De beste gratis software voor je thuisnetwerk

Door: ignace-de-groot | 20 januari 2016 18:23

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

Tip 20: Fotoviewer en meer

cPicture 3.5

cPicture, een woordspeling op 'see picture', profileert zichzelf in de eerste plaats als een fotoviewer, maar dat vinden we net iets te bescheiden. Het programma mag zich dan focussen op fotobestanden, het kan ook overweg met audio en video. De interface heeft wel wat weg van de Windows Verkenner, inclusief het lint. Links krijg je een hiërarchisch overzicht van de stations en mappen te zien en rechts een overzicht van de mediabestanden uit de geselecteerde locatie. cPicture kan met alle belangrijke fotoformaten overweg, inclusief een aantal raw-formaten. Het blijft echter niet bij 'kijken' (al dan niet in de vorm van een diashow); er zijn ook heel wat (eenvoudige) bewerkingstools aanwezig, met klassiekers als bijsnijden, roteren, spiegelen en verwijderen van rode ogen. Een batchfunctie is eveneens aanwezig om meerdere bestanden tegelijk te bewerken. Voor veel functies zijn ook nog sneltoetsen aanwezig en diehards sturen cPicture natuurlijk vanaf de opdrachtregel aan.

cPicture: een overzichtelijke no-nonsense aanpak.

Tip 21: Icoonontwerper

Seanau Icon Toolkit 7.1

Ook jouw bureaublad heeft wellicht allerlei snelkoppelingen naar programma's en documenten. Wil je je bureaublad een persoonlijker touch geven, waarom dan niet de pictogrammen van een aantal veelgebruikte snelkoppelingen zelf ontwerpen? Dat kan perfect met Seanau Icon Toolkit. Om zo'n icoontje te ontwerpen kun je van een aantal ingebouwde tools gebruikmaken, zoals een lijn- en potloodtool of een rechthoek- of ellipstool. Je hoeft niet per se vanaf een wit bestand te beginnen (dat zouden we je ook niet aanraden in het begin). Je kunt ook bestaande plaatjes (waaronder ico, jpg, bmp, tif en png) inladen om die verder te bewerken. Op zoek naar inspiratie? Op sites als www.iconarchive.com vind je er duizenden. Dankzij de ondersteuning van lagen zijn er best wel wat geavanceerde bewerkingen mogelijk, zeker in combinatie met het Styles-menu dat een reeks kant-en-klare stijlen en effecten bevat.

Best leuk, zo'n zelf ontworpen (of bewerkt) programma-icoon!

Tip 22: Digitaal post-itje

PNotes.NET 3.1

Plak jij je schermranden of je bureau vol met notitie-breifjes? Gebruik dan eens een tool als PNotes.NET. Wil je deze in het Nederlands, dan moet je er na de installatie nog even de Nederlandse vertaalmodule bij downloaden. Die pak je vervolgens uit, waarna je het bestand dutch.xml naar de map \PNotes.NET\lang kopieert. Na installatie vind je PNotes.NET terug in het Windows-systeemvak. Vanuit het contextmenu krijg je toegang tot een uitgebreid menu, via Preferences / General Settings / Language / Nederlands maak je alles Nederlandstalig. Nieuwe post-itjes creëren is niet moeilijker dan Nieuwe notitie aan te klikken en je boodschap in te tikken. Onder aan zo'n notitie vind je allerlei tools om het briefje verder vorm te geven en ook vanuit het contextmenu komen heel wat nuttige opties beschikbaar. Om alles overzichtelijk te houden, kun je met PNotes.NET je notities in groepen onderbrengen, zoals 'Thuis' of 'Werk'. Er ook een zoekfunctie aanwezig en je kunt de notities ook van tags voorzien. Ook goed om weten: je bepaalt geheel zelf wanneer zo'n herinneringsbriefje moet opduiken en het is zelfs mogelijk je notities met behulp van plug-ins te synchroniseren met je favoriete cloudopslagdienst.

Tip 23: Mappen versleutelen

CryptSync 1.2

Encryptie blijft vooralsnog de zekerste manier om data voor onbevoegden ontoegankelijk te maken. CryptSync is een encryptietool, maar dan wel met een wat aparte insteek: het programma synchroniseert twee mappen, maar wel zo dat de doelmap automatisch wordt versleuteld. Dat geeft mogelijkheden, vooral als je bedenkt dat je die doelmap bijvoorbeeld ook in de map van je Google Drive, OneDrive of Dropbox kunt plaatsen. En niemand houdt je tegen om bijvoorbeeld twee sync-paren te creëren met éeenzelfde bronmap en twee doelmappen bij verschillende clouddiensten. Dan heb je meteen een versleutelde back-up van je gegevens. Alles begint dus met het aanmaken van een of meer 'sync pairs' die je met een sterk wachtwoord voorziet van encryptie. Als je dat wilt, kun je ook de bestandsnamen laten versleutelen. Standaard wordt 7-Zip voor de encryptie ingezet, waardoor de doelmap meteen ook wordt gecomprimeerd, maar je kunt ook een encryptie op basis van GnuPG selecteren, waarbij er niet gecomprimeerd wordt.

Synchroniseren, encrypten en comprimeren in één beweging.

Tip 24: Versleutelen

KryptoFiler 1.0

Wil je alleen af en toe wat privacygevoelige bestanden versleutelen, dan is een tool als CryptSync niet echt handig. KryptoFiler is dan een betere oplossing. Die integreert zich namelijk netjes in het contextmenu van de Windows Verkenner. Kies je hier Encrypt with KryptoFiler, dan hoef je in principe weinig meer te doen dan het encryptie-algoritme te selecteren, met keuze tussen onder meer Rijndael, Serpent, TwoFish, BlowFish, 3DES enz. Ook het hash-algoritme kun je zelf instellen, waaronder MD5 en SHA512. Kies een sterk wachtwoord, waarna het bestand wordt versleuteld naar een spiegelbestand met de extensie _Encrypted. Vanzelfsprekend kun je versleutelde bestanden ook weer decrypten. Klik erop met de rechtermuisknop en kies nu Decrypt with KryptoFiler.

Tip 25: Draadloos versturen

Feem 3.0

Om data via je wifi-netwerk draadloos over te zetten tussen diverse apparaten zijn er diverse oplossingen, waaronder AirDroid of AirDrop. Een minder bekende, maar toch elegante tool is Feem. Dit programma is beschikbaar voor Windows, OS X en Linux en bestaat tevens als mobiele app voor Android, iOS en Windows Phone. Feem herkent automatisch andere apparaten met Feem binnen hetzelfde (al dan niet draadloze) netwerk en voegt de namen toe aan een lijst. Je selecteert in deze lijst het doelapparaat en sleept daarna de gewenste bestanden naar het programmavenster. De ontvanger krijgt een notificatie en kan de gegevens vervolgens downloaden naar een instelbare locatie. Een leuk extraatje is nog de chatmodule, waarmee snel nog een paar boodschappen tussen zender en ontvanger kunnen worden uitgewisseld.

1 Reactie(s) op: De beste gratis software voor je thuisnetwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 januari 2016 11:48 Kasander
  Similar Image Finder 1.1 wordt door Panda gezien als 'Mogelijk ongewenst programma'!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.