De beste vertaal-apps

Door: Laura Kempenaar | 09 augustus 2019 06:19

Review

Of je taxichauffeur in Athene nu met je probeert te praten of een vriendelijke Japanner je de weg wil wijzen: het is een flinke uitdaging om elkaar te begrijpen. Nu kun je in een app één woord opzoeken en hopen dat iemand begrijpt wat je zegt, maar veel meer vertaaltekst invoeren zou handiger zijn. Met deze apps kan dat, want deze kun in een keer een hele lap tekst vertalen.

Google Translate

De meestgebruikte applicatie om tekst te vertalen, dat is Google Translate. Google heeft nu eenmaal zoveel data dat het enorm goed is in het vertalen van teksten, of dat nu is van Engels naar Nederlands, of van Nederlands naar Grieks. Het maakt gebruik van artificial intelligence om de context van een zin te begrijpen, zodat je ook daadwerkelijk zegt wat je bedoelt in plaats van dat het te letterlijk vertaald wordt waardoor de grammatica in die andere taal niet meer klopt. Google Translate werkt het beste als je een stuk tekst tikt, in plaats van dat je het uitspreekt via de assistant.

Google Translate

TextGrabber

Stel je bent op vakantie en wil het menu begrijpen, zodat je niet per ongeluk escargots besteld en slakken krijgt, in plaats van de entrecote die je verwachtte. De app TextGrabber zorgt ervoor dat je dat makkelijk kunt laten vertalen, zonder dat je hier per se alles los voor moet gaan invoeren. Via de camera van je telefoon scan je een tekst en het programma begint met een de tekst te vertalen. Zo weet je binnen een mum van tijd wat je kunt bestellen. Dan is het alleen nog de vraag wat je wil bestellen.

Textgrabber

Waygo

Waar de meeste vertaalapps nog altijd erg georiënteerd zijn op het Romeinse schrift dat we in het Westen gebruiken, is Waygo er juist om te helpen chocolade te maken van de Japanse, Koreaanse en Chinese schriften. Ook hier kun je met je telefoon iets scannen, waarna Waygo voor je aan de slag gaat. Het nadeel is dat de app naar Engels vertaald, maar niet naar Nederlands, maar verder is het een enorm handig hulpmiddel voor als je onderweg bent in Azië. Er kleeft wel een nadeel aan Waygo, namelijk dat deze alleen beschikbaar is op iPhone, iPad en iPod Touch.

iTranslate

iTranslate is een handige app omdat je hem met gemak offline kunt gebruiken. Er worden dan 16 talen ondersteund, ten opzichte van de meer dan 100 talen als je wel online bent. Wat handig is aan iTranslate, dat is dat hij samenwerkt met de Apple Watch, waardoor je on the go heel gemakkelijk kunt vertalen. Je kunt in iTranslate van de camera van je telefoon gebruikmaken, maar beter nog is de tekstinvoer, waarmee je ook makkelijk tussen verschillende talen kunt wisselen. Deze app is niet alleen beschikbaar voor iOS maar ook voor Android.

iTranslate

0 Reactie(s) op: De beste vertaal-apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.