De beste gratis tools voor videobewerking

© PXimport

De beste gratis tools voor videobewerking

Geplaatst: 7 augustus 2018 - 06:06

Aangepast: 2 januari 2023 - 23:30

Toon van Daele

Heb je wat videoclips met je digitale camera of je smartphone/tablet gemaakt? Dan kun je die makkelijk bewerken om ze op een leuke manier aan de wereld (of een select gezelschap) te tonen. Haal bepaalde fragmenten eruit, voorzie je video’s van een tekstboodschap of ondertiteling of pas er filters of effecten op toe. We vertellen met welke gratis tools je moet hebben voor videobewerking.

Tip 01: Video-editors

Er zijn natuurlijk heel wat editors waarmee je op basis van bestaande clips en foto’s zelf video’s kunt samenstellen, inclusief geanimeerde transities en effecten. Bekende commerciële tools zijn bijvoorbeeld Apple Final Cut Pro, Adobe Premiere Pro, Pinnacle Studio, Corel VideoStudio en Magix Movie Edit Pro. Zulke pakketten zijn vaak stevig aan de prijs. Gelukkig zijn er ook video-editors die je helemaal niets hoeven te kosten, zoals Shotcut, OpenShot, Lightworks en DaVinci Resolve. Zoek je naar oplossingen met een minder steile leercurve, dan kun je aankloppen bij onder meer VSDC Free Video Editor of VideoPad Video Editor. Tot voor kort was er ook nog Windows Movie Maker maar helaas heeft Microsoft de stekker uit deze tool getrokken. Je kunt het programma her en der nog wel online vinden, maar let op: er zijn ook sites die je geld trachten af te troggelen voor deze software. Mocht je die absoluut toch op je pc willen installeren, check de download dan eerst goed op potentiële malware (bijvoorbeeld met www.virustotal.com).

Hoe dan ook, in dit artikel gaan we grotendeels voorbij aan deze allrounders en focussen we ons op gebruiksvriendelijke programma’s die zich toespitsen op een paar specifieke features.

Tip 01 Microsoft heeft de stekker uit Movie Maker getrokken, maar het programma is nog wel op het internet te vinden.

© PXimport

Tip 02: Fotofilmpje

Heb je een reeks foto’s die je niet zomaar in de vorm van een gewone diapresentatie wilt aanbieden, dan kun je gebruikmaken van de app Foto’s, gratis beschikbaar in de Microsoft Store. Met dit programma zet je met een paar muisklikken een fotofilmpje met muziek in elkaar. Start de app op, druk op de knop Maken en klik op Automatische video met muziek. Klik op Mappen om desgevallend extra fotomappen aan je collectie toe te voegen. Vervolgens klik je op Collectie en selecteer je alle gewenste foto’s – het is overigens ook mogelijk videoclips in je selectie op te nemen. Ben je hiermee klaar, druk dan rechtsboven op Maken. Geef je video een naam en bevestig met OK. De app gaat aan de slag en even later is je filmpje klaar. Vind je het resultaat niet zo geslaagd, druk dan een of meerdere keren op de blauwe knop boven Remix laten maken. Ben je tevreden klik dan op Exporteren of delen en kies een van de drie beschikbare kwaliteitsopties. Het resultaat is in alle gevallen een mp4-bestand.

Tip 02 Met een paar muisklikken creëer je een heuse fotovideo met achtergrondmuziek.

© PXimport

Vind je het resultaat niet zo geslaagd, dan laat je snel een nieuwe remix maken

-

Tip 03: Fotovideo-effecten

Wil je zelf wat meer controle over je fotofilmpje, bijvoorbeeld over de stijl of de volgorde van je beelden? Dat kan. Wanneer je op Video bewerken klikt, verschijnt onderaan het ‘storyboard’ van je video. Items verplaatsen doe je hier eenvoudigweg door die met de muis te verslepen. Bovenaan dit storyboard tref je diverse opties aan, waaronder Filters, Tekst, Beweging en 3D-effecten.

Met de optie Filters kun je een effect op een geselecteerde foto of videoclip toepassen, bijvoorbeeld sepia-kleuren een klassiek uiterlijk of zwart-wit. Bevestig met Gereed om een effect toe te passen. Logischerwijze kun je met Tekst een titel op je selectie aanbrengen. Hierbij kun je kiezen uit negen stijlen en zes lay-outs, zoals Grote titel, Boven en Rechts. Met de optie Beweging voeg je een Ken Burns-achtig effect toe: je kijkt dan als het ware door een bewegende of zoomende cameralens naar je foto, wat een bewegingseffect suggereert. 3D-effecten geeft je toegang tot een hele hoop gimmicks, waarbij je vaak zowel de grootte als de draaihoek kunt instellen. Het gaat dan om effecten als een vonkenregen, rozenblaadjes, een laserstraal, rook enzovoort.

Om het geluidsniveau van een clip afzonderlijk in te stellen, klik je die met de rechtermuisknop aan en kies je Volume.

Tip 03 Je kunt de gemaakte remix zelf aanpassen en leuke effecten toevoegen.

© PXimport

Tip 04: Knippen

Met de app Foto’s kun je weliswaar ook videoclips bijknippen om overtollige videofragmenten weg te halen, maar dat werkt niet ideaal. Het gratis opensource-programma Vidcutter is specifiek bedoeld voor het betere knipwerk. De tool maakt het bovendien erg makkelijk om de uitgeknipte fragmenten tot een nieuwe video samen te smelten.

Zodra je de tool hebt geïnstalleerd en opgestart, haal je met Open Media de gewenste video op. Krijg je de video niet te zien in het voorbeeldvenster, klik dan rechtsonder het tandwielpictogram aan, open de rubriek Video en verwijder het vinkje bij Hardware decoding. Hier tref je trouwens ook de rubriek General aan: wanneer je hier Enable SmartCut activeert, zal VidCutter je video tot op een keyframe nauwkeurig bijknippen (in deze modus opereert VidCutter weliswaar iets trager).

Een fragment uitknippen is niet moeilijker dan de knop Start Clip bij het begin van het fragment aan te klikken en de knop End clip op het einde. Het fragment verschijnt nu in het rechterpaneel. Op dezelfde manier kun je nog andere fragmenten toevoegen. De toegevoegde fragmenten laten zich via een eenvoudig versleepbeweging verplaatsen. Om deze fragmenten in een afzonderlijke video te gieten, klik je Save media aan en geef je de nieuwe mp4-video een geschikte naam en locatie.

Tip 04 Knip de leukste stukjes eruit en plak die aan elkaar tot een nieuwe videoclip.

© PXimport

Tip 05: Omkeren & roteren

Het gebeurt dat een video op zijn kop of zijwaarts staat. Dat gebeurt vooral wanneer de camera tijdens het filmen gedraaid is. Of dat hij gespiegeld is (bijvoorbeeld doordat met de frontcamera van een telefoon gefilmd is). Met de tool Free Video Flip and Rotate heb je dat snel geregeld. Nadat je de tool hebt opgestart, haal je eerst een videobestand op, dat kan overigens ook gewoon door je video naar het programmavenster te slepen. Je krijgt een voorbeeldvenster te zien en je kunt de video hier ook afspelen. Onder in beeld zie je de knoppen om de video te roteren (90 graden naar links of rechts of gelijk 180 graden) en te spiegelen (verticaal, horizontaal of beide). Elke handeling laat zich trouwens ook met een sneltoets uitvoeren. Het resultaat zie je meteen in het rechterpaneel. Voor je echter de Save-knop indrukt om dit te bewaren, selecteer je eerst het gewenste videoformaat: avi, gif, mkv of mp4. Het originele formaat bewaren is jammer genoeg alleen mogelijk in de Premium-versie.

Tip 05 Je video omkeren of roteren vergt maar een paar muisklikken.

© PXimport

Tip 06: Miniaturen

Je hebt een aantal video’s en je wilt van elke video graag een paar screenshots, bijvoorbeeld zodat je snel kunt zien wat er in de video gebeurt. Liever dan die screenshots zelf stuk voor stuk te maken met een of andere screenshot-tool, voer je dit klusje automatisch uit! Dat kan met AMT Auto Movie Thumbnailer. Die analyseert alle video’s uit een bepaalde map en creëert automatisch een pagina met miniatuurafbeeldingen van de keyframes uit die video’s. Per video worden die miniaturen in een apart afbeeldingsbestand opgeslagen.

Je hoeft in principe niet meer te doen dan de knop Input in te drukken en de gewenste map(pen) met je video’s aan te duiden. Laat het vinkje bij Recursive Search staan als je ook submappen mee wilt nemen. Vervolgens druk je de knop Start Processing in: het resultaat kan even op zich laten wachten, maar levert alvast voor elke video een fraaie reeks met miniaturen op in één jpg-bestand.

Tip 06 AMT stelt volautomatisch een pagina met miniatuurfoto’s uit je video samen.

© PXimport

Tip 07: Miniatuur-instellingen

Hoeveel foto’s er per video worden gemaakt, kun je zelf bepalen via de knop Layout. Kies je voor Prepare fixed amount of screenshots – by Thumbnail Size / Length Patterns, dan wordt het aantal miniaturen bepaald op basis van de grootte en lengte van de video’s. Tussen 10 en 50 MB bijvoorbeeld zijn dat er standaard 30 (5 per rij), is de video groter, dan worden dat er 60 (eveneens 5 per rij).

Je kunt echter ook de optie Prepare variable amount of screenshots – by Absolute Timing selecteren, waarbij je zelf bepaalt om de hoeveel seconden er een screenshot moet worden genomen, hoeveel screenshots je per rij wilt en wat het maximum aantal screenshots per video mag zijn.

Verder kun je hier ook nog allerlei kleur- en ontwerpinstellingen aanpassen, zoals het fonttype, achtergrondkleur, bestandstype (jpg of png) en meer. Vanuit het rechterpaneel van dit layout-venster leg je de Timestamp Settings vast, standaard wordt op elke miniatuur namelijk een tijdstempel afgedrukt. Ook leuk is dat je op het blad met miniatuur een eigen commentaarregels en logo kunt plaatsen.

Tip 07 Je kunt tot in de puntjes de lay-out van de miniaturen bepalen.

© PXimport

Tip 08: Filters

Vind je je video wat onder- of overbelicht, zijn de kleuren wat flets of hebben de beelden last van ruis, dan hoef je niet verder te zoeken dan de populaire opensource-tool Avidemux, die je hier vindt. De wat Spartaanse tool is er voor Linux, macOS en Windows. Avidemux is vooral ook bedoeld om je videobestand naar andere formaten te converteren, met tal van exportopties. Wij focussen ons hier echter op de fraaie collectie filters die Avidemux ook rijk is. Via File / Open haal je een videobestand op. Mocht het programma onverhoopt crashen, open dan het menu Edit en kies Preferences, waar je op het tabblad Display een andere Video display-optie kiest dan OpenGL.

Zodra je video is opgehaald, open je het uitklapmenu bij Video Output en wijzig je de standaardoptie Copy in een geschikt uitvoerformaat, zodat de knop Filters beschikbaar komt. Er verschijnt een nieuw venster waarin je in het linkerdeelvenster de rubrieken ziet. Zodra je een rubriek opent, krijg je in het middelste paneel de bijhorende filters te zien. Zo’n filter laat zich vervolgens met een dubbelklik configureren. Met de Preview-knop rechtsonder bekijk je de voorbeeldweergave. Rechts in beeld zie je de actieve filters. Wil je zo’n filter uit de foto verwijderen, dan rechtsklik je erop en kies je Remove. In dit contextmenu vind je ook de mogelijkheid om de filtervolgorde aan te passen.

Tip 08 Avidemux heeft een heel arsenaal aan filters ingebouwd.

© PXimport

Tip 09: Filters toepassen

In de rubriek Subtitles vind je het filter SSA/ASS/SRT, waarmee je ondertitels ‘hardcoded’ in je video opneemt. We gaan er wel van uit dat je een bijhorend ondertitelingsbestand hebt (gemaakt). In tip 10 lees je daar meer over. Het volstaat om naar dit bestand te verwijzen en een aantal lay-out-opties in te stellen, zoals de regelafstand en lettergroote. Mocht het om een srt-bestand gaan, dan converteert Avidemux dit automatisch naar een ssa-bestand. Bevestig je keuze en controleer het resultaat met de Preview-knop. Klaar.

Had je graag een logo aan je video toegevoegd – al was het maar om plagiaat tegen te gaan als je hem online gaat plaatsen – open dan de rubriek Transform en dubbelklik op Logo. Via de Select-knop haal je de gewenste afbeelding op. Met de X- en Y-velden bepaal je de exacte plek van het logo (of je versleept het gewoon met de muis), via het Alpha-veld leg je de transparantie vast. Bevestig je instellingen, sluit het filtervenster af met Close en bewaar je aangepaste video met File / Save.

Tip 09 Een logo plaatsen is slechts één van de vele mogelijkheden in Avidemux.

© PXimport

Bepaal de exacte plek van het logo, leg de transparantie vast en sla je video op

-

Tip 10: Ondertiteltool

Is het je vooral om ondertiteling te doen, dan biedt een gespecialiseerde tool als het portable Subtitle Edit je duidelijk meer opties dan Avidemux. We tonen je kort hoe je hiermee aan de slag kunt. Start het programma op, ga naar Options / Choose Language en kies Nederlands: de interface pas zich meteen aan. Open nu het menu Video en selecteer de gewenste video. De kans is reëel dat Subtitle Edit die niet wil afspelen. Dat los je als volgt op: ga naar Instellingen / Voorkeuren en open het tabblad Videospeler. Installeer nu VLC Media Player (klik op het pijltje naast Download VLC en selecteer Windows 64bit als je de 64bits-versie van Windows hebt draaien). Via het knopje met de drie puntjes verwijs je naar het exe-bestand van VLC Media Player, waarna je de optie VLC Media Player op het tabblad Videospeler aanstipt. Nu hoort Subtitle Edit je video wel te kunnen afspelen.

Terug in het hoofdvenster van Subtitle Edit zorg je dat Lijstweergave is geopend en klik je linksonder het tabblad Aanmaken aan. Het eigenlijke ondertitelen kan beginnen.

Tip 10 Subtitle Edit laat zich op vele manieren aanpassen en optimaliseren.

© PXimport

Tip 11: Ondertitels maken

Speel de video in het voorbeeldvenster af tot op de positie waar je je eerste ondertitel wilt. Vervolgens druk je op Nieuwe ondertitel invoegen (sneltoets F9) en vul je in het kader Tekst de gewenste ondertitel in. Je zult merken dat de tijdsduur zich automatisch aan de lengte van je ondertitel aanpast: standaard is dat 25 tekens per seconde, maar deze waarde (samen met enkele andere) pas je aan via Instellingen / Voorkeuren, op het tabblad Algemeen. Op gelijkaardige manier vul je nu ook de andere ondertitels in: die worden netjes chronologisch getoond.

Handig is ook dat je het vormgeving van je ondertitels snel kunt aanpassen: selecteer de gewenste ondertitels in de Lijstweergave, klik je selectie met de rechtermuisknop aan en kies opties als Lettertype, Kleur enzovoort. Let wel, bij srt-ondertiteling (de standaardkeuze in Subtitle Edit) worden hiervoor de nodige html-tags toegevoegd, iets wat niet alle mediaspelers (even goed) ondersteunen.

Bewaar je ondertitels via Bestand / Opslaan als en controleer met een videospeler of alles er goed uitziet. Overigens laat zo’n srt-bestand zich ook gewoon openen in en bewerken met een tool als WordPad. Wie de ondertitels hardcoded in de videobeelden wil opnemen: je weet inmiddels ook hoe dat moet (zie tip 9).

Tip 11 Subtitle Edit stelt zelf een gepaste tijdsduur voor je ondertitels voor.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten