De beste gratis software voor je thuisnetwerk

Door: ignace-de-groot | 20 januari 2016 18:23

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

Tip 17: Snelle start

SlickRun 4.3

De nieuwste versies van Windows maken het je al een stuk makkelijker om bepaalde bestanden op te zoeken of programma's te starten. Dat het nog efficiënter kan, wordt je snel duidelijk met SlickRun, beschikbaar in zowel een 32- als een 64bit-versie. Meteen na de installatie duikt een klein balkje op nabij het systeemgebied van Windows. In SlickRun draait eigenlijk alles rond het concept van 'magic words', een soort van macro's of aliassen.

Druk maar even op de (standaard)sneltoets Alt+Q en tik in het balkje een van de volgende magic words in: hibernate (Windows gaat in slaapstand), dos (opent een opdrachtpromptvenster), google nederland (zoek in Google naar informatie over Nederland) of paint (start MS Paint op). Er zijn nog veel meer mogelijkheden: klik met de rechtermuisknop op het balkje en kies MagicWords om de beschikbare instructies te zien. Je kunt ook zelf instructies toevoegen. Dat doe je vanuit het contextmenu, waar je dan New MagicWord kiest en vervolgens een naam, en het pad naar een programma of een url invult. Of je klikt de toverstaf aan en versleept die naar de geopende toepassing die je aan dit magische woord wilt koppelen. Je kunt overigens ook nog bijkomende parameters kwijt.

Tip 18: Klembordbeheerder

ClipJump 12

Het klembord van Windows kan erg handig zijn om snel een stukje tekst of een afbeelding uit de ene applicatie of webpagina te halen en in een andere toepassing te plakken. Het is wel jammer dat je tot slechts één item tegelijk beperkt bent (uitgezonderd binnen de MS Office-applicaties waar je een uitgebreider klembord hebt). Vind je dit vervelend? Gebruik dan ClipJump, dat zich in het systeemvak van Windows nestelt.

Doe gerust de test en kopieer (met Ctrl+C) een paar verschillende items naar het klembord. Wanneer je vervolgens Ctrl+V indrukt, komt ClipJump tussenbeide in de vorm van een pop-upvenstertje. Telkens als je nu met ingedrukte Ctrl-toets de V-toets indrukt, krijg je alle items in omgekeerd chronologische volgorde te zien die je naar het klembord had gekopieerd. Zodra het gewenste item te zien is, hoef je de toetscombinatie maar los te laten om het item in je document te plakken. Handig is nog dat ClipJump de inhoud onthoudt, ook bij het herstarten van Windows. Je kunt de inhoud ook beheren en bijvoorbeeld items (selectief) weer weghalen. Voor intensieve gebruikers van het klembord voorziet ClipJump nog in de mogelijkheid om met 'kanalen' te werken. Je kunt dan bij elkaar horende items in hetzelfde kanaal onderbrengen.

Een 'onbeperkt' aantal items in het klembord dankzij ClipJump.

Tip 19: Dubbele plaatjes

Similar Image Finder 1.1

Als verwoed fotograaf neem je heel veel foto's, vaak ook van dezelfde personen of landschappen maar met minuscule verschillen (in belichting, sluitertijd et cetera). Al deze foto's nemen natuurlijk veel schijfruimte in. Wil je een grondige opschoonactie uitvoeren, dan kan Similar Image Finder je helpen. Zoals de naam al doet vermoeden, spoort deze tool (min of meer) dubbele plaatjes op. Eerst geef je aan op welke locaties het programma moet zoeken. Na afloop van de scanronde krijg je van twee duplicaten telkens een voorbeeld te zien. Je kunt er met de muisaanwijzer overheen gaan om in te zoomen, zodat je goed de verschillen ziet. De tool laat je ook het percentage van overeenkomst zien. 100% betekent dat de beelden identiek zijn, bij 90% zijn er al duidelijke verschillen te zien enzovoort. Je bepaalt zelf in welk percentage je geïnteresseerd bent en je kunt ook de criteria instellen (zoals Creation Date of Pixel Size) op basis waarvan het programma een foto als 'origineel' of 'duplicaat' zal bestempelen. Uiteraard kun je vanuit dit programma ook overtollige plaatjes verwijderen.

Het programma zoekt min of meer identieke foto's op.

1 Reactie(s) op: De beste gratis software voor je thuisnetwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 januari 2016 11:48 Kasander
  Similar Image Finder 1.1 wordt door Panda gezien als 'Mogelijk ongewenst programma'!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.