De beste gratis software voor je thuisnetwerk

Door: ignace-de-groot | 20 januari 2016 18:23

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

Tip 9: Herstel wachtwoord

recALL 15.04

Het zal je maar overkomen: je wilt een programma opstarten of een of andere toepassing (of Windows zelf) nogmaals installeren maar je bent het wachtwoord vergeten. Laat recALL dan je geheugen zijn. Deze tool haalt namelijk de wachtwoorden en productcodes van een indrukwekkend aantal applicaties en (web)services op uit je systeem. Je kunt recALL op zoek laten gaan op de standaardlocatie of zelf een map aanwijzen. Het programma zet alle gevonden wachtwoorden en codes en waar mogelijk de bijhorende inlognamen in een lijst. Volgens de makers vindt recALL de wachtwoorden van meer dan 200 programma's (zoals browsers, ftp-clients, draadloze netwerken enzovoort) en de licentiecodes van meer dan 2800 toepassingen. Ben je op zoek naar het wachtwoord van een ftp-, POP3- of SMTP-client die standaard niet door recALL wordt ondersteund, dan haal je dankzij de ingebouwde protocol-emulatie alsnog de bijhorende wachtwoorden op.

Wachtwoorden en productcodes vist recALL zo uit je systeem op.

Tip 10: Dataherstel

Disk Drill 1.0

Wachtwoorden verliezen is erg, maar belangrijke gegevens verliezen is nog veel erger. Heb je per ongeluk de verkeerde partitie geformatteerd of foute bestanden gewist, dan is nog niet alles verloren. Met een datahersteller als Disk Drill (for Windows, want er is ook een Mac-versie beschikbaar) geef je jezelf nog een reële kans. Het is een gebruiksvriendelijk programma. Allereerst duid je de schijf of partitie aan met de gezochte bestanden. Het programma kan met zowat alle mogelijke mediadragers en bestandssystemen overweg, namelijk FAT(32), exFAT, NTFS, EXT 2/3/4 en HFS+. Het is tevens mogelijk niet-toegewezen schijfruimtes 'raw' te benaderen. Het programma gaat standaard ook op zoek naar mogelijk verdwenen partities op de geselecteerde schijf. Je kunt kiezen tussen een Quick Scan en een - langdurigere - Deep Scan. De aangetroffen data worden automatisch ingedeeld in rubrieken als Audio, Documents en Pictures. In principe volstaat het de gewenste bestanden te selecteren om die - naar een ander medium - te herstellen.

Disk Drill: je ultieme redder in (data)nood?

Tip 11: Datavernietiging

Jihosoft Eraser 2.1

Je weet natuurlijk al langer dat bestanden die je in de prullenbak van Windows gooit, niet echt weg zijn, zelfs niet wanneer je ze ook daar verwijdert. In feite zijn alle 'verwijderde' gegevens nog terug te halen, zolang ze niet door andere gegevens zijn overschreven. Dat is precies het principe van een 'shredder' als Jihosoft Eraser. Om er zeker van te zijn dat weg ook echt weg is, overschrijft het programma de gegevens één of meerdere keren, afhankelijk van het gekozen wisalgoritme. Overigens kan één keer overschrijven volstaan op moderne harde schijven. Je geeft in het programma aan wat je precies wilt shredden: specifieke mappen of bestanden, een complete schijf of partitie of de vrijgekomen ruimte op een harde schijf (waar mogelijk nog oude, eerder verwijderde bestanden staan). Bij deze laatste twee kun je, althans op NTFS-schijven, tevens de MFT (Master File Table) en het USN Change Journal laten leegmaken.

Laat geen privacygevoelige data rondslingeren!

Tip 12: Controle op afstand

Opswat Gears

Ben je (technisch) verantwoordelijk voor meerdere apparaten, bijvoorbeeld in je thuisnetwerk? Dan wil je vast graag op een gemakkelijke manier nagaan of de systemen wel veilig genoeg zijn. Bijvoorbeeld vanuit één gecentraliseerde plaat, vanuit de cloud via een webbrowser. Dat kan met Opswat Gears. Nadat je een account hebt gecreëerd en je bij het online dashboard bent aangemeld, kun je je eerste toestel toevoegen. Je moet daarvoor wel eerst even een lokale module installeren (op elk toestel dat je op afstand wilt kunnen monitoren - dat zijn er maximaal 25 in de gratis versie).

Er is een versie beschikbaar voor Windows en OS X. Meteen na de installatie en de opstart begint de tool aan een grondige analyse van het systeem. Na afloop verneem je welke veiligheidsscore je systeem heeft behaald. Dat blijkt een totaalcijfer gebaseerd op enkele onderwerpen, zoals de firewall, encryptie, antivirus en back-up. Even doorklikken en je krijgt nog meer details te zien. Na een tijd begint de tool ook te rapporteren naar je dashboard in de cloud, vanwaar je een mooi en gedetailleerd overzicht krijgt van de veiligheidsstatus van elk gekoppeld toestel.

1 Reactie(s) op: De beste gratis software voor je thuisnetwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 januari 2016 11:48 Kasander
  Similar Image Finder 1.1 wordt door Panda gezien als 'Mogelijk ongewenst programma'!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.