De beste tools voor Windows 10

© PXimport

De beste tools voor Windows 10

Geplaatst: 21 juni 2021 - 02:07

Aangepast: 25 november 2022 - 10:59

John Vanderaart

Welke tools voor Windows 10 mogen écht niet ontbreken op je pc? Wij sommen de beste tools voor je op.

10AppsManager

Schoon geïnstalleerd komt Windows 10 al met een groot aantal standaardapps. De een vindt dat een prima service van Microsoft, de ander ziet het als pure bemoeizucht. De een mag blijven genieten, de ander wordt op zijn wenken bediend door de tool 10AppsManager. Voordat je deze tool start is het goed om een herstelpunt te maken. Dat geldt eigenlijk voor het gebruik van alle utilities die diep aan het werk gaan met het besturingssysteem.

Als 10AppsManager is opgestart, zie je direct wat de bedoeling is. Niet alle noodzakelijke Microsoft-apps worden namelijk getoond, van 3D Builder tot en met Xbox. Ook Messaging and Skype en Solitaire staan in de lijst met de te verwijderen Microsoft-apps. Weggooien scheelt opslagruimte en ook het startmenu wordt hiermee wat uitgemest

Voor de veelvraten onder ons is er de knop Remove All om alle Microsoft-apps in één keer te verwijderen. Maar zo ver hoef je het ook weer niet te laten komen, want waarom zou je niet alleen de Microsoft-apps weggooien die je niet gebruikt of waar je je aan ergert? Het werkt uiterst eenvoudig: je klikt op het pictogram van de ongewenste app, gaat akkoord en weg is de Microsoft-app. Gelukkig is er ook nog de mogelijkheid om via de knop Reinstall alle Microsoft-apps weer opnieuw te laten installeren. Deze tool is simpel en doeltreffend, dat is de conclusie.

Je klikt, gaat akkoord en weg is de app.

© PXimport

Privatezilla

De tool Privatezilla kennen we ook als Spydish, maar dat terzijde. Ga naar de webpagina voor de recentste versie van Privatezilla en vergeet niet om direct na het runnen een update-check uit te voeren. Je weet maar nooit. Dat je altijd met de laatste versie van Privatezilla wilt werken, wordt duidelijk als je het programma voor de eerste keer start. Windows 10 krijgt regelmatig een upgrade en dus moet Privatezilla (weliswaar altijd iets achter de feiten aan) mee-upgraden!

Je gebruikt Privatezilla eigenlijk alleen om te weten te komen hoe Windows 10 privacy-technisch is ingesteld. Dat doe je als volgt. Plaats eerst linksboven een vinkje voor de optie Privacy. Klik onderin beeld op de knop Analyze. Je schrikt waarschijnlijk van de hoeveelheid privacy-instellingen die niet zijn geconfigureerd. Via Start, Instellingen, Systeem en Privacy kun je de nodige privacylekken verhelpen. Raadpleeg daarna Privatezilla nogmaals om te zien of je maatregelen effect hebben.

Een andere sectie die je wilt raadplegen is App Permissions. Daarmee kom je namelijk te weten wat de binnen Windows 10 geïnstalleerde apps mogen doen. Daarvan is het automatisch kunnen opvragen van je locatiegegevens wellicht nog de minst gevoelige actie. Het stiekem kunnen gebruiken van de microfoon en de camera ligt al heel wat gevoeliger.

En zo zijn er wel meer privacylekken waarvan de apps (soms van onbekende herkomst) gebruik zouden kunnen maken. Privatezilla gaat je vertellen welke punten mogen worden aangescherpt en vervolgens gebruik je de Instellingen van Windows 10 om dat netjes te maken.

Dit is wat Privatezilla meldt over de privacy-instellingen van een Windows 10-computer waarvan de gebruiker denkt dat het besturingssysteem potdicht zit.

© PXimport

ControlUWP

Op deze webpagina vind je de utility ControlUWP. Het gaat om een uitbreiding op het configuratiescherm en de instellingen van Windows 10. Dat zet meteen de juiste toon: meer mogelijkheden om Windows 10 naar eigen wens aan te passen. ControlUWP geeft je in eerste instantie het gevoel in de instellingen van Windows 10 te zitten. Er is inderdaad een grote gelijkenis, maar als je verder kijkt, dan zie je opties waarover de instellingen standaard niet beschikken, zoals Debloat. Je gebruikt deze optie om alle ongewenste Microsoft-apps te installeren. Je kunt zelfs OneDrive laten verwijderen.

Een speciale functie die mag worden genoemd is System & Storage Sense. Daarmee is het mogelijk om onnodige ruimte terug te winnen. We praten dan over opslagruimte op de C-partitie die Windows 10 niet echt nodig heeft. Interessant om in het achterhoofd te houden voor het geval je nog eens krap in de ruimte komt te zitten.

Verder zul je vrolijk worden van de sectie Network & Internet. Wie gebruikmaakt van de instellingen en het configuratiescherm, weet hoe kronkelig de weg is naar de juiste netwerktools. Met behulp van Network & Internet kom je vrijwel direct op de netwerkplekjes waar je moet zijn. Hier geldt een enzovoort, want ControlUWP zit tjokvol slimme olifantenpaadjes die je meenemen naar de veelal verborgen settings van Windows 10.

Met deze optie gooi je  alle ongewenste onderdelen weg, zelfs OneDrive.

© PXimport

Icaros

Het hulpprogramma Icaros is gemaakt door Tabibito Technology. Het is links en rechts op internet te vinden, onder andere hier: www.tiny.cc/icaros. In het bijzonder de multimediaknutselaars hebben baat bij het gebruik van Icaros. Want door wat Windows Verkenner-uitbreidingen slim te combineren is men erin geslaagd om de pictogrammen (en de eigenschappen) van video- en audiobestanden van extra functionaliteit te voorzien.

Zo krijg je als je de functie Thumbnailing van Icaros hebt ingeschakeld, handige miniatuurweergaves te zien bij (video)bestanden die niet standaard worden ondersteund door de Windows Verkenner. Met als iets vertragend extraatje de mogelijkheid om zwart-witframes (dat is vaak het geval aan het begin van een videobestand) te kunnen overslaan om zodoende toch iets nuttigs te kunnen laten zien.

De functie Properties gebruik je om de Windows Verkenner wat slimmer te maken in het gebruik van de eigenschappen van audio en video. Denk je aan het kunnen laten zien van voor je nuttige informatie, zoals de lengte van het multimediabestand en de uitvoerende artiest.

Verder moeten we de sectie Tools niet vergeten, want daarmee wordt het mogelijk om het miniatuurweergavecache op te schonen en de Windows Verkenner opnieuw te starten. Deze twee handelingen komen namelijk van pas als je de Windows Verkenner na het anders instellen van Icaros, netjes wilt resetten. Zo kun je met een opgeschoonde lei weer verder. En het is mogelijk aan je aandacht ontglipt, maar Icaros kan ook epub-bestanden van miniatuurweergaven voorzien. Dat pak je dus meteen mooi mee!

Je  kunt de miniatuurweergavefunctie van Windows Verkenner uitbreiden met bestandstypen die standaard niet verkleind worden weergegeven.

© PXimport

Win10 All Settings

De instellingen van Windows 10 zijn niet altijd even makkelijk te vinden. Als je dit herkent, dan is de tool Win10 All Settings precies het hulpmiddel dat je zoekt. Win10 All Settings stelt op zich weinig voor: het is een optie erbij in het systeemvak van Windows 10. Maar wat een optie!

Als je het pictogram van Win10 All Settings aanklikt met de rechtermuisknop, dan verschijnt er een contextmenu dat je wegwijzer wordt binnen het toolingslandschap van Windows 10. Je maakt gebruik van een aantal (belangrijke) menu-opties. Met Classic Personalisation kun je de grafische interface (de ervaring) van Windows 10 snel veranderen. Normaal gesproken ben je daar met de registereditor wel even mee bezig.

De God Mode van Windows 10 is al vaker aan bod gekomen in Computer!Totaal. Hiermee maakt je gebruik van een keuzevenster waarmee je alle ruim tweehonderd opties direct kunt benaderen. Die opties zijn onderverdeeld in handige categorieën. Control Panel is een zeer compleet submenu dat je brengt naar de systeemtools van het configuratiescherm.

Admin Tools zijn de wat meer diepgaande systeemtools waarvoor je normaal gesproken het configuratiescherm of de Windows-toets+X nodig hebt. Nu dus niet meer. Met Windows Settings kom je direct bij de (hoofd)categorieën van de instellingen van Windows 10. Dat scheelt weer een paar kliks.

Options zijn de opties van Win10 All Settings zelf. Let vooral op de optie Clicked Item, want daarmee kun je instellen wat er moet gebeuren als je het Win10 All Settings-pictogram (in het systeemvak) aanklikt met de linkermuisknop. En als laatste is er nog Tools. Feitelijk is dit niet meer dan aan verwijzing naar wat andere utilities van de makers van dit Win10 All Settings. Doe er je voordeel mee!

Met God Mode maak je  gebruik van een keuzevenster waarmee je  alle ruim tweehonderd opties direct kunt benaderen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000