De beste gratis software voor je thuisnetwerk

Door: ignace-de-groot | 20 januari 2016 18:23

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

Tip 5: Extra opties

Easy Context Menu 1.6

Het standaard contextmenu (ook wel rechtermuisknopmenu) van de Windows Verkenner is een handige startplaats om bijvoorbeeld mappen of bestanden te kopiëren of een andere naam te geven. Nu zijn we niet meteen voorstander om dit menu met een ellenlange lijst opties uit te breiden, omdat dit vaak zorgt voor een tragere werking of in het ergste geval minder stabiliteit.

De aanpak van Easy Context Menu (van dezelfde makers als Easy Service Optimizer, tip 4) weet ons wel te bekoren. Na het uitpakken van het gedownloade ziparchief start je de versie voor jouw systeem op (32 of 64 bit). Er is een verdeling gemaakt voor het rechtermuisknopmenu van zes situaties: onder andere van je bureaublad, in mappen en op bestanden. Voor het toevoegen van items aan de menu's heb je tal van opties (we telden er bijna honderd). We geven je een handvol voorbeelden: Geheugen verminderen, Herstel wachtrij van printer, Slaapstand, Icoon wijzigen en Eigenaar worden. Je voegt een item toe aan het contextmenu van de Verkenner door simpelweg een vinkje te plaatsen. Toegevoegde items laten zich uiteraard ook eenvoudigweg weer weghalen.

Tip 6: Configuratieback-up

CloneApp 1.07

Wanneer je Windows opnieuw installeert, bijvoorbeeld omdat je huidige installatie niet meer vooruit te branden valt, dan verlies je automatisch alle configuratie-instellingen van je geïnstalleerde toepassingen. Hoogst vervelend en dus is voor zo'n scenario CloneApp meer dan welkom. Deze tool - die je wel als administrator dient op te starten - kan namelijk zorgen voor een eenvoudige back-up van de instellingen van meer dan 200 apps/applicaties voor Windows. Moeilijker dan de gewenste toepassingen in een lijst aan te geven en op Start CloneApp te klikken is het niet. De back-ups belanden standaard in een submap van de CloneApp-map. Met een druk op de knop What is being backed up kom je overigens precies te weten wat er mee in zo'n back-up gaat. Staat jouw programma niet in de lijst, dan kun je je geluk nog beproeven in de plug-inlijst op de site van de makers of je probeert via Custom zelf aan te geven wat je in de back-up wilt onderbrengen. Een Restore-knop zorgt ervoor dat de geback-upte instellingen netjes worden teruggezet op je systeem.

Wel zo handig: een back-up van de configuratie van je geïnstalleerde applicaties.

Tip 7: Registerback-up

RegBak 1.5

Je weet vast dat het Windows-register zowat alle belangrijke instellingen van je systeem, hardwarecomponenten en software bevat. Je zorgt dus maar beter voor een up-to-date back-up voor het geval er iets fout loopt. Nu kun je dit min of meer ook wel vanuit de registereditor doen, maar met RegBak gaat het heel wat comfortabeler. Zodra je de knop New Backup indrukt wordt een complete back-up van alle registerhives gemaakt. Die wordt dan netjes aan je lijst met eerder gemaakte back-ups toegevoegd. Via het instellingenvenster bepaal je zelf de naam en locatie van de back-upbestanden en is het mogelijk aan te geven hoeveel back-ups je wilt bewaren, bijvoorbeeld alleen de vijf meest recente of de back-ups van de laatste maand. Een back-up terugzetten doe je vanzelfsprekend met de knop Restore. Het wordt natuurlijk iets lastiger als je Windows niet meer opstart, maar weet dan dat je ook vanuit de Windows herstelconsole nog de gemaakte back-ups kunt aanspreken.

Een complete registerback-up is geen overbodige luxe.

Tip 8: Back-up Gmail

Upsafe Gmail Backup 1.0.3

Ik heb zelf ongeveer 12000 e-mails in de Inbox van mijn Gmail-account zitten, en die zou ik heus niet graag kwijtraken. Jij wilt vast ook je Gmail-berichten onder geen beding verliezen. Upsafe Gmail Backup is dan de uitgelezen oplossing. Met deze tool maak je namelijk lokale back-ups van al je Gmail-berichten, inclusief de bijlagen. De eerste keer kan dat natuurlijk wel een poos duren, maar daaropvolgende back-ups nemen veel minder tijd in beslag, gezien het programma 'incrementele' back-ups maakt en dus alleen nieuwe berichten veiligstelt. Je kunt handmatig een back-up starten, maar het is ook mogelijk een taakplanner in te stellen zodat die op gezette tijden voor een veilige back-up zorgt. Maar er is meer: berichten en bijlagen bekijken kun je ook vanuit de tool doen en dankzij de ingebouwde archieffunctie haal je berichten desgewenst definitief uit de cloud. Je geeft hierbij zelf de criteria aan, zoals berichten van of naar een bepaalde persoon, met een specifiek trefwoord en/of tot een bepaalde datum. Berichten terugzetten naar de Gmail-cloud kan trouwens ook.

1 Reactie(s) op: De beste gratis software voor je thuisnetwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 januari 2016 11:48 Kasander
  Similar Image Finder 1.1 wordt door Panda gezien als 'Mogelijk ongewenst programma'!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.