De beste gratis tools voor videobewerking

Door: Toon van Daele | 07 augustus 2018 10:06

Videocamera kopen
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 07: Miniatuur-instellingen

Hoeveel foto’s er per video worden gemaakt, kun je zelf bepalen via de knop Layout. Kies je voor Prepare fixed amount of screenshots – by Thumbnail Size / Length Patterns, dan wordt het aantal miniaturen bepaald op basis van de grootte en lengte van de video’s. Tussen 10 en 50 MB bijvoorbeeld zijn dat er standaard 30 (5 per rij), is de video groter, dan worden dat er 60 (eveneens 5 per rij).

Je kunt echter ook de optie Prepare variable amount of screenshots – by Absolute Timing selecteren, waarbij je zelf bepaalt om de hoeveel seconden er een screenshot moet worden genomen, hoeveel screenshots je per rij wilt en wat het maximum aantal screenshots per video mag zijn.

Verder kun je hier ook nog allerlei kleur- en ontwerpinstellingen aanpassen, zoals het fonttype, achtergrondkleur, bestandstype (jpg of png) en meer. Vanuit het rechterpaneel van dit layout-venster leg je de Timestamp Settings vast, standaard wordt op elke miniatuur namelijk een tijdstempel afgedrukt. Ook leuk is dat je op het blad met miniatuur een eigen commentaarregels en logo kunt plaatsen.

Tip 07 Je kunt tot in de puntjes de lay-out van de miniaturen bepalen.

Tip 08: Filters

Vind je je video wat onder- of overbelicht, zijn de kleuren wat flets of hebben de beelden last van ruis, dan hoef je niet verder te zoeken dan de populaire opensource-tool Avidemux, die je hier vindt. De wat Spartaanse tool is er voor Linux, macOS en Windows. Avidemux is vooral ook bedoeld om je videobestand naar andere formaten te converteren, met tal van exportopties. Wij focussen ons hier echter op de fraaie collectie filters die Avidemux ook rijk is. Via File / Open haal je een videobestand op. Mocht het programma onverhoopt crashen, open dan het menu Edit en kies Preferences, waar je op het tabblad Display een andere Video display-optie kiest dan OpenGL.

Zodra je video is opgehaald, open je het uitklapmenu bij Video Output en wijzig je de standaardoptie Copy in een geschikt uitvoerformaat, zodat de knop Filters beschikbaar komt. Er verschijnt een nieuw venster waarin je in het linkerdeelvenster de rubrieken ziet. Zodra je een rubriek opent, krijg je in het middelste paneel de bijhorende filters te zien. Zo’n filter laat zich vervolgens met een dubbelklik configureren. Met de Preview-knop rechtsonder bekijk je de voorbeeldweergave. Rechts in beeld zie je de actieve filters. Wil je zo’n filter uit de foto verwijderen, dan rechtsklik je erop en kies je Remove. In dit contextmenu vind je ook de mogelijkheid om de filtervolgorde aan te passen.

Tip 08 Avidemux heeft een heel arsenaal aan filters ingebouwd.

Tip 09: Filters toepassen

In de rubriek Subtitles vind je het filter SSA/ASS/SRT, waarmee je ondertitels ‘hardcoded’ in je video opneemt. We gaan er wel van uit dat je een bijhorend ondertitelingsbestand hebt (gemaakt). In tip 10 lees je daar meer over. Het volstaat om naar dit bestand te verwijzen en een aantal lay-out-opties in te stellen, zoals de regelafstand en lettergroote. Mocht het om een srt-bestand gaan, dan converteert Avidemux dit automatisch naar een ssa-bestand. Bevestig je keuze en controleer het resultaat met de Preview-knop. Klaar.

Had je graag een logo aan je video toegevoegd – al was het maar om plagiaat tegen te gaan als je hem online gaat plaatsen – open dan de rubriek Transform en dubbelklik op Logo. Via de Select-knop haal je de gewenste afbeelding op. Met de X- en Y-velden bepaal je de exacte plek van het logo (of je versleept het gewoon met de muis), via het Alpha-veld leg je de transparantie vast. Bevestig je instellingen, sluit het filtervenster af met Close en bewaar je aangepaste video met File / Save.

Tip 09 Een logo plaatsen is slechts één van de vele mogelijkheden in Avidemux.
Bepaal de exacte plek van het logo, leg de transparantie vast en sla je video op

Tip 10: Ondertiteltool

Is het je vooral om ondertiteling te doen, dan biedt een gespecialiseerde tool als het portable Subtitle Edit je duidelijk meer opties dan Avidemux. We tonen je kort hoe je hiermee aan de slag kunt. Start het programma op, ga naar Options / Choose Language en kies Nederlands: de interface pas zich meteen aan. Open nu het menu Video en selecteer de gewenste video. De kans is reëel dat Subtitle Edit die niet wil afspelen. Dat los je als volgt op: ga naar Instellingen / Voorkeuren en open het tabblad Videospeler. Installeer nu VLC Media Player (klik op het pijltje naast Download VLC en selecteer Windows 64bit als je de 64bits-versie van Windows hebt draaien). Via het knopje met de drie puntjes verwijs je naar het exe-bestand van VLC Media Player, waarna je de optie VLC Media Player op het tabblad Videospeler aanstipt. Nu hoort Subtitle Edit je video wel te kunnen afspelen.

Terug in het hoofdvenster van Subtitle Edit zorg je dat Lijstweergave is geopend en klik je linksonder het tabblad Aanmaken aan. Het eigenlijke ondertitelen kan beginnen.

Tip 10 Subtitle Edit laat zich op vele manieren aanpassen en optimaliseren.

Tip 11: Ondertitels maken

Speel de video in het voorbeeldvenster af tot op de positie waar je je eerste ondertitel wilt. Vervolgens druk je op Nieuwe ondertitel invoegen (sneltoets F9) en vul je in het kader Tekst de gewenste ondertitel in. Je zult merken dat de tijdsduur zich automatisch aan de lengte van je ondertitel aanpast: standaard is dat 25 tekens per seconde, maar deze waarde (samen met enkele andere) pas je aan via Instellingen / Voorkeuren, op het tabblad Algemeen. Op gelijkaardige manier vul je nu ook de andere ondertitels in: die worden netjes chronologisch getoond.

Handig is ook dat je het vormgeving van je ondertitels snel kunt aanpassen: selecteer de gewenste ondertitels in de Lijstweergave, klik je selectie met de rechtermuisknop aan en kies opties als Lettertype, Kleur enzovoort. Let wel, bij srt-ondertiteling (de standaardkeuze in Subtitle Edit) worden hiervoor de nodige html-tags toegevoegd, iets wat niet alle mediaspelers (even goed) ondersteunen.

Bewaar je ondertitels via Bestand / Opslaan als en controleer met een videospeler of alles er goed uitziet. Overigens laat zo’n srt-bestand zich ook gewoon openen in en bewerken met een tool als WordPad. Wie de ondertitels hardcoded in de videobeelden wil opnemen: je weet inmiddels ook hoe dat moet (zie tip 9).

Tip 11 Subtitle Edit stelt zelf een gepaste tijdsduur voor je ondertitels voor.

1 Reactie(s) op: De beste gratis tools voor videobewerking

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 9 augustus 2018 15:28 Erdna
    Een van de handigste modules in Movie Maker is de Stabilisatiemodule. In welk ander gratis videobewerkingsprogramma vind ik ook zo'n stabilisatiemogelijkheid?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.