De beste gratis software voor je thuisnetwerk

Door: ignace-de-groot | 20 januari 2016 18:23

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

Tip 13: Schijfanalyse

Active@ Disk Editor 6.0

Je hebt ongetwijfeld al vaker termen zien voorbij komen als FAT, NTFS, boot sector, MBR, GPT enz. Termen die stuk voor stuk te maken hebben met schijfstructuren en bestandssystemen. Een besturingssysteem zorgt er wel voor dat dergelijke schijfgebieden voor de modale gebruiker verborgen blijven. Gespecialiseerde tools als Active@ Disk Editor, beschikbaar voor Windows en Linux, maken dit wel zichtbaar. Dit is een 'fysieke-schijfeditor' die je toegang verschaft tot letterlijk alle bits en bytes op je schijf, en dus ook tot bootsectoren en andere gebieden voor de bestandsadministratie. Het hoeft geen betoog dat zo'n programma vooral interessant kan zijn voor de gevorderde gebruiker die weet waar hij mee bezig is (en die vooral ook weet welke data hij wel en niet ongestraft kan aanpassen). Via een slim navigatiemenu laat Active@ Disk Editor je bijvoorbeeld meteen naar de partitietabel, bootsector of master file tabel (MFT) op een NTFS-schijf gaan. Een krachtige zoekfunctie is ook aanwezig, zodat je - met de nodige kennis - ook op deze manier naar verloren gewaande gegevens of partities kunt speuren.

De aanblik alleen al maakt duidelijk: deze tool is voor gevorderde gebruikers.

Tip 14: Privacybewaker

O&O ShutUp10

O&O Software is een officiële 'Microsoft Partner' en dus verbaast het ons dat juist zij met een erg handige tool uitkomen om de gebruiker (veel) meer controle te geven over Windows 10. En dan met name over de functies waar niet elke privacybewuste gebruiker blij mee is. Zodra je de tool opstart - een installatie is niet vereist - zie je alle functies van Windows 10 opgesomd die ook maar ergens iets met privacy te maken hebben. Wij telden in totaal meer dan veertig functies, opgedeeld in rubrieken zoals Security, Location Services, User Behavior en Windows Update. Bij elke functie tref je een symbool aan dat aangeeft hoe slim je er volgens de makers aan doet om dat uit te schakelen. Niet alle items zullen je meteen duidelijk zijn, maar als je zo'n item even aanklikt krijg je al meer informatie. Om een functie uit te schakelen, zet je het schuifje om naar groen. Je krijgt wel eerst nog de gelegenheid een systeemherstelpunt te creëren, zodat je altijd nog op je stappen kunt terugkeren. Er is binnen het programma ook een optie die je in één keer naar de originele Windows-instellingen laat terugkeren.

Tip 15: Vergrendelingsstick

USB Raptor

Wil je vermijden dat andere gebruikers tijdens je afwezigheid van je pc gebruikmaken, dan kun je het vergrendelingsscherm van Windows (Windows-toets+L) activeren. Of je gebruikt USB Raptor. Deze tool zorgt ervoor dat je een willekeurige usb-stick als een soort veiligheidstoken laat fungeren. Dit doet het programmaatje door op de usb-stick een bestandje te plaatsen waarop het heel frequent checkt. Blijkt het bestand aanwezig (en is dus die specifieke stick ingeplugd), dan zal je systeem probleemloos ontgrendeld worden. Ontbreekt de stick met het bestand, dan blijft de vergrendeling koppig actief. Het is overigens ook mogelijk de tool zo in te stellen dat specifiek die stick vereist is (en niet zomaar een kopie van dat bestand op een andere usb-stick). Mocht je ooit de stick wijtraken dan is er nog altijd een achterdeur in de vorm van een wachtwoord.

Een vergrendelingssysteem met enig James Bond-gehalte.

Tip 16: Adware-verwijderaar

AdwCleaner 5.0

Niks vervelender dan pop-ups die je tijdens het surfen voortdurend bestoken, zinloze toolbars die je maar niet weg krijgt of ongevraagde webpagina's die om de haverklap opduiken. De kans is (zeer) groot dat AdwCleaner je van dergelijk ongein kan verlossen. De werking kan nauwelijks eenvoudiger. Start de (portable) tool op en klik op Scannen. Na afloop van de scanronde toont AdwCleaner de resultaten van zijn vangst op diverse tabbladen, waaronder Services, Mappen, Bestanden, Register, Chrome en meer. Hoe meer je hier aantreft, hoe meer (kans op) adware en aanverwanten. In feite hoef je nu alleen nog op de knop Verwijderen te drukken, tenzij je bewust bepaalde items wilt behouden, dan haal je het vinkje naast zo'n item weg. Na de opschoonoperatie zal AdwCleaner je systeem herstarten en verschijnt een logbestand. We raden je wel aan deze operatie alleen maar uit te voeren als je daadwerkelijk door vervelende adware wordt geplaagd. Vooraf een systeemherstelpunt maken is ook een goed idee.

1 Reactie(s) op: De beste gratis software voor je thuisnetwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 januari 2016 11:48 Kasander
  Similar Image Finder 1.1 wordt door Panda gezien als 'Mogelijk ongewenst programma'!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.