De beste tools om media te converteren

Door: Toon van Daele | 07 februari 2021 09:09

How To

In dit artikel lees je hoe je video- en audiobestanden analyseert en kunt converteren, bijvoorbeeld wanneer blijkt dat je mediaspeler of app niet overweg kan met een codec of container. We leggen dit uit aan de hand van twee tools.

MediaInfo

Er zijn talrijke bestandsformaten voor media, met extensies als avi, mkv, mp4, m4a, mp3, wav enzovoort. Videobestanden kun je zien als containers die verschillende codecs kunnen bevatten. Dat zijn componenten waaruit de video is opgebouwd, zoals de (gecomprimeerde) beeldenstroom, audiosporen et cetera. Een prima tool die je hierover nuttige informatie verschaft, is MediaInfo.

Hoe? Zo!

We nemen de Windows-variant als voorbeeld. Bij de eerste opstart verschijnt een Settings-venster waarin jeLanguage ook op Nederlands kunt instellen. Het Uitvoerformaat zet je bij voorkeur op Boomstructuur. Je vindt hier verder nog twee opties om MediaInfo ook vanaf de Verkenner aan te sturen. Laat een vinkje staan bij Shell-extensie als je de tool vanaf het contextmenu van de Verkenner wilt aanroepen, en bij Shell InfoTip als je beknopte info wilt zien wanneer je in de Verkenner de muisaanwijzer boven een mediabestand houdt. Bevestig je instellingen met OK.

Werk je liever vanuit het hoofdvenster van MediaInfo, dan hoef je hier slechts een mediabestand naartoe te verslepen of je haalt het op via Bestand, Open. Je krijgt nu gedetailleerde en technische informatie te zien over het bestand, opgedeeld in rubrieken als Algemeen, Video en Audio. Vanuit het Beeld-menu kun je nog andere weergaven oproepen. Alle informatie laat zich via Bestand, Exporteren naar tal van bestandsformaten uitvoeren, waaronder txt, csv en html.

Any Video Converter Free

Dankzij MediaInfo weet je welke codec(s) je mediabestand bevat. Weigert je mediaspeler of app het bestand af te spelen, dan struikelt die wellicht over een codec. Je kunt dan Any Video Converter Free gebruiken om de codec(s) of container aan te passen, ook wel converteren of transcoderen genoemd. De tool focust zich op video maar ook audioconversies zijn mogelijk.

Hoe? Zo!

Open het tabblad Convert Video en voeg de mediabestanden toe, waarna ze in een lijst belanden. Met een vinkje selecteer je de bestanden die je in de conversie wilt betrekken. Rechtsboven vind je hiervoor een uitklapmenu met talrijke conversieprofielen, opgedeeld in rubrieken als Android, Microsoft, TV Devices en Audio files. Deze laatste gebruik je voor audioconversie of voor audio-extractie uit videofragmenten.

Vanuit het rechterpaneel, bij Video Options en Audio Options kun je nog allerlei codec-parameters aanpassen, zoals Frame Rate, Video Aspect (4/3 of 16/9), Audio Bitrate en Audio Channel. Met Convert Now! start je de transcodering. Om alle geselecteerde video’s naar één groot videobestand om te zetten, plaats je een vinkje bij Join All Files. De uitvoermap zie je rechts, bij Basic Settings.

Het is ook mogelijk een fragment uit een video te lichten (via het schaar-icoontje) of ondertitels toe te voegen (via het tekstballonnetje). Het verfkwastpictogram laat je uit diverse effecten kiezen en video’s laten zich tevens bijknippen, roteren en optimaliseren.

Any Video Converter doet meer dan de naam doet vermoeden, zoals audio converteren of video knippen en van effecten voorzien.

1 Reactie(s) op: De beste tools om media te converteren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 8 februari 2021 06:55 japie12
    Hallo Toon, dit is slechts een tooltje om te converteren en zeker niet de beste. Kijk maar eens naar Wondershare Uniconvertor, die pakt alles ook Blu-ray
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.