassWire is namelijk een gebruiksvriendelijke en fraai ogende tool waarmee je je netwerkverkeer nauwgezet in kaart kunt brengen en ook kunt beveiligen. Het programma toont je onder andere een grafiek met al het uitgaande en binnenkomende netwerkverkeer, waarbij je heel gemakkelijk op de gewenste periode kunt inzoomen en het verkeer kunt opdelen naar applicatie en protocol.

Als je geïnteresseerd bent in het totaalplaatje van je netwerkverkeer, dan gebruik je het tabblad Usage, waarbij de gegevens netjes zijn opgedeeld in applicaties, hosts en verkeerstype. Het tabblad Firewall biedt weinig meer dan een grafische schil rond de firewall van Windows, maar je kunt van hieruit wel alvast de netwerktoegang van een specifieke applicatie blokkeren. Klik je op het tabje Alerts, dan krijg je een (chronologisch) overzicht van relevante meldingen die met je netwerk te maken hebben. Via de instellingen bepaal je overigens zelf welk type meldingen je wilt ontvangen. Het tabblad Network kun je negeren als je de gratis versie gebruikt. In de betaalde versie zie je hier de nieuw toegevoegde netwerkapparaten.

Welke toepassing contacteert welke server en hoeveel data verstookt die?

Tip 4: Service-optimalisatie

Easy Service Optimizer 1.1

Ook wanneer je zelf geen eigen programma's opstart, zijn er vaak tientallen processen en services actief op de achtergrond. Dat merk je wel als je het Windows taakbeheer opent of de module services.msc opstart. Al deze onderdelen vergen natuurlijk de nodige systeembronnen.

Easy Service Optimizer gaat na welke services actief zijn op je systeem en somt services op die - op basis van de bekende lijsten van BlackViper - 'optimaliseerbaar' zijn. Dat houdt in dat ze niet in elke situatie (voor Windows) noodzakelijk zijn en eventueel kunnen worden uitgeschakeld. Er zijn vier scenario's. Default is de status van de services zoals ze standaard in Windows zijn geconfigureerd. Safe is de configuratie die (volgens BlackViper) door 95% van de gebruikers veilig kan worden gebruikt. Tweaked gaat een stapje verder en schakelt nog wat meer services uit, normaliter nog zonder ongewenste neveneffecten. Extreme (of Bare-bones bij BlackViper) schakelt de meeste services uit en probeer je alleen maar uit als je weet wat je doet en welke services je kunt missen. Overigens is het ook mogelijk services uit het overzicht te verwijderen: die worden dan niet van je systeem verwijderd, alleen duiken ze niet meer op in het overzicht van 'optimaliseerbare' services.

Sleutelen aan de services, voor wie weet waar hij mee bezig is.

1 Reactie(s) op: De beste gratis software voor je thuisnetwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 januari 2016 11:48 Kasander
  Similar Image Finder 1.1 wordt door Panda gezien als 'Mogelijk ongewenst programma'!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.