De beste GBA-emulators voor pc

Door: Wesley Akkerman | 18 maart 2022 11:37

Gameboy Advance Sp
Blog

De Gameboy Advance is een geliefde spelcomputer van Nintendo. Het apparaat ontvangt al jaren officieel geen games meer, maar dat betekent niet dat de liefde vanuit fans verdwenen is. Sommige spelers spelen de games inmiddels wel op andere hardware, middels een emulator. Welke GBA-emulator kun je het beste downloaden?

Zo'n emulator staat in de meeste gevallen op een pc, en anders op een apparaatje als de GB Operator. Wanneer je een back-up van je games op je computer hebt staan, de zogenoemde roms, dan kun je die spelen met gratis software waarvan we de beste opties in dit artikel behandelen.

Emuleren legaal?

Hoewel het emuleren van gamehardware, in het algemeen, legaal is, is het spelen van roms (spelbestanden) dat niet. Je mag geen roms downloaden, delen of distribueren, dus het is heel moeilijk op legale wijze aan dergelijke bestanden te komen. 

Er is geen legaal precedent als het gaat om het rippen of downloaden van games die je reeds in je bezit hebt, maar je zou best kunnen beargumenteren waarom dit past onder fair use.

Visual Boy Advance

Gameboy Advance-liefhebbers die al wat langer meelopen, kennen deze emulator wellicht het beste. Visual Boy Advance genoot heel snel veel populariteit door zijn verscheidenheid aan functies. Denk dan aan GameShark-cheatcodes en joystickondersteuning. Daarnaast zijn er ontzettend veel opties beschikbaar voor het personaliseren van de ervaring. Zo zijn er grafische opties en krijg je toegang tot geavanceerde mogelijkheden (die wellicht aan de casual gamer voorbijgaan).

mGBA

De mGBA wordt gezien als de beste emulator voor Gameboy Advance-games. Als nieuwkomer binnen deze scene laten de ontwikkelaars achter de software zien wat ze in huis hebben, met updates die geregeld verschijnen en een supersoepele gameplayervaring. Omdat de mGBA nog steeds actief ontwikkeld wordt, is dit waarschijnlijk dé emulator die je sowieso wil gebruiken – naast het toevoegen van nieuwe features, worden eventuele problemen ook snel opgelost.

Epilogue GB Operator

No$GBA

Daar waar de mGBA wellicht net even te veel van een speler kan verwachting qua instellingen, doet de No$GBA-emulator dat helemaal niet. Dit is een zeer gebruiksvriendelijke emulator die je direct laat spelen. Deze emulator biedt tevens ondersteuning aan voor multiplayergames: je kunt zelfs meerdere schermen van hetzelfde spel openen. Daarnaast is het zo dat deze emulator tevens Nintendo DS-games ondersteunt. Je krijgt dus twee emulators voor de prijs van één.

RetroArch

Een andere bekende naam binnen de retroscene is RetroArch. Dit is een multiplatform emulator die een verscheidenheid aan consoles en handhelds ondersteunt. Je moet hiervoor wel de juiste plugins downloaden, naast het programma zelf, maar daar kom je wel uit. Deze emulator wordt vooral gewaardeerd om zijn strakke vormgeving en toegankelijkheid. Bovendien is het goed om te zien dat die nog steeds actief ontwikkeld én onderhouden wordt.

Welke is nou de beste GBA-emulator?

Op het internet vind je ongetwijfeld nog meer Gameboy Advance-emulators. Dit zijn echter programma’s die zichzelf lang en breed bewezen hebben. Maar welke moet je nou precies kiezen? Als je gewoon lekker wil spelen zonder poespas, dan is de mGBA dus de betere optie. Zoek je een emulator met meer vlees op de botten, dan kun je het beste Visual Boy Advance downloaden.

0 Reactie(s) op: De beste GBA-emulators voor pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.