De beste gratis tools voor videobewerking

Door: Toon van Daele | 07 augustus 2018 10:06

Videocamera kopen
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Heb je wat videoclips met je digitale camera of je smartphone/tablet gemaakt? Dan kun je die makkelijk bewerken om ze op een leuke manier aan de wereld (of een select gezelschap) te tonen. Haal bepaalde fragmenten eruit, voorzie je video’s van een tekstboodschap of ondertiteling of pas er filters of effecten op toe. We vertellen met welke gratis tools je moet hebben voor videobewerking.

Tip 01: Video-editors

Er zijn natuurlijk heel wat editors waarmee je op basis van bestaande clips en foto’s zelf video’s kunt samenstellen, inclusief geanimeerde transities en effecten. Bekende commerciële tools zijn bijvoorbeeld Apple Final Cut Pro, Adobe Premiere Pro, Pinnacle Studio, Corel VideoStudio en Magix Movie Edit Pro. Zulke pakketten zijn vaak stevig aan de prijs. Gelukkig zijn er ook video-editors die je helemaal niets hoeven te kosten, zoals Shotcut, OpenShot, Lightworks en DaVinci Resolve. Zoek je naar oplossingen met een minder steile leercurve, dan kun je aankloppen bij onder meer VSDC Free Video Editor of VideoPad Video Editor. Tot voor kort was er ook nog Windows Movie Maker maar helaas heeft Microsoft de stekker uit deze tool getrokken. Je kunt het programma her en der nog wel online vinden, maar let op: er zijn ook sites die je geld trachten af te troggelen voor deze software. Mocht je die absoluut toch op je pc willen installeren, check de download dan eerst goed op potentiële malware (bijvoorbeeld met www.virustotal.com).

Hoe dan ook, in dit artikel gaan we grotendeels voorbij aan deze allrounders en focussen we ons op gebruiksvriendelijke programma’s die zich toespitsen op een paar specifieke features.

Tip 01 Microsoft heeft de stekker uit Movie Maker getrokken, maar het programma is nog wel op het internet te vinden.

Tip 02: Fotofilmpje

Heb je een reeks foto’s die je niet zomaar in de vorm van een gewone diapresentatie wilt aanbieden, dan kun je gebruikmaken van de app Foto’s, gratis beschikbaar in de Microsoft Store. Met dit programma zet je met een paar muisklikken een fotofilmpje met muziek in elkaar. Start de app op, druk op de knop Maken en klik op Automatische video met muziek. Klik op Mappen om desgevallend extra fotomappen aan je collectie toe te voegen. Vervolgens klik je op Collectie en selecteer je alle gewenste foto’s – het is overigens ook mogelijk videoclips in je selectie op te nemen. Ben je hiermee klaar, druk dan rechtsboven op Maken. Geef je video een naam en bevestig met OK. De app gaat aan de slag en even later is je filmpje klaar. Vind je het resultaat niet zo geslaagd, druk dan een of meerdere keren op de blauwe knop boven Remix laten maken. Ben je tevreden klik dan op Exporteren of delen en kies een van de drie beschikbare kwaliteitsopties. Het resultaat is in alle gevallen een mp4-bestand.

Tip 02 Met een paar muisklikken creëer je een heuse fotovideo met achtergrondmuziek.
Vind je het resultaat niet zo geslaagd, dan laat je snel een nieuwe remix maken

Tip 03: Fotovideo-effecten

Wil je zelf wat meer controle over je fotofilmpje, bijvoorbeeld over de stijl of de volgorde van je beelden? Dat kan. Wanneer je op Video bewerken klikt, verschijnt onderaan het ‘storyboard’ van je video. Items verplaatsen doe je hier eenvoudigweg door die met de muis te verslepen. Bovenaan dit storyboard tref je diverse opties aan, waaronder Filters, Tekst, Beweging en 3D-effecten.

Met de optie Filters kun je een effect op een geselecteerde foto of videoclip toepassen, bijvoorbeeld sepia-kleuren een klassiek uiterlijk of zwart-wit. Bevestig met Gereed om een effect toe te passen. Logischerwijze kun je met Tekst een titel op je selectie aanbrengen. Hierbij kun je kiezen uit negen stijlen en zes lay-outs, zoals Grote titel, Boven en Rechts. Met de optie Beweging voeg je een Ken Burns-achtig effect toe: je kijkt dan als het ware door een bewegende of zoomende cameralens naar je foto, wat een bewegingseffect suggereert. 3D-effecten geeft je toegang tot een hele hoop gimmicks, waarbij je vaak zowel de grootte als de draaihoek kunt instellen. Het gaat dan om effecten als een vonkenregen, rozenblaadjes, een laserstraal, rook enzovoort.

Om het geluidsniveau van een clip afzonderlijk in te stellen, klik je die met de rechtermuisknop aan en kies je Volume.

Tip 03 Je kunt de gemaakte remix zelf aanpassen en leuke effecten toevoegen.

Tip 04: Knippen

Met de app Foto’s kun je weliswaar ook videoclips bijknippen om overtollige videofragmenten weg te halen, maar dat werkt niet ideaal. Het gratis opensource-programma Vidcutter is specifiek bedoeld voor het betere knipwerk. De tool maakt het bovendien erg makkelijk om de uitgeknipte fragmenten tot een nieuwe video samen te smelten.

Zodra je de tool hebt geïnstalleerd en opgestart, haal je met Open Media de gewenste video op. Krijg je de video niet te zien in het voorbeeldvenster, klik dan rechtsonder het tandwielpictogram aan, open de rubriek Video en verwijder het vinkje bij Hardware decoding. Hier tref je trouwens ook de rubriek General aan: wanneer je hier Enable SmartCut activeert, zal VidCutter je video tot op een keyframe nauwkeurig bijknippen (in deze modus opereert VidCutter weliswaar iets trager).

Een fragment uitknippen is niet moeilijker dan de knop Start Clip bij het begin van het fragment aan te klikken en de knop End clip op het einde. Het fragment verschijnt nu in het rechterpaneel. Op dezelfde manier kun je nog andere fragmenten toevoegen. De toegevoegde fragmenten laten zich via een eenvoudig versleepbeweging verplaatsen. Om deze fragmenten in een afzonderlijke video te gieten, klik je Save media aan en geef je de nieuwe mp4-video een geschikte naam en locatie.

Tip 04 Knip de leukste stukjes eruit en plak die aan elkaar tot een nieuwe videoclip.

Tip 05: Omkeren & roteren

Het gebeurt dat een video op zijn kop of zijwaarts staat. Dat gebeurt vooral wanneer de camera tijdens het filmen gedraaid is. Of dat hij gespiegeld is (bijvoorbeeld doordat met de frontcamera van een telefoon gefilmd is). Met de tool Free Video Flip and Rotate heb je dat snel geregeld. Nadat je de tool hebt opgestart, haal je eerst een videobestand op, dat kan overigens ook gewoon door je video naar het programmavenster te slepen. Je krijgt een voorbeeldvenster te zien en je kunt de video hier ook afspelen. Onder in beeld zie je de knoppen om de video te roteren (90 graden naar links of rechts of gelijk 180 graden) en te spiegelen (verticaal, horizontaal of beide). Elke handeling laat zich trouwens ook met een sneltoets uitvoeren. Het resultaat zie je meteen in het rechterpaneel. Voor je echter de Save-knop indrukt om dit te bewaren, selecteer je eerst het gewenste videoformaat: avi, gif, mkv of mp4. Het originele formaat bewaren is jammer genoeg alleen mogelijk in de Premium-versie.

Tip 05 Je video omkeren of roteren vergt maar een paar muisklikken.

Tip 06: Miniaturen

Je hebt een aantal video’s en je wilt van elke video graag een paar screenshots, bijvoorbeeld zodat je snel kunt zien wat er in de video gebeurt. Liever dan die screenshots zelf stuk voor stuk te maken met een of andere screenshot-tool, voer je dit klusje automatisch uit! Dat kan met AMT Auto Movie Thumbnailer. Die analyseert alle video’s uit een bepaalde map en creëert automatisch een pagina met miniatuurafbeeldingen van de keyframes uit die video’s. Per video worden die miniaturen in een apart afbeeldingsbestand opgeslagen.

Je hoeft in principe niet meer te doen dan de knop Input in te drukken en de gewenste map(pen) met je video’s aan te duiden. Laat het vinkje bij Recursive Search staan als je ook submappen mee wilt nemen. Vervolgens druk je de knop Start Processing in: het resultaat kan even op zich laten wachten, maar levert alvast voor elke video een fraaie reeks met miniaturen op in één jpg-bestand.

Tip 06 AMT stelt volautomatisch een pagina met miniatuurfoto’s uit je video samen.

1 Reactie(s) op: De beste gratis tools voor videobewerking

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 9 augustus 2018 15:28 Erdna
    Een van de handigste modules in Movie Maker is de Stabilisatiemodule. In welk ander gratis videobewerkingsprogramma vind ik ook zo'n stabilisatiemogelijkheid?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.